آغاز انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا و احتمال تسلط جمهوریخواهان بر مجلس نمایندگان و سنا
انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا در حالی بامداد سهشنبه ۱۷ آبان به وقت محلی در ایالتهای شرقی این کشور آغاز شد که جمهوریخواهان در ماههای اخیر تلاش زیادی انجام دادهاند برنده این انتخابات شده و بر کنگره مسلط شوند.
از سوی دیگر، این انتخابات به میزان زیادی تحت تاثیر اعلامیه قریبالوقوع دونالد ترامپ برای نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری پاییز دو سال دیگر قرار گرفته است.
دونالد ترامپ شامگاه دوشنبه، ساعاتی پیش از گشایش حوزههای رایگیری، گفت که قرار است روز ۲۴ آبان در اقامتگاه شخصیاش در مارالاگو در ایالت فلوریدا اعلامیه مهمی را صادر کند.
اظهارات مشابه آقای ترامپ در روزهای گذشته این احتمال را به شدت تقویت کرده است که او احتمالا نامزدی خود را برای انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ اعلام خواهد کرد.
او تاکید کرده که برای بازگشت احتمالی به کاخ سفید، در اکثریت قرار گرفتن جمهوریخواهان در دو مجلس سنا و نمایندگان، یک ضرورت است تا بتواند برنامههای مورد نظر خود را این بار بدون مانع، پیاده کند.
دونالد ترامپ دوشنبهشب حامیان حزب جمهوریخواه را تشویق کرد تا برای رای دادن به سود نامزدهای این حزب در انتخابات میاندورهای کنگره به پای صندوقها رفته و گفت که «به امواجی عظیم از رایدهندگان نیاز داریم تا از ویرانی کشور جلوگیری کنیم».
او این هفته نیز ابراز امیداری کرد که آمریکا در دو سال آینده که از قدرت جو بایدن در کاخ سفید باقی مانده است، ویران نشود.
برخلاف بسیاری از کشورها، انتخابات در آمریکا به ساعات و روز مشخصی محدود نیست. حدود ۴۱ میلیون نفر از صاحبان حق رای، از جمله جو بایدن، رئیسجمهوری، در روزهای گذشته با حضور در حوزهها رای دادهاند. شمار زیادی از این عده نیز از حق رای خود به صورت الکترونیک و اینترنتی استفاده کردهاند.
انتخابات میاندورهای معمولا رای اعتماد به رئیسجمهوری مستقر در میانه دوره ریاستجمهوری چهار ساله او محسوب میشود.
در حالی که تمامی ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان و ۳۵ کرسی از۱۰۰ کرسی مجلس سنا در انتخابات روز سهشنبه در معرض رای است، ارزیابیهای ناشی از نظرسنجیهای روزهای گذشته از احتمال تسلط جمهوریخواهان بر مجلس نمایندگان و نیز افزایش کرسیهای این حزب در مجلس سنا حکایت دارد.
در حالی که تمامی ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان و ۳۵ کرسی از۱۰۰ کرسی مجلس سنا در انتخابات روز سهشنبه در معرض رای است، ارزیابیهای ناشی از نظرسنجیهای روزهای گذشته از احتمال تسلط جمهوریخواهان بر مجلس نمایندگان و نیز افزایش کرسیهای این حزب در مجلس سنا حکایت دارد.
افزون بر انتخابات مجلسین کنگره، انتخابات میاندورهای برای گزینش فرمانداران، دادستانهای عمومی و شمار زیادی از پستهای ایالتی نیز برگزار میشود.
با وجود ارزیابیهای بدبینانه برای حزب دمکرات، جو بایدن دوشنبهشب نسبت به پیروزی همحزبیهای خود، دستکم در مجلس سنا، ابراز خوشبینی کرد.
آقای بایدن گفت: «به خاطر همه کارهایی که کردیم، ما همه را کاملا غافلگیر خواهیم کرد». او اما در مورد مجلس نمایندگان اظهار داشت که کار ما در این بخش «سختتر خواهد بود».
هنگامی که خبرنگاران از آقای بایدن پرسیدند در صورت تسلط جمهوریخواهان بر هر دو مجلس کنگره، دولت دمکرات او چگونه قادر به کار خواهد بود، رئیسجمهوری پاسخ داد: «در آن شرایط، کارمان سخت خواهد شد».
جو بایدن در آخرین سخنرانی انتخاباتی به سود همحزبیهایش در ایالت مریلند «هشدار» داد که ستون دمکراسی آمریکا تا «عمق وجود آن» در صورت پیروزی طرف مقابل (جمهوریخواهان) در معرض «خطر جدی» خواهد بود.
به گفته آقای بایدن، آمریکا دارد با «اهریمنیترین نیروهای تاریخ» خود مبارزه میکند. به ادعای او، هواخواهان دونالد ترامپ «از نوعی متفاوت» در قیاس با جمهوریخواهان سنتی هستند که اساس دمکراسی آمریکا را قبول ندارند و هنوز نتیجه انتخابات ریاستجمهوری دو سال پیش را نپذیرفتهاند.
با وجود آنکه شمار زیادی از اعضای ارشد دولت وقت دونالد ترامپ و قضات آمریکایی نتیجه انتخابات ریاستجمهوری پاییز دو سال پیش را تایید کردهاند، در کارزار جمهوریخواهان در هفتههای گذشته اظهاراتی بیان شد که نشان میداد برخی از هواخواهان آقای ترامپ روی کار آمدن جو بایدن را هنوز نتیجه «تقلب» و حتی «توطئه» قلمداد میکنند.
برخی از حامیان سرسخت دونالد ترامپ که در رویدادهای بیسابقه هجوم به کنگره آمریکا در دی ماه دو سال پیش نقش داشتند، نامزد شماری از پستها در انتخابات میاندورهای کنگره هستند و به گزارش خبرگزاریها، تعدادی از آنها از بخت خوبی برای رسیدن به مقامات مورد نظر خود برخوردارند.
حزب دمکرات در کارزار انتخاباتی از باراک اوباما، رئیسجمهوری پیشین، برای پیشبرد موفقیت نامزدهای این حزب در ایالات مختلف بیشترین استفاده را کرد.
آقای اوباما در سفرهای پیاپی روزهای گذشته به شمار زیادی از ایالات، برای جلوگیری از سقوط حزب دمکرات دهها سخنرانی کرد.
دمکراتها امیدوار بودند که ابراز خشم بخشی از مردم لیبرال و بهویژه زنان و جوانان از رای سال گذشته دیوان عالی در ممنوع شدن سقط جنین که نتیجه تسلط قضات محافظهکار منصوب شده از سوی جمهوریخواهان بود، موفقیت حزب دمکرات در انتخابات میاندورهای کنگره را تضمین کند.
اما در ماههای پس از آن، صعود نرخ تورم به ۸.۵ درصد که در ۴۰ سال اخیر سابقه نداشته، افزایش جرم و جنایت و روند فزاینده مهاجران غیرقانونی، میزان محبوبیت آقای بایدن را به ۴۱.۴ درصد، که یکی از پایینترین درصدهای محبوبیت برای یک رئیسجمهوری در یک انتخابات میاندورهای است، تنزل داده است. با این اوصاف، محبوبیت او در میانه تابستان کمتر از این، و ۳۷.۹ درصد بود.
تحولات در کنگره آمریکا به سود جمهوریخواهان در حالی که بنیامین نتانیاهو نیز پس از برد انتخابات روز دهم آبان اسرائیل در حال بازگشت به قدرت است، و در شرایطی که اوضاع ایران تحت تاثیر اعتراضات تاریخی دو ماه اخیر قرار گرفته، بر مواضع آمریکا در قبال ایران تاثیر زیادی خواهد داشت.