آمریکا شرکتهای چینی را به خاطر مشارکت در زنجیره تامین فنتانیل تحریم کرد
منبع تصویر، Getty Images
آمریکا ۲۵ فرد و نهاد چینی را به اتهام تولید یا توزیع مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت ماده مخدر مرگبار فنتانیل تحریم کرد.
فنتانیل یک مُسکن بسیار قوی طبقهبندی میشود و از عوامل اصلی افزایش اعتیاد در آمریکا به شمار میآید.
مریک گارلند دادستان کل آمریکا گفت «زنجیره تامین فنتانیل اغلب با شرکتهایی شیمیایی در چین آغاز میشود و با مرگ آمریکاییها پایان مییابد».
سفارت چین در واشنگتن هنوز به درخواست خبرگزاری رویترز برای اظهار نظر در این مورد پاسخ نداده است.
مقامات آمریکایی میگویند که کارتلهای مکزیکی این داروها را از منابع چینی تامین و سپس به آمریکا قاچاق میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه چین شش ماه پیش گفته بود «چیزی به نام قاچاق غیرقانونی فنتانیل» بین چین و مکزیک وجود ندارد.
این واکنش پس از آن صورت گرفت که آندرس مانوئل لوپز اوبرادور رئیس جمهوری مکزیک از دولت چین خواست تا به توقف فنتانیل و یا انتقال مواد اولیه تولید آن به کشورش کمک کند.
فنتانیل از جمله داروهایی است گاهی در درمانهای پزشکی تجویز میشود. اما در دهههای اخیر، افزایش چشمگیر اعتیاد به مواد مخدر افیونی، تولید غیرقانونی و همچنین مصرف بیش از حد این ماده را به شدت افزایش داده است.

منبع تصویر، Reuters
در سال ۲۰۲۲، این دارو با مرگ ۱۰۹هزار و ۶۸۰ نفر مرتبط شناخته شده است.
اکنون وزارت خزانهداری آمریکا میگوید «شبکه مستقر در چین» را که «مسئول تولید و توزیع» مواد اولیه فنتانیل و تعدادی دیگر از مواد مخدر غیرقانونی است در فهرست تحریمهای این کشور قرار گرفته است.
بنابر اعلام وزارت خزانهداری ۱۲ نهاد و ۱۳ شخص مستقر در چین و همچنین دو نهاد و یک فرد مستقر در کانادا اکنون به لیست تحریمهای آمریکا اضافه شدهاند.
فنتانیل دهها بار قوی تر از مورفین است و معمولا در آمریکا برای دردهای شدید از جمله برای تسکین دردهای مرتبط با سرطان تجویز میشود.
وزارت دادگستری علاوه بر این هشت شرکت چینی و ۱۲ کارمند آنها را به جرایم مربوط به تولید فنتانیل و مت آمفتامین، توزیع مواد مخدر افیونی و فروش مواد شیمیایی اولیه متهم کرده است.
مریک گارلند دادستان کل آمریکا گفته است که هیچکس در این ارتباط دستگیر نشده است و در این تحقیقات دولت چین با مقامات آمریکایی همکاری نکرده است.
تولید سالهاست تولید این ماده در چین سالهاست به یکی از موارد تنش میان واشنگتن و پکن تبدیل شده است. آمار مرگ در اثر مصرف این ماده بود که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را واداشت در سال ۲۰۱۷ وضعیت اضطراری ملی اعلام کند.
مقام های آمریکایی کلیه محصولات مشابه فنتانیل را در دسته خطرناکترین داروها و مواد مخدر طبقهبندی میکنند.
این کشور در سال ۲۰۱۷ برای اولین بار ادعانامه ای علیه دو شهروند چینی به اتهام توطئه “برای توزیع مقادیر بزرگی” فنتانیل و سایر مخدرات تنظیم کرد.
اختلاف بر سر فنتانیل در جریان مذاکرات سال پیش تجاری میان آمریکا و چین مطرح شد و پکن در جریان مذکرات میان دو کشور در حاشیه نشست گروه ۲۰ در بوینوس آیرس قول کنترل این ماده را داد.