ابراهیم رئیسی در حاشیه نشست مجمع عمومی با امانوئل مکرون ملاقات کرد
در تصاویری که از ملاقات روسای جمهوری دو کشور منتشر شده، آقای رئیسی چهره خندانی دارد
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه دیدار کرده است.
این نخستین دیدار آقای رئیسی با یکی از رهبران مهم کشورهای غربی است.
آقای رئیسی به نقض حقوق بشر در ایران و دست داشتن در اعدامهای دستهجمعی زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ متهم است.
او که همراه با دهها تن از دیگر رهبران جهان برای حضور در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کرده، قرار است روز چهارشنبه در این نشست سخنرانی کند.
آقای مکرون در حالی با آقای رئیسی دیدار کرده که حکومت «جمهوری اسلامی» با موجی از اعتراضهای مردمی روبهروست و مخالفان در تلاشند تا حمایت بینالمللی گستردهتری به دست بیاورند.
جزئیاتی از این دیدار منتشر نشده است و هنوز روشن نیست که آیا رئیسجمهور فرانسه در این ملاقات هیچ اشارهای به اعتراضها در ایران و سرکوب خشونتبار معترضان بویژه اعتراضات چند روز اخیر در این کشور و در واکنش به مرگ مهسا امینی کرده یا نه.
پیش از این گفته شد که در جریان سفر آقای رئیسی به نیویورک، دیداری میان او و جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا رخ نخواهد داد.
در حال حاضر مذاکرات احیای برجام که به گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا اختصاص دارد به بنبست کشیده شده و موضع قدرتهای اروپایی از همراهی با ایران به انتقاد از سیاستهای تهران تغییر کرده است.
آقای مکرون، ساعاتی بعد از ملاقات با ابراهیم رئیسی، با جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا نیز دیدار خواهد کرد.
هنوز خبرگزاریهای مستقل از حکومت ایران، گزارشی از این دیدار منتشر نکردهاند.
در یکی از تصاویر، علی باقری کنی که مذاکرهکننده ارشد ایران در وین محسوب میشود نیز حضور دارد
به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای رئیسی در این ملاقات فرانسه را متهم کرده که در کنار بریتانیا و آلمان به «تعهدات برجامی» پایبند نبوده است.
به رغم خروج آمریکا از برجام، سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا همانند چین و روسیه در این توافق باقی ماندهاند.
به نوشته ایرنا، آقای رئیسی در این دیدار به آقای مکرون گفت: «آمریکا با وضع تحریمهای جدید تعهدات خود را بهطور آشکار نقض کرده است.»
این گزارش میافزاید که رئیسجمهور ایران از آقای مکرون خواسته است که «هم اروپا و هم آمریکا به تعهدات خود در برجام عمل کنند».
این در حالی است که آمریکا در برجام حضور ندارد و طبیعتا به همین دلیل، تعهداتی هم در حال حاضر ندارد.
واشنگتن اگرچه اصرار دارد که برای بازگشت به برجام و عمل به «تعهداتش» آمادگی دارد، اما ایران را متهم میکند که در این مسیر به دنبال رسیدن به امتیازهایی خارج از چارچوب برجام است.
خروج نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا یا بسته شدن پرونده کشف آثار اورانیوم غیشده در سه نقطه ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی از جمله این خواستهها هستند.
این موضع آمریکا در چند ماه اخیر با حمایت کشورهای اروپایی همراه شده است.
امانوئل مکرون که روز سهشنبه با آقای رئیسی ملاقات کرده، یکی از حامیان سفت و سخت توافق برجام در میان رهبران جهان محسوب میشود.
از زمان به قدرت رسیدن جو بایدن در آمریکا و ابراز تمایل او برای بازگشت به برجام نیز، آقای مکرون چندین بار تلفنی با همتایانش در تهران گفتوگو کرد و از آنها خواست تا از این «فرصت» استفاده کنند.