«اعلام مخالفت» همزمان وزیر ارتباطات با رفع فیلتر شبکههای اجتماعی و بستن فیلترشکنها
در پی انتشار خبری در روز شنبه، دوم اردیبهشت، درباره عدم موافقت وزیر ارتباطات با رفع فیلتر از شبکهها و پلتفرمهای مسدودشده، رئیس مرکز اطلاعرسانی این وزارتخانه مجبور به توضیح شد.
وبسایت خبری «عصر ایران» روز شنبه خبر داد که عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات، در حاشیه نماز عید فطر در گفتوگو با مردم گفته است که با رفع فیلتر از پلتفرمهای مسدودشده موافق نیست.
آقای زارعپور در پاسخ به این پرسش که «اگر تصمیمگیری درباره رفع فیلتر تلگرام، واتساپ و اینستاگرام به او سپرده شود، آیا امروز موافق رفع فیلتر است» صراحتا اعلام کرده است که «نه، موافق نیستم».
ساعتی بعد، رئیس مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات چنین توضیح داد: «پلتفرمهای مسدودشده تنها زمانی رفع فیلتر میشوند که دفاترشان در ایران تاسیس شود و تابع قوانین کشور باشند.»
این شرط که وزارت ارتباطات ماههاست تکرار میکند در حالی بار دیگر توسط محمد احسان خرامید مورد تاکید قرار گرفته که پلتفرمهای خارجی مانند شبکههای اجتماعی زیرمجموعه مِتا یا توئیتر شرکتهای آمریکایی هستند و بر اساس قوانین تحریمی آمریکا نمیتوانند در ایران دفتر تاسیس کنند.
از طرفی این شرکتها تابع قوانین بینالمللی و خود آمریکا هستند و یکی از اصول اساسی و اهداف آنها، گردش آزاد اطلاعات است.
پیشتر نیز رسانهها در ایران گزارش داده بودند که عیسی زارعپور موافق رفع فیلترینگ پلتفرمهای واتساپ، تلگرام و اینستاگرام نیست.
ایران طی سالهای گذشته بسیاری از شبکههای اجتماعی محبوب جهان را مسدود کرده و بعد از اعتراضات گسترده مردمی که شهریور سال گذشته آغاز شد، دامنه فیلترینگ را گسترش داده است.
از همین رو اکثریت مردم در ایران مجبورند با فیلترشکن به شبکههای اجتماعی محبوب خود وارد شوند.
با این همه، به نوشته عصر ایران، آقای زارعپور در پاسخ به «انتقاد» فردی که گفته است چرا وزارت ارتباطات «همه فیلترشکنها را نمیبندد»، اذعان کرده است: «اگر این کار شود در اینترنت کشور اختلال ایجاد میشود.»
نیک کلِگ، معاون امور جهانی و ارتباطات در مِتا، شرکت مادر برخی از شبکههای اجتماعی محبوب جهان مانند اینستاگرام و فیسبوک، در اسفندماه سال گذشته اعلام کرد: «هنوز دهها میلیون کاربر ایرانی از اینستاگرام استفاده میکنند.»
بهرغم انسداد شبکههای خارجی، هنوز توئیتر، تلگرام، فیسبوک و اینستاگرام محبوبترین شبکههای اجتماعی در میان مردم ایران هستند و حتی مقامات ارشد جمهوری اسلامی برای پروپاگاندای حکومتی از این شبکهها استفاده میکنند.
این اولین بار نیست که مقامات جمهوری اسلامی خواستار تاسیس دفتر پلتفرمهای خارجی در ایران و انتقال پایگاههای داده آنها به داخل مرزهای جمهوری اسلامی میشوند.
پیشتر گزارشهایی منتشر شده بود که شرکت متا درخواست مقامهای جمهوری اسلامی برای انتقال پایگاهها دادههای خود در ارتباط با کاربران ایرانی را رد کرده است.
فیلتر شدن این شبکهها بسیار از فعالان مجازی و کسانی را که از این محل درآمد دارند بیکار کرده است.
کاربران ایرانی در حال حاضر از فیلترشکن برای وارد شدن به این شبکهها استفاده میکنند که، به گزارش روزنامه حکومتی «همشهری»، ماهانه دستکم «۵۴۰ میلیارد تومان» پول به جیب مافیای فیلترشکن میریزد.