ابراهیم رئیسی با دعوت شی جین پینگ به چین سفر خواهد کرد
وزارت امور خارجه چین روز یکشنبه اعلام کرد ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران با دعوت رسمی از سوی شی جین پینگ رئیس جمهور چین از سه شنبه ۲۵ بهمنماه تا پنج شنبه به چین سفر خواهد کرد.
شی جین پینگ در حالی همتای ایرانی خود را به پکن دعوت کرده که اواسط آذرماه او در سفر به منطقه، برخلاف سفر قبلی در سال ۲۰۱۶، به ایران نرفت و آشکارا خواهان «تعمیق روابط» با عربستان شد.
ایران سالهاست میگوید سیاست «نگاه به شرق» را پیش گرفته است.
ایران در سالهای اخیر چین را شریک خود در برابر ایالات متحده و کشورهای اروپایی میداند. پس از خروج آمریکا از برجام، که چین هم یکی از شرکای آن بود، ایران تلاش کرده است تا از طریق این کشور، تحریمهای آمریکا را دور بزند.
نزدیکی و پیچیدگی روابط در چند ماه اخیر
سفر شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین به ریاض و دو بیانیه این کشور با عربستان سعودی و رهبران عرب، خشم افکار عمومی را در ایران برانگیخت و انتقادهایی را علیه سیاست خارجی جمهوری اسلامی مطرح کرد.
در این دو بیانیه رهبران چین و کشورهای عربی در گام نخست از ایران خواستند با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند و در اقدام بعدی هم خواستار حل و فصل اختلاف با امارات متحده عربی بر سر جزایر سه گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک شدند.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران با انتقاد از بیانیههای مشترکی که رئیس جمهور چین در آن سفرش منتشر کرده بود، خواستار «جبران» اقدامات پکن شده بودند.
هر چند نحوه اعتراض دستگاه دیپلماسی ایران به چین با انتقادهایی رو به رو شد.
سرانجام در دیماه ایران از سفر یک مقام چینی به تهران خبر داد که به گفته مقامات جمهوری اسلامی، «مسئول» مذاکره درباره قرارداد همکاری ۲۵ ساله است .
در همین رابطه ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که در جریان این سفر «توافقات ۱۶ گانهای صورت گرفت» و «اجرای این برنامه مورد تأکید دو کشور است».
دو کشور یک سند همکاریهای درازمدت موسوم به « همکاری راهبردی و جامع ۲۵ ساله ایران و چین» به امضا رساندهاند و مقامهای جمهوری اسلامی میگویند بر مبنای این سند، چین قرار است «۴۰۰ میلیارد دلار» سرمایهگذاری در زیرساختها انجام دهد.
با این حال بهمن ماه امسال اعلام شد که روزنامه شرق در مطلبی از «کاهش» سرمایهگذاریهای چین در ایران خبر داد.