اعتصاب غذای چهارصد زن مرتبط با داعش در زندانی فوق امنیتی در عراق
زندانیان زن گروه دولت اسلامی به همراه فرزندانشان بازداشت شدند
- نویسنده, مراد شیشانی و نیک استردی
- شغل, بیبیسی عربی
بیبیسی دریافته است که حداقل ۴۰۰ زن برای دومین هفته متوالی در یک زندان فوق امنیتی در بغداد پایتخت عراق در اعتصاب غذا به سر میبرند.
آنها که به دلیل ارتباط با گروه «دولت اسلامی» (داعش) زندانی هستند میگویند در محاکمههای ناعادلانه محکوم شدهاند.
گفته میشود این گروه شامل شهروندان خارجی از روسیه، ترکیه، جمهوری آذربایجان، اوکراین، سوریه، فرانسه، آلمان و ایالات متحده است. تصور میشود که حدود ۱۰۰ کودک نیز در این مرکز نگهداری میشوند.
داعش کارزار بی رحمانهای را برای ایجاد یک خلافت خودخوانده – ملت اسلامی – در سوریه و عراق به راه انداخت و هزاران نفر را در یک دوره پنج ساله به قتل رساند و به بردگی گرفت.
پس از شکست این گروه در سال ۲۰۱۷، دهها هزار نفر از اعضای سابق آن دستگیر شدند.
گفته میشود که بسیاری از اعضای مرد این گروه به طور صحرایی اعدام شدند، اما هزاران زن و کودک بازداشت شدند که برخی از آنها به کشورهای خود بازگردانده شدهاند، اما بسیاری از آنها در زندانهای سوریه و عراق محبوس هستند.
ویدئوهایی که از داخل زندان بغداد به دست بیبیسی عربی رسیده، زنان نحیفی را نشان میدهد که بیحال روی زمین سنگی دراز کشیدهاند. تصور میشود که آنها از روز ۲۴ آوریل در اعتصاب غذا باشند.
به بیبیسی گفته شده که در شروع اعتصاب غذا، این افراد روزانه نیم لیوان آب می خوردند اما برخی از این زنان اکنون به طور کلی از نوشیدن آب سرباز میزنند.
در ویدئوها کودکان خردسال نیز دیده میشوند که بنا بر گزارشها خیلی از آنها در داخل این مرکز متولد شدهاند.
مجازات این زنان از ۱۵ سال تا حبس ابد متغیر است. برخی ازآنها به اعدام محکوم شدهاند، اما بیبیسی دریافته که تاکنون کسی از آنها اعدام نشده است.
اعتصاب غذا اعتراضی به این احکام و شرایطی است که در آن نگهداری میشوند.
یک زن اهل روسیه که با یک تلفن همراه غیرمجاز صحبت میکرد گفت تا زمانی که آزاد نشده چیزی نخواهد خورد. او میگوید که بر اساس اعترافاتی که مجبور به امضای آن شده پس از ۱۰ دقیقه محاکمه به ۱۵ سال زندان محکوم شده است.
سندی که او امضا کرد به عربی نوشته شده بود، زبانی که او نمیتواند بخواند و در آن آمده بود که او در موصل در حالی دستگیر شده که اسلحه حمل میکرد که هر دوی آنها را رد میکند.
تصدیق بخش بزرگ ادعاهای او برای بیبیسی غیرممکن است.
این زنان گفتند که هیچ تماسی با سفارتهای خود نداشتند و نمایندگان دیپلماتیک در بسیاری از محاکمات آنها حضور نداشتند.
برخی از اعتصاب کنندگان اکنون از نوشیدن آب خودداری می کنند
زنانی که با آنها صحبت کردیم ادعا کردند که در شش سال گذشته حدود ۶۰ زندانی بزرگسال و حداکثر ۳۰ کودک در زندان رصافه جان باختهاند. یک زن گفت آخرین کودکی که فوت کرد سه ساله بود.
این مرکز در شرق بغداد محل نگهداری زنانی است که به دلیل جرایم مختلف – نه لزوما مرتبط با تروریسم – محکوم شده اند. زندانیان گفتند که در گروههای ۴۰ نفره در یک سلول نگهداری شده و اغلب مورد ضرب و شتم و رفتار غیرانسانی قرار گرفتهاند.
وزارت دادگستری عراق در ماه آوریل گذشته برکناری مدیر زندان را با استناد به “فایل صوتی نشت کرده” از این مرکز اعلام کرد. این وزارتخانه همچنین اذعان کرد که زندان رصافه چهار برابر ظرفیت زندانی دارد.
نظام عدالت کیفری عراق مدتهاست که به دلیل ادعاهایی مبنی بر ناعادلانه بودن محاکمات و نقض گسترده حقوق افراد مورد انتقاد قرار داشته است.
دولت عراق از پاسخ به سوالات بیبیسی در مورد اعتصاب غذای این زندانیان یا شرایط زندان خودداری کرد. دولت عراق قبلا گفته بود میخواهد به کسانی که از هر جرمی مبری هستند کمک کند تا به کشورهای خود بازگردند.
با این حال عفو بینالملل گزارش داده است که در پروندههای مرتبط با داعش «به دنبال محکومیتهایی عمدتا بر اساس اعترافات متکی بر شکنجه» حبسهای طولانی و احکام اعدام صادر شده است.
کمیته حقوق بشر پارلمان عراق اخیرا از مقامات خواست تا روند بازگرداندن زندانیان خارجی مرتبط با داعش را تسریع کنند.
در حالی که برخی از زنان اعتراف کردهاند که به اراده خود به داعش پیوستهاند و اغلب در جنایات آنها مشارکت داشتهاند، برخی دیگر ادعا میکنند فریب خوردهاند یا مجبور شدهاند به این گروه بپیوندند. برخی اصرار دارند که وادار به ازدواج با جنگجویان داعش شدهاند و در صورت خودداری تهدید به مرگ میشدند.
یکی از سرشناس ترین آنها شمیمه بیگم، یک دانش آموز انگلیسی است که در سال ۲۰۱۵ به سوریه سفر کرد. او هنوز در یک اردوگاه در شمال این کشور تحت بازداشت شد.
جو اینوود و پیتر بال به تهیه این گزارش کمک کردند.