آرمیتا گراوند ۱۶ ساله در کما؛ چرا بخشی از افکارعمومی روایت حکومت ایران را نپذیرفته‌ است؟

0 3


آرمیتا گراوند - مترو میدان شهدا - ایران

منبع تصویر، ‌BBC / Social media

  • نویسنده, پویا قربانی
  • شغل, بی‌بی‌سی

همچنان خبری قطعی از وضعیت سلامتی آرمیتا گراوند در دسترس نیست؛ دختر شانزده ساله‌ای که پس از بی‌هوشی در متروی تهران و بستری شدنش در بیمارستان فجر خبرساز شد و فعالان حقوق بشر او را قربانی درگیری با پلیس حجاب معرفی کردند.

گزارش‌ها و ویدیوهایی ازحضور نیروهای امنیتی در مقابل و اطراف این بیمارستان در شرق تهران منتشر شده است. یک شاهد عینی که شب گذشته ۱۲ مهر به بیمارستان فجر مراجعه کرده است به بی‌بی‌سی گفت: «جلوی در بیمارستان یک هایلوکس سفید با پلاک سپاه قرار داشت و جو امنیتی داخل بیمارستان به حدی بود که امکان کسب اطلاع از وضعیت آرمیتا وجود نداشت.

بیمارستان فوق تخصصی فجر از مراکز درمانی وابسته به ارتش جمهوری اسلامی ایران است که در سه‌راه سلیمانیه در خیابان پیروزی تهران و بخشی از یک منطقه نظامی و در خیابانی با محدودیت تردد است.

خبرگزاری فارس در پاسخ به گمانه‌زنی‌ها درباره انتقال آرمیتا گراوند به این بیمارستان، که نزدیک‌ترین مرکز به محل حادثه نبوده، به نقل از معاون عملیات اورژانس استان تهران نوشت: «مناسب‌ترین مرکز درمانی، نزدیکترین بیمارستان نیست، بلکه یکی از پارامترهاست. بیمارستان فجر دارای بخش‌های جراحی عمومی و جراحی مغز و اعصاب است.»

به دلیل دسترسی نداشتن خبرنگاران مستقل به بیمارستان محل بستری آرمیتا گراوند، اطلاعاتی مستندی از وضعیت سلامتی او وجود ندارد، اما سایت‌ ‌ایران‌وایر به نقل از منابع خود پیشتر گزارش کرده بود که آرمیتا گراوند در وضعیت «کما» است و روزنامه اینترنتی «فراز دیلی» در خبری که پس از چند ساعت از وبسایتش حذف کرد به نقل از پدر آرمیتا گراوند نوشته بود که او «در کما است» و پدرش چند روز است که «نتوانسته او را ملاقات کند.»

هه‌نگاو ، که پیشتر هم چند خبر اختصاصی درباره آرمیتا گراوند منتشر کرده بود، ساعتی پیش از «بازداشت» شهین احمدی، مادر او خبر داد؛ اما خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه آن را «کاملا کذب» خواند.

وبسایت دیده‌بان ایران امروز گزارش داد که نیروهای انتظامات شهرداری تهران موسوم به حجاب‌بان «از دوشنبه در تقریبا هیچکدام از ایستگاه‌های مترو تهران حضور نداشته‌اند.»

مشخص نیست این همزمانی اتفاقی است یا سیاست شهرداری با توجه به احتمال بروز تنش میان شهروندان و ماموران تغییر کرده است.

گاهشمار آرمیتا گراوند

گزارش‌های صدا و سیما و خبرگزاری دولت ایران

در تحولی دیگر شب گذشته تلویزیون ایران در گزارش و مصاحبه‌هایی به موضوع بستری شدن آرمیتا گراوند پرداخت. در گزارش صداوسیما که می‌گوید «با استفاده از تصاویر دوربین‌های مداربسته مترو تهران» تهیه شده، دختری بدون مقنعه به عنوان «آرمیتا» معرفی می‌شود و گزارشگر مسیر او را از ورود تا لحظه‌ای که به نظر می‌رسد پس از سوار شدن به واگن از هوش می‌رود به صورت تدوین شده، روایت می‌کند. در این گزارش سندی با عنوان «گزارش پزشکی» نمایش داده می‌شود که به نظر می‌رسد علت از هوش رفتن آرمیتا را «افت فشار» اعلام کرده است.

بی‌بی‌سی به طور مستقل نمی‌تواند صحت این موارد را تائید کند. تردیدهای گوناگونی درباره موارد مطرح شده در این برنامه تلویزیون ایران و مصاحبه پیشین با مادر آرمیتا در شبکه‌های اجتماعی مطرح شده است.

بعضی از کاربران که ویدیوهای جدید را بررسی کرده‌اند خواهان پخش کامل و بدون تقطیع از لحظه ورود تا بیهوش شدن در واگن شده‌اند. هر چند گروهی از ناظران هم هشدار می‌دهند که نباید با تمرکز بر موضوع تصاویر واگن، در «تله» جمهوری اسلامی افتاد. آنها می‌گویند روند خبری رسانه‌های وابسته به حکومت نشان می‌دهد که آنها به شکل «مدیریت‌شده و هماهنگ» در حال انتشار مطالب و سکوت در مواردی هستند که ممکن است در آینده برای «بی‌اعتبار کردن» مخالفان جمهوری اسلامی استفاده شود.

در ویدیوهایی دیگری که ایرنا، خبرگزاری دولت ایران شب گذشته ۱۲ مهر منتشر کرد سه دختر نوجوان که به عنوان «دوستان آرمیتا» معرفی می‌شوند اتفاقات منتهی به از حال رفتن او را توصیف می‌کنند. پیشتر تصاویر آنها به صورت محو شده در تلویزیون ایران منتشر شده بود اما در ویدیوهای ایرنا چهره آنها مشخص است.

آرمیتا گراوند - مترو میدان شهدا - ایران

همزمان کانال شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان چهارشنبه شب ۱۲ مهر اعلام کرد که رئیس حراست وزارت آموزش و پرورش باحضور در دبیرستان محل تحصیل آرمیتا، معلمان و دوستان او را «تهدید» کرده است که خبر و عکسی از او منتشر نکنند و درباره وضعیت او در روز حادثه خبررسانی نکنند.

آنچه بسیاری از ناظران بر آن تاکید دارند «شفافیت و لزوم دسترسی خبرنگاران مستقل» برای گزارش ماجرای آرمیتا گراوند است، روندی که تا کنون با بازداشت موقت خبرنگار روزنامه شرق، انحصار خبری صداوسیما و خبرگزاری دولت، قرق امنیتی بیمارستان فجر و حضور نیروها در اطراف آن محقق نشده است و پیشتر محسن برهانی، حقوق‌دان و روزنامه هم‌میهن به آن اشاره کرده‌اند.

روزنامه هم‌میهن با اشاره به «بی‌اعتباری» رسانه‌های دولتی نوشته است که با فرض صحت روایت «افت فشار» آرمیتا گراوند، «سوال اینجاست که چرا این روایت مورد پذیرش گروهی از مردم قرار نگرفته و مسئله درگیری او با حجاب‌بان‌های درون مترو مطرح شده است؟»

این روزنامه که خبرنگار آن الهه محمدی در پی تنظیم گزارشی از وضعیت مهسا امینی در بیمارستان، اکنون بیش از یک سال در زندان به سر می‌برد، با اشاره به قانون حجاب و عفاف و عزم همه‌جانبه حکومت برای برخورد با زنانی که پوشش مورد تائید جمهوری اسلامی را رعایت نمی‌کنند نوشته است: «همین امر باعث می‌شود هرگونه روایتی مبنی بر تنش میان یک دختر با پلیس بر سر مسئله حجاب باورپذیر شود و یک بحران از دل آن خلق شود.»



Source link

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.