آیا ممکن است تلفنهای همراه، مکان نیروهای نظامی روسیه را نشان داده باشد؟
ساختمان محل اسکان سربازان وظیفه در حمله اوکراین کاملاً مسطح شد
وزرات دفاع روسیه اعلام کرده که استفاده نظامیان روسی از تلفنهای همراه، این امکان را به اوکراین داده است که ساختمانی را هدف بگیرد که در جریان آن چندین سرباز در شرق شهر ماکیئیفکا کشته شدهاند.
در این اطلاعیه آمده است: «از طریق رهگیری تلفنهای همراه دشمن موفق به مکانیابی مقر نظامی شده و پرسنل نظامی ما را هدف حملهٔ موشکی قرار داده است».
اوکراین اعلام کرده است که ۴۰۰ نفر از نیروهای نظامی روسیه در حملهٔ موشکی شب سال نو میلادی کشته شدهاند. روسیه تعداد کشتهشدگان این حمله را ۸۹ نفر اعلام کرده است.
آیا از طریق تلفنهای همراه میتوان مقر سربازان را مکانیابی کرد؟
از شروع جنگ در رسانههای غربی گزارشهای گستردهای در مورد توانایی هر دو طرف در رهگیری و مکانیابی تماسهای تلفنی برای هدفگیری مکانهای گوناگون منتشر شده است.
در ماه مارس سال گذشته چند هفته پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین نیویورکتایمز به نقل از یک مقام ناشناس آمریکایی اعلام کرد اوکراینیها موفق به شنود تماس تلفنی یک ژنرال روسی شدهاند و توانستهاند با یافتن موقعیت مکانی او و نیروهایش را به قتل برسانند.
همچنین اسکای نیوز هم در ماه مارس سیستم Leer-3 روسی را نشان داد که پهبادهایی بر فراز منطقه هدف به پرواز درمیآورد که میتوانند امواجی مانند گیرندههای تلفن همراه تولید کنند و تلفنها را طوری فریب دهند که با آنها تماس برقرار کنند.
پهبادها این اطلاعات را به پایگاهی در منطقهٔ امنی در آن نزدیکی میفرستند و این اطلاعات مکان قرارگیری تلفنهای همراه را نشان میدهد.
با اینکه به طور گسترده این باور وجود دارد که هر دو طرف توان و امکان رهگیری تلفنهای همراه را دارند، اما بعضی از فرماندهان در بیان این توجیه برای حملهٔ موشکی به ماکیئیفکا تردید دارند.
بخش روسی بیبیسی به تازگی با گروهی از نیروهای اعزامی روس گفتگو کرده بود و آنها گفته بودند پیش از ورود به قرارگاههای نظامی باید موبایلهای خود را تحویل دهند.
اما گزارشهایی هم حاکی از استفاده از تلفنهای همراه در خط مقدم جبهههاست چون ابزارهای ارتباطی دیگری در دست نیست. این میتواند توجیهی باشد که چگونه بعضی از نیروهای نظامی موبایلهای خود را همراه دارند.
تحلیل جاناتان بیل، خبرنگار امور دفاعی بیبیسی
مقامات روسیه سربازان خود را به دلیل استفاده از تلفنهای همراه مقصر میدانند. اگر اینطور باشد این سؤال مطرح میشود چطور قوانین و مقررات اینقدر آسانگیرانه بوده است؟
در بیشتر ارتشهای دنیا به دلیل اهمیت امنیت فردی و عملیاتی در هر عملیات نظامی مقررات خاصی از جمله محدودیت استفاده از تلفن همراه وجود دارد.
در این ماجرا بهنظر میرسد نکتههای پرسشبرانگیز دیگری هم وجود دارد. تجمع گروهی این تعداد از نیروها در یک ساختمان که مواد منفجره هم در آن انبار شده است هم این مکان را تبدیل به هدف مناسبی برای دشمن میکند.
حرکات و روال زندگی افراد را میتوان به کمک ماهوارهها یا پهبادها زیر نظر گرفت. هرچند اوکراین موشکهای دوربردی مانند موشک هیمار در اختیار دارد اما بدون پشتوانهٔ اطلاعاتی و خبرگیری چنین حملاتی به آسانی ممکن نیست.
حمله به قرارگاه ماکیئیفکا نشان میدهد که روسیه هنوز باید تلاش کند از اشتباهات گذشتهاش درس بگیرد. این اولین بار نیست که اوکراینیها سربازخانههای روسیه را مورد حملهٔ موشکی قرار دادهاند.
اما یک نکته با بقیهٔ موارد تفاوت دارد. جاستین کرامپ، مدیر شرکت مشاورهٔ امنیتی سیبیلاین میگوید موج انتقادات در داخل روسیه نشان میدهد اکنون تحمل کمتری در برابر چنین بیکفایتیهایی وجود دارد.
هرچند بسیاری از منتقدان در روسیه به جای تأکید بر از دست رفتن جان افراد آن را مجوز و توجیهی برای تشدید تنشها میبینند.
در این حمله چه چیزهایی نابود شد؟
وزارت دفاع روسیه میگوید نیروهای اوکراینی به یکی از ستادهای مرکزی موقت نظامی روسیه در شهر ماکیئیفکا حمله کردند.
در ویدئویی که از محل پس از حمله در دست است ساختمان بهطور کامل نابود شده است. در کامنتهای پایین فیلم کاربران به سرعت این مکان را مدرسهٔ حرفهای شماره ۱۹ شناسایی کردند.
با جستجوی این نام در اینترنت به تصاویری میرسیم که در مقایسه با تصاویر ماهوارهای ساختمانی که مورد حمله قرار گرفته است (پیش از ویرانی) مطابقت دارند.
هیچ مدرک و شواهدی مبنی بر ذخیرهٔ مهمات در این مکان بهدست نیامده است.
اما وزیر دفاع بریتانیا در توئیتی اعلام کرد با توجه به میزان خسارت به محل این سناریو هم ممکن است.
روسیه میگوید از موشکهای آمریکایی استفاده شده است
مقامات روسیه میگویند سیستم موشکی هیمار که از طرف ایالات متحده در اختیار اوکراین قرار گرفته در این حمله استفاده شده است.
کمی پس از حمله، وزیر دفاع اوکراین با انتشار توئیت نمایش لحظهٔ پرتاب موشک یک کلمه پایین آن نوشت:”سورپریز”
سیستم موشکی هیمار، سیستم موشکی توپخانه با تحرک بالا M142، سیستم چندموشکی سبک است که بر روی کامیونهای نظامی پنج تن نصب میشود و میتواند شش موشک هدایتشونده را بهطور پیاپی شلیک کند.
موشکهایی که در اختیار اوکراین قرار گرفته است برد ۸۰ کیلومتری دارند که دو برابر برد خمپارهاندازهایی است که پیش از این آمریکا به اوکراین داده بود.
ایالات متحده آمریکا متعهد شده است که ۳۸ سیستم موشکی به اوکراین تحویل دهد و بنا به گزارشها ۲۰ عدد از آنها از شروع جنگ تابهحال تحویل داده شده است.
بیشتر بخوانید: