آمریکا و کره جنوبی توافقی شامل استقرار زیردریایی اتمی امضا کردند
- نویسنده, جین مکنزی در سئول و مادلین هالپرت در نیویورک
- شغل, بیبیسی نیوز
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و یون سوک یول رئیس جمهور کره جنوبی به توافق تازهای دست یافتهاند که شامل طرحهایی برای استقرار یک زیردریایی اتمی آمریکا در کره جنوبی است.
این توافق تلاشی از طرف آمریکا برای ابراز حمایت از کره جنوبی و کمک به بازداشتن حملات از طرف کره شمالی است.
کره جنوبی در واکنش موافقت کرده است از دنبال کردن یک برنامه تسلیحات هستهای خودداری کند.
آقای بایدن گفت این توافق تحت عنوان «اعلامیه واشنگتن» همکاری دو کشور را تقویت میکند.
او در جریان یک کنفرانس خبری در روز چهارشنبه در کنار آقای یون، که برای گفتگو درباره مسائل مختلف از جمله جنگ در اوکراین، تغییر اقلیم، همکاریهای سایبری و نیروی هستهای در واشنگتن به سر میبرد، صحبت میکرد.
آقای یون گفت که «اعلامیه واشنگتن» – علت اصلی سفر او به واشنگتن – به معنی گامی «بیسابقه» برای تقویت بازدارندگی است، که شامل تعهد آمریکا برای حفاظت از متحدانش با تکیه بر نیروی نظامی از جمله سلاحهای اتمی میشود.
این اعلامیه در میان نگرانی فزاینده از تهدیدهای اتمی کره شمالی که مشغول آزمایش شمار بیسابقهای موشکهای بالستیک بوده امضا میشود.
آقای بایدن گفت: «موضوع توافق، تقویت بازدارندگی در واکنش به رفتار تشنجآفرین جمهوری دمکراتیک خلق کره (کره شمالی) است.»
مقامهای ارشد این هفته به خبرنگاران گفتند که توافق تازه نتیجه مذاکراتی است که برای هفت ماه جریان داشت.
براساس این توافق آمریکا «با استقرار تسلیحات استراتژیک، از جمله اعزام یک زیردریایی بالستیک اتمی به کره جنوبی، که آخرین آن در دهه ۱۹۸۰ در این کشور مستقر شد، توان بازدارندگی خود را نمایانتر خواهد کرد.»
دو طرف همچنین یک «گروه مشاوره هستهای» ایجاد میکنند که موضوع کار آن بحث درباره برنامه استقرار سلاحهای استراتژیک و اتمی خواهد بود.
سیاستمداران در سئول مدتهاست به واشنگتن فشار میآورند تا در برنامهریزی برای چگونگی و زمان احتمالی استفاده از سلاحهای اتمی علیه کره شمالی مشارکت کنند.
با بزرگتر و پیشرفتهتر شدن زرادخانه اتمی کره شمالی، کره جنوبی نگران است که چرا از طرف واشنگتن در جریان این موضوع قرار نمیگیرد که چه چیزی آقای بایدن را وادار خواهد کرد به نمایندگی (در واکنش به حمله کره شمالی) از آنها سلاح اتمی را به کار گیرد.
بیم از آنکه واشنگتن ممکن است سئول را تنها بگذارد به طرح درخواستهایی در کره جنوبی برای توسعه سلاح اتمی منجر شده است.
آقای یون در ماه ژانویه اولین رئیس جمهور کره جنوبی شد که این ایده را بعد از چند دهه دوباره مطرح کرد و باعث نگرانی سیاستگذاران در واشنگتن شد.
ناگهان برای واشنگتن روشن شد که حرف و حرکات اطمینانبخش دیگر کافی نیست، و اگر میخواهد سئول را از برنامه ساخت سلاح اتمی منصرف کند، باید پیشنهادی جدی ارائه کند.
به علاوه آقای یون روشن کرده بود که انتظار دارد با نتایجی «ملموس» به کشورش برگردد.
ایجاد این «گروه مشاوره اتمی» تایید همین درخواست است، که مشارکت بیشتر دولت کره جنوبی را تصریح میکند، اما مساله بزرگتر این است که آیا اضطراب عمومی در این کشور را برطرف خواهد کرد.
البته آمریکا در این توافق کاملا تعهد نمیدهد که اگر کره شمالی حمله کرد، با سلاح اتمی از کره جنوبی دفاع کند.