آخرین اخبار راهپیمایی اربعین شهریور 1401 (در حال بهروزرسانی)
در شرایطی که مرزهای زمینی از روز گذشته بهدلیل مهیا نبودن شرایط در عراق بسته شده، خیل عظیم زائران در پایانههای مرزی دچار مشکلات متعددی شدهاند.
مراسم راهپیمایی اربعین ۱۴۰۱ با چالشهای فراوانی همراه شده است. روز هشتم شهریور، بهدنبال بروز برخی ناآرامیها در عراق مرزهای زمینی و هوایی برای تردد زائران ایرانی بسته شد. اگرچه انتظار میرفت با بازگشت آرامش به کشور همسایه مشکلات مرتفع شود، چند روز پس از بازگشایی مرزها، روز جمعه ۱۸ شهریور ماه بار دیگر مرزهای زمینی این بار آنطور که مسئولان امر گفتهاند، بهدلیل ازدحام جمعیت و کمبود امکانات در عراق بسته شد.
بیشتر بخوانید:
طبق گزارشها، ازدحام بیش از حد در پایانههای مرزی، گرمای بیسابقه و شیوع بیماریهای گوارشی، از جمله دلایلی است که منجر به بسته شدن گذرگاههای مرزی شدهاند. این در حالی است که تا لحظه انتشار این خبر، تردد از مرزهای ریلی و هوایی بهسمت عراق در جریان است. البته در مرزهای هوایی نیز کمبود بلیط پروازهای ایرانی به عراق و قیمت بالای بلیط پروازهای خارجی مسئلهساز شده است.
مرزهای زمینی با عراق تا اطلاع ثانوی بسته شد
در حال حاضر تمام مرزهای زمینی ایران به عراق بسته شده و با توجه به وضعیت نامناسب فعلی، شرایط برای عزیمت زائران به کربلا و نجف مهیا نیست. در این رابطه صبح امروز (شنبه ۱۹ شهریور) احمد وحیدی، وزیر کشور از زائران ایرانی اربعین خواست که تا اطلاع بعدی بهسمت مرزها حرکت نکنند.
وزیر کشور امروز در بازدید از مرز خسروی، بر تلاش برای خروج زائرانی که از روزهای قبل در پایانه خسروی و شهرهای اطراف حضور دارند تاکید کرده و گفت:
چند هزار زائر در پایانه خسروی حضور دارند و هزاران نفر نیز در روزهای گذشته در شهرهای اطراف اسکان اضطراری داده شدهاند که برنامه کنونی وزارت کشور و ستاد اربعین تلاش برای خروج این زائران از مرز است.
وی با اشاره به تاکید طرف عراقی بر کاهش ورود زائران به کشور همسایه گفت:
ظرفیت پذیرش زائران جدید در مرزها وجود ندارد و خواهش میکنیم مردم از استانهای خود بهسمت مرزها حرکت نکنند.
احمد وحیدی افزود:
این ازدحام جمعیت مربوط به زائرانی است که قبلا در پایانههای شهرهای اطراف مانند قصرشیرین، اسلامآباد غرب و سرپل ذهاب اسکان داده شده بودند و هماکنون این زائران بهسمت عراق هدایت میشوند.
وی بااشاره به اینکه تاکنون دو میلیون و ۲۰۰ هزار زائر از کشور عازم عراق شدهاند، خاطرنشان کرد:
زائران بههیچوجه به مرزها مراجعه نکنند.
همچنین، ظهر امروز وزیر کشور در گفتگویی تلویزیونی با شبکه خبر ضمن تاکید بر اینکه محدودیتها برای ورود به عراق ادامه دارد گفت:
هیچ چشمانداز روشنی که بخواهیم بگوییم تغییری در تصمیم بسته بودن مرزها انجام شود، نخواهد بود.
وی همچنین با تاکید بر اینکه هرچه که جلوتر میرویم شرایط سختتر میشود خطاب به مردم تاکید کرد:
از مردم میخواهیم که از این سفر معنوی منصرف شوند؛ چراکه تغییری در وضعیت ایجاد نشده و چشماندازی نیز برای تغییر آن وجود ندارد و انتظار میرود که مردم حتما به این مسایل توجه کنند.
صدور برگ گذر ویژه اربعین متوقف شد
پیش از بسته شدن مرزها متقاضیان حضور در راهپیمایی اربعین میتوانستند با حضور در مراکز پلیس +۱۰ تقاضا داده و از طریق پست برگههای گذر ویژه اربعین را دریافت کنند. با بسته شدن مرزها اما امکان نام نویسی برای دریافت برگ گذر ویژه وجود ندارد.
در این راستا صبح امروز سردار حاجیان، سخنگوی فراجا دررابطه با توقف برگههای عبور اربعین گفت:
بر اساس مصوبه ستاد مرکزی اربعین در وزارت کشور و با توجه به ازدحام و نبود امکانات در طرف عراق و بهدلیل حفاظت از جان و سلامت مردم، مرزهای ششگانه بسته شده است. در این مصوبه به فرماندهی انتظامی کل کشور نیز اعلام شده که در خصوص صدور برگه گذر ویژه اربعین اقدامی را انجام ندهند.
وی افزود:
لذا از امروز برگ گذر ویژه و تمدید گذرنامه را که قبلا در مراکز صدور گذرنامه و در پلیس+۱۰ انجام میشد را نداریم و متوقف شده است. بنابراین از مردم استدعا داریم به مراکز صدور گذرنامه مراجعه نکنند.
سخنگوی فراجا البته تاکید کرد:
تمام برگ گذر ویژه اربعینی را که (پیش از امروز، ۱۹ شهریور ۱۴۰۱) درخواست کرده بودند، بدون استثنی تولید و چاپ و تحویل پست دادهایم؛ اما از امروز برگ گذر ویژه صادر نخواهیم کرد.
ترافیک سنگین در جادههای منتهی به مرزهای عراق
گزارشهای میدانی و اطلاعاتی که از سوی نهادهای دولتی و وزارت راه و شهرسازی مخابره میشود حاکی از آن است که بار سنگین ترافیکی در مسیرهای منتهی به مرز عراق و گرمای هوا، شرایط نامساعدی را در مناطق غربی کشور به وجود آورده است.
بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی در محور ایلام – مهران محدودههای میدان قرآن و کمربندی مهران و حدفاصل مهران تا پایانه مرزی مهران ترافیک سنگین گزارش شده و ترافیک در محور حمیل – سرابله – ایلام محدودههای لتاب و گلمه و محور بستان – چذابه محدوده بستان نیمه سنگین و محور خرمشهر – شلمچه محدوده شلمچه سنگین است.
همچنین گزارشها از ازدحام شدید و بار ترافیکی بالا خصوصا در مرز مهران حکایت دارد. بر اساس اطلاعات موجود از سه روز گذشته مرز مهران شلوغترین مرز کشور بوده و حتی تمام کوچه و پس کوچههای شهر مهران مملو از ماشین شده است. به همین دلیل مردم ناچار بودند بهصورت پیاده خود را به مرز برسانند؛ مرزهایی که البته بسته هستند.
شیوع بیماری و گرمازدگی در میان زائران نگرانکننده است
مراسم پیادهروی اربعین امسال علاوه بر مشکلات ترافیکی و بسته بودن مرزها، بهدلیل شیوع بیماریهای گوارشی و افزایش میزان گرمازدگی بسیاری را با مشکلاتی مواجه کرد.
مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس کشور ضمن اشاره به انجام بیش از ۳۱ هزار ماموریت از ابتدای شروع خروج مردم ازمرزهای عراق تاکنون گفت:
۶۵۰۰ ماموریت ما مربوط به بحث گرمازدگی بوده است. ساعت ۱۲ تا ۱۵ هوا بسیار گرم است و اگر کسی پیاده روی کرده و آب و مواد غذایی نخورده باشد، بهراحتی میتواند دچار گرمازدگی شود. گرمازدگی را نیز از نوزاد دو ماهه تا سالمند حدود ۷۰ ساله داشتهایم.
وی افزود:
از مردم میخواهیم که با توجه به بسته بودن مرزهای زمینی از سفر به عراق خودداری کنند؛ چراکه بیشتر داریم برای موج بازگشت آماده میشویم.
سخنگوی اورژانس کشور ضمن اشاره به اهمیت بحث بهداشت و شیوع بیماریهای گوارشی گفت:
اگر به بهداشت و شیوع بیماریهای گوارشی توجه نکنیم، مسمومیتهای زیادی خواهیم داشت. علایم گوارشی در بین زائران مشاهده شده است و اگر کسانی که علایمی نظیر دل درد،سرگیجه و تهوع استفراغ دارند زود خودشان را به درمانگاه نرسانند، احتمال دارد که بقیه راهم آلوده کنند و مشکلاتشان بیشتر شود.
نقص اطلاعرسانی باعث بلاتکلیفی و سردرگمی زائران شده است
در شرایطی که مشتاقان سفر به کربلای معلی بهطور پیوسته اخبار وضعیت مرزها را دنبال میکنند، اخبار مخابره شده آنها را سردرگم کرده است.
در شرایطی که وزارت کشور و فراجا خبر از بسته بودن مرزهای زمینی داده و از مردم میخواهند به عراق سفر نکنند، معاون هماهنگی مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی اعلام کرده اعزام زائران اربعین توسط ناوگان هوایی و ریلی کماکان به قوت خود باقی بوده و دستورالعملی مبنی بر توقف زائران اربعین از سوی این دو ناوگان صادر نشده است.
در شرایط فعلی این سوال ایجاد میشود که اگر وضعیت در عراق مطلوب نیست و مشکلاتی نظیر گرمازدگی و بیماریهای گوارشی شیوع پیدا کرده و ظرفیت لازم برای سفر وجود ندارد، چرا خطوط ریلی و هوایی به فعالیت ادامه داده و برخی مردم را به حضور با استفاده از این روشها تشویق میکنند.
با توجه به شرایط و مشکلات ایجاد شده برای سفر زائران ایرانی به عراق نظر و مشاهده شما از وضعیت مرزها و امکانات و شرایط ایجاد شده به چه شکل است؟