افزایش آمار قربانیان انفجار در دشت برچی کابل و تظاهرات دانشجویان در بلخ
یادبود قربانیان انفجار در مرکز آموزشی کاج در دوسلدورف آلمان
دهها دانشجو در شهر مزارشریف، مرکز ولایت بلخ در شمال افغانستان با راهاندازی تظاهراتی خواستار حق تحصیل برای دختران شدند و حمله اخیر به دانشجویان در کابل را محکوم کردند. در همین حال، دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) امروز از افزایش آمار قربانیان حمله انتحاری روز جمعه (هشتم میزان/مهر) به مرکز آموزشی کاج در دشت برچی کابل خبر داده است.
قبل از این سازمان ملل نوشته بود که آمار تلفات این انفجار در منطقه هزارهنشین به «۴۳ کشته و ۸۳ زخمی» رسیده است.
این نهاد افزوده که آمار قربانیان احتمالا بیشتر نیز خواهد شد و تیمهای حقوق بشر یوناما در کابل در حال بررسی آن هستند.
انفجار روز جمعه گذشته ناشی از یک حمله انتحاری به یک مرکز آموزشی زمانی رخ داد که دانش آموزان عمدتا دختر در امتحان کنکور آزمایشی شرکت کرده بودند.
در سومین روز پس از این رویداد، دانشجویان عمدتاً دختر در برابر دانشگاه بلخ و همچنین در برابر ساختمان «محکمه ابتدایی ولایتی بلخ» تجمع اعتراضی برپا کرده و شعارهای «مرگ بر تعصب»، «عدالت حق ماست»، «نسل کشی را توقف دهید»، «هزاره کشی را توقف دهید»، «کشتار شیعیان را توقف دهید» سر دادند.
تظاهرات دانشجویان و زنان در هرات
در ویدیوهایی که از تظاهرات در بلخ به بیبیسی رسیده است، یکی از دانشجوان معترض میگوید: «نیروهای ویژه امنیتی طالبان ما را محاصره کرده و اجازه خارج شدن نمیدهند.»
در تظاهرات امروز در بلخ برخی مردان نیز دیده میشوند.
یکی از دانشجویان معترض در هرات نیز در پیامی به بیبیسی گفت: «امروز (دوشنبه) ما پلان (برنامه) داشتیم برای اعتراض…ولی متاسفاته طالبان تمام جاده دانشگاه را بند کرده بودند، نزدیک به سی طالب در اطراف و داخل دانشگاه مقرر کرده بودند که متاسفانه نتوانیستیم.»
تظاهرات زنان و دانشجویان در هرات روز یکشنبه (دهم میزان/مهر) با شلیکهای هوایی شدید و برخورد خشن نیروهای امنیتی طالبان روبرو شد.
ترند هشتگ «نسل کشی هزارهها را متوقف کنید»
در روزهای اخیر کاربران عمدتاً اهل افغانستان با هشتگ «نسل کشی هزارهها را متوقف کنید» #StopHazaraGenocide به رویداد انفجار درمرکز آموزشی کاج در کابل واکنش نشان دادند. قربانیان این رویداد عمدتاً متعلق به قومیت هزاره بودهاند. این هشتگ در روزهای گذشته تا امروز بیش از یک میلیون بار در توییتر استفاده شده است.
شماری از هنرمندان، نویسندگان و چهرههای مشهور نیز به این هشتگ پیوستهاند.
از جمله فرهاد دریا، خواننده سرشناس افغانستان نیز در اینستاگرام و فیسبوک خود این هشتگ را همرسانی کرده است.
آقای دریا نوشته است: «اگر نظام شاهی بود، هزارهها بخاطر هزاره بودن شان کشته میشدند. اگر جمهوری از راه رسید، هزارهها از دم تیغ گذرانده شدند، و اکنون که شمشیر قدرت در دستان حِمارت است، باز هم همان آش و همان کاسه است. تاریخ ما در برابر این مردم شریف، بدهکار است!»
الیف شفق، نویسنده ترکیهای-بریتانیایی با همرسانی عکس یکی از قربانیان که ۱۸ ساله بوده، در صفحه اینستاگرام خود نوشته است: «اسمش مرضیه بود. باهوش، خلاق، جوان و زیبا. یکی از شمار زنان و دختران زیادی که از ابتداییترین حقوق انسانی خود در افغانستان محروم هستند.»
خانم الیف در ادامه نوشته که مرضیه «در دفتر خاطرات خود نوشت که چگونه پس از هفتهها انزوای اجباری، سرانجام توانسته بیرون برود و از حضور دوباره در کتابفروشی خوشحال بوده است. او در دفتر خاطراتش نوشته که آن روز یک رمان خرید، او رمان ‘مرید معمار’ مرا خرید.»
خانم الیف براساس چند صفحهای از دفترچه خاطرات او نوشته است: «مرضیه عاشق کتاب بود، عاشق ادبیات بود. او در تمام زندگیاش در دو سطح مورد تبعیض قرار گرفت: به دلیل زن بودن و هزاره بودن…او در یک انفجار که مرکز آموزشی زنان هزاره را هدف قرار داد، کشته شد. نمیتوانم از فکر کردن به او دست بردارم. داستان او را به اشتراک بگذارید، صدای خود بلند کنید برای توقف نسل هزارهها».