آمریکا اعلام کرد تا سال آینده بیش از ۱۰۰ کشتی و زیردریایی بدون سرنشین در خلیج فارس مستقر میکند
ادوات نظامی بدون سرنشین، به سرعت در حال پیشرفت هستند. این تصویر نخستین قایق بدون سرنشینی است که ارتش ترکیه ساخته است
فرمانده نیروهای نظامی آمریکایی در خاورمیانه روز شنبه اعلام کرد که ارتش آمریکا تا سال آینده، بیش از یکصد شناور بدون سرنشین یا شهپاد (شناور هدایت پذیر از راه دور) را به آبهای استراتژیک منطقه خلیج فارس اعزام خواهد کرد.
ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام)، این خبر را در نشست سالانه منامه در بحرین اعلام کرد.
سنتکام، ستاد فرماندهی ارتش آمریکا در خاورمیانه، شرق آفریقا و آسیای مرکزی است.
این خبر در فاصله کوتاهی بعد از حمله پهپادی به یک نفتکش در سواحل عمان منتشر شد که به یک شرکت اسرائیلی تعلق داشت.
اسرائیل و آمریکا، ایران را مسئول این حمله معرفی کردند.
فرمانده سنتکام گفت: «تا سال آینده همین موقع، یگان ویژه ۵۹، ناوگانی بیش از ۱۰۰ شناور سطحی و زیرسطحی بدون سرنشین را شکل خواهد داد که با هم در ارتباط خواهند بود.»
شناورهای بدون سرنشین سطحی میتوانند شامل کشتیها یا قایقهای کوچکتر باشند. شناور زیرسطحی بدون سرنشین نیز زیردریاییهای هدایت پذیر از راه دور یا زهپادها هستند.
«یگان ویژه ۵۹» در سال ۲۰۱۱، توسط ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین راهاندازی شد. ماموریت این یگان، توسعه استفاده از تکنولوژی هدایت از راه دور در عملیات نیروی دریایی ارتش آمریکا در خاورمیانه است.
یگان ویژه ۵۹ ارتش آمریکا که در بحرین مستقر است، استفاده از برخی شهپادهای کوچک را در آبهای خلیج فارس آغاز کرده است
ژنرال کوریلا همچنین گفت که علاوه بر مستقر کردن شهپادها در خلیج فارس، آمریکا در حال اجرای «یک برنامه تجربی برای مقابله با پهپادهای دشمنان» در همکاری با شرکای واشنگتن در منطقه است.
این مقام نظام آمریکایی، توضیح بیشتری درباره این برنامه نداد و روشن نشد که چه کشورهایی در این برنامه با واشنگتن همکاری دارند.
در سالهای اخیر، پهپادهای ایرانی به یکی از مهمترین نگرانیهای امنیتی رقبای منطقهای ایران و متحدان غربیشان تبدیل شده است.
فرمانده سنتکام نیز آنچه را «پهپادهای دشمنان» مینامید، بزرگترین تهدید تکنولوژیکی برای امنیت منطقه توصیف کرد.
سپاه پاسداران علاوه بر برنامه توسعه و ساخت پهپاد، در روزهای پایانی سال گذشته از نخستین شهپادهای نظامی تولید ایران رونمایی کرد.
از فروردین نیز گزارشهایی درباره آغاز استفاده از شهپادها توسط نیروی دریایی سپاه در آبهای خلیج فارس منتشر شد.
در مهرماه، ارتش ایران اعلام کرد که دو شهپاد آمریکایی را در دریای سرخ متوقف کرده است.
اما نیروی دریایی ارتش آمریکا این خبر را تکذیب کرد. این در حالی بود که کمی پیشتر، روزنامه والاستریت ژورنال در گزارشی نوشته بود که ایران دو شهپاد آمریکایی را در دریای سرخ توقیف کرده و سپس آنها را به ارتش آمریکا پس داده است.
در گزارش روزنامه والاستریت ژورنال به نقل از یک مقام آمریکایی آمده بوده که دوربین شهپادهایی که به آمریکاییها پس داده شدهاند، مفقود شدهاند.
در شهریور امسال نیز مقامهای آمریکایی اعلام کردند که سپاه پاسداران یک شهپاد کشور را در آبهای خلیج فارس برای ساعاتی ضبط کرده، اما این حادثه با نزدیک شدن یگانهای نیروی دریایی آمریکا بدون درگیری پایان یافته است.
رسانههای نزدیک به نهادهای امنیتی و نظامی ایران اما در واکنش به این خبر گزارش دادند «ارتباطات ناوبری قایق بدون سرنشین آمریکایی قطع شده بود» و سپس «ناوچه آمریکایی توجیه» شد.