از مردم اوکراین خواسته شد برای حمله روسیه به تاسیسات برق و خاموشی گسترده آماده شوند
نوشته: لورنس پیتر – بیبیسی
به مردم اوکراین توصیه شده برای خاموشی گسترده آماده شوند
شرکت ملی انرژی اوکراین – اوکرنرگو – از شهروندان خواسته است تا ساعت ۷ امشب، پنجشنبه، «همه وسایل» خود را شارژ کنند زیرا انتظار میرود با حمله موشکی روسیه، برق در نقاط مختلف این کشور قطع شود.
روز گذشته نیروگاههای برق اوکراین بار دیگر مورد اصابت موشکهای روسیه قرار گرفت. موج جدید حملات موشکی روسیه به تاسیسات و اماکن غیرنظامی اوکراین از روز ۱۰ اکتبر آغاز شده است.
این شرکت گفته است که ممکن است برق در سراسر کشور به مدت چهار ساعت قطع شود.
هشدار شرکت اوکرنرگو در حالی صادر شده که روسیه در مناطقی از اوکراین که آنها را ضمیمه خاک خود کرده مقررات حکومت نظامی اعلام کرده و تدابیر شدید امنیتی در خاک روسیه – و عمدتا مناطق واقع در امتداد مرز اوکراین – به اجرا گذاشته است.
شرکت اوکرنرگو به مردم توصیه کرده است که برای زمان خاموشی، آب کافی ذخیره کنند و لباس گرم در دسترس داشته باشند.
باتری تلفنها و سایر تجهیزات نیز باید کاملا شارژ شده باشد.
اولکساندر خارچنکو، مشاور وزیر انرژی اوکراین، گفته است که حملات روسیه به حدود ۴۰ درصد از زیرساختهای برق اوکراین آسیب جدی رسانده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین گفته است که در حملات روز چهارشنبه، سه مرکز تولید و توزیع برق تخریب شد و شرکتهای تامینکننده انرژی برای “همه سناریوهای ممکن” در طول زمستان آمده میشوند.
قرار بود آقای زلنسکی در نشست سران اتحادیه اروپا سخنرانی کند. دستور کار این نشست تلاش برای دستیابی به توافقی جهت کاهش بهای گاز است.
تاسیسات برق در کریویریه در مرکز، و برشتین در غرب اوکراین خسارت جدی دیده است. شرکت برق اوکراین گفته است که تنها در ده روز گذشته، تعداد حملات روسیه به هدفهای غیرنظامی بیشتر از کل این حملات از آغاز تهاجم روسها در ۲۴ فوریه بوده است.
شرکت اوکرنرگو گفته است که برای مقابله با وضعیت موجود «محدودیتهایی را در مورد مصرف به اجرا خواهد گذاشت» و هشدار داده است که ممکن است برق در سراسر اوکراین از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۲۲:۰۰ امشب قطع شود.
این شرکت به شهروندان توصیه کرده تا به وبسایت اپراتورهای منطقهای مراجعه کنند و از نحوه تاثیرگذاری محدودیت مصرف و قطع برق در منطقه خود آگاه شوند.
قطعیهای پراکنده برق در بخشهایی از کییف، پایتخت، و بسیاری از مناطق اوکراین به اجرا گذاشته شده است. موشکهای روسیه به زیرساختهای غیرنظامی در سراسر اوکراین، از جمله شهرهایی مانند لویو در غرب که با میدان جنگ فاصله زیادی دارد هم آسیب رسانده است.
مقامات دولتی از مردم خواستهاند که مصرف برق خود را در ساعات عصر کاهش دهند.
اوکرنرگو گفته است: «این احتمال منتفی نیست که با شروع فصل سرما، ما خواستار همکاری بیشتر شما شویم».
رهبران کشورهای غربی حملات روسیه به تاسیسات زیربنایی اوکراین را محکوم کردهاند.
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در توییتی نوشت: «حملات روسیه به زیرساختهای غیرنظامی، به ویژه برق، مصداق جنایت جنگی است».
وی افزوده است: «هدف از قطع دسترسی مردان، زنان و کودکان به آب، برق و گرمایش در فصل زمستان ایجاد وحشت است».
برقراری مقررات حکومت نظامی
روسیه در مناطق خرسون و زاپوریژیا در جنوب و دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین مقررات حکومت نظامی به اجرا گذاشته است. روسیه این مناطق را به خاک خود منضم کرده است.
دولت روسیه مدعی است که این مناطق اکنون بخشی از خاک روسیه است اما این ادعا از سوی جامعه جهانی مردود و محکوم شناخته شده است.
برقراری حکومت نظامی به معنی اعمال محدودیتهای امنیتی شدیدتر از جمله در زمینه تردد در مناطق جنگزده است اما آزادی ساکنان مناطق اشغال شده توسط روسیه پیش از این هم بسیار محدود شده است.
علاوه بر این، در روز چهارشنبه که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، فرمان برقراری مقررات حکومت نظامی را امضا میکرد در واقع ارتش روسیه بر کل این مناطق تسلط نداشت و مشخص نیست که معنی حکومت نظامی در چنین وضعیتی چیست.
در سراسر روسیه هم تدابیر امنیتی شدید به اجرا گذاشته شده که از جمله شامل محدودیتهای جدیدی برای حرکت در مناطق مرزی با اوکراین، به ویژه برایانسک، بلگورود و کراسنودار است.
در سال ۲۰۱۴ و انضمام شبهجزیره کریمه به روسیه نیز همین شرایط در کریمه به اجرا گذاشته شد.
در واکنش به اقدامات اخیر روسیه، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، گفته است که گزینههای ولادیمیر پوتین در اوکراین رو به اتمام است.
او گفت: «به نظر میرسد تنها ابزاری که او در اختیار دارد، حملات وحشیانه علیه مردم اوکراین است تا با ایجاد وحشت، آنان را وادار به تسلیم کند».
با نزدیک شدن نیروهای اوکراینی به مرکز منطقه خرسون تحت اشغال روسیه، ارتش روسیه گفته است دهها هزار غیرنظامی را همراه با مقاماتی که برای اداره امور آن منصوب کرده بود از منطقه خرسون خارج میکند.
روسیه میگوید ساکنان مناطق واقع در کرانه غربی رودخانه دنیپر (که اوکراینی ها آن را دنیپرو مینامند) در خطر گلوله باران ارتش اوکراین هستند.
ولادیمیر سالدو، فرماندار انتصابی روسیه در منطقه، گفته است که کارکنان تمام ادارات و وزارتخانههایی که روسها منصوب کردهاند همراه با حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار غیرنظامی از رودخانه عبور داده خواهند شد.
اما مقامات اوکراینی در مورد اجرای طرح انتقال جمعیت ابراز تردید کرده و با اشاره به تصاویر منتشر شده در رسانههای روسیه، گفتهاند مشخص نیست که آیا روسها واقعا میخواهند این افراد را به آن طرف رودخانه ببرند یا فقط برای گرفتن عکس و مقاصد تبلیغاتی آنها را در ساحل رودخانه جمع کردهاند.
اوکراین از ساکنان مناطق مورد نظر خواسته است تلاش روسیه برای تخلیه منطقه از جمعیت را نادیده بگیرند.
جابجایی یا اخراج جمعیت غیرنظامی یک منطقه توسط نیروهای اشغالگر جنایت جنگی محسوب میشود.