افزایش شدید قیمت و کمبود دارو در ایران؛ وزیر بهداشت به مجلس میرود
همزمان با گزارش ها درباره کمبود شدید دارو و افزایش کم سابقه قیمت آن، مجلس شورای اسلامی در ایران وزیر بهداشت را احضار کرده است.
بر اساس گزارش ها از ایران، انواع دارو در هفته های اخیر در کشور با کمبود رو به رو بود و قیمت انواع آن هم به طور کم سابقه ای افزایش یافته است.
محمد رشیدی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی امروز در صحن علنی مجلس اعلام کرده که «دو سوال ملی رمضانعلی سنگدوینی نماینده مردم گرگان و تعداد دیگری از نمایندگان از وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره علت تعدیل کادر بیمارستانی، عدم تمدید طرح پرستاران، کمبود داروی بیماران خاص، عدم نظارت بر افزایش شدید قیمت دارو» اعلام وصول شده و وزیر برای پاسخگویی باید به مجلس برود.
روزنامه هم میهن چاپ تهران در گزارشی با عنوان «دارو در آستانه وضعیت قرمز» گزارش داده که یافتههای این روزنامه نشان می دهد ۷۰۰ قلم دارو در ایران دچار کمبود شده است.
این روزنامه از قول نائب رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو گفته است که وزارت بهداشت یک فهرست قرمز به معنی کمبود، یک فهرست زرد به معنی به معنی هشدار و یک فهرست سبز به معنی تامین دارو دارد و اکنون این فهرست به رنگ زرد یعنی هشدار درآمده که به معنی «فاجعه» است و انوع داروها در این فهرست هشدار قرار دارد.
همزمان با تجعات اعتراضی که وارد هشتمین هفته خود شده، شهروندان ایرانی در شبکه های اجتماعی از کمبود دارو و افزایش پی در پی آن انتقاد و مقام های حکومتی را به سوءمدیریت و بی کفایتی در تهیه داروی مورد نیاز مردم متهم میکنند.
«در بیمارستان یک شربت سرماخوردگی را برای استفاده سه بیمار باز میکنند»
رسانه های ایران می گویند زنگ خطر کمبود دارو، مدت هاست که به صدا درآمده اما مقام های دولتی برای کنترل بحران دست به اقدامی نزده اند.
بر اساس گزارش ها برخی از داروهایی که پیش از این به راحتی از داروخانه قابل خریداری بوده اکنون یافت نمی شود یا کمبود شدید دارد.
روزنامه هم میهن به نقل برخی از داروخانه داران نوشته اسپری های تنفسی و ریوی، انواع آنتی بیوتیک ها، شربت استامنوفن و بروفن و برخی از داروهای قلبی، کمبود شدید دارد.
رسانه های ایران می گویند زنگ خطر کمبود دارو، مدت هاست که به صدا درآمده اما مقام های دولتی برای کنترل بحران دست به اقدامی نزده اند.
روزنامه فرهیختگان چاپ تهران در گزارشی با عنوان «داروهای معمولی هم خاص شدند» نوشته «اگر در این روزهای سرد جولان آنفلوآنزا و سرماخوردگی در کشور، کودکی بیمار شده و تب کند، والدینش تقریبا قادر به تهیه هیچیک از داروهای فرزندشان از داروخانهها نخواهند بود؛ چراکه نه شربتهای آنتیبیوتیک، سرماخوردگی و تببر در داروخانهها موجود است و نه قرصهای چرکخشککن و مسکنها بهسادگی یافت میشوند».
بر اساس این گزارش حتی بیمارستانها هم در مقادیر بسیار کم، این اقلام دارویی را در اختیار دارند.
این روزنامه نوشته است «در بیمارستان یک شربت سرماخوردگی را برای استفاده سه بیمار باز میکنند. در این شرایط اقلامی مثل سرم نیز کمیاب شده و متاسفانه باید گفت اگر بیمار شوید، کار دشواری برای تهیه دارو و بهبود شرایط خود خواهید داشت؛ چراکه مشکل کمبود و نبود دارو اکنون بسیار جدی است».
رسانه های ایران می گویند متولی تامین دارو در ایران که سازمان غذا و دارو وابسته به وزارت بهداشت است، واقعیت کمبود دارو را قبول ندارد و به نوشته روزنامه فرهیختگان «در بهترین حالت این اوضاع را نتیجه عملکرد خود نمیداند».
بر اساس گزارش ها قیمت یک شیشه شربت سرماخوردگی در روزهای اخیر از ۵ هزار و ۵۰۰ تومان به ۹ هزار و داروی ضدحساسیت از هزار و ۸۰۰ تومان به ۵ هزار و۸۰۰ تومان رسیده که بسیاری هم با وجود افزایش قیمت، در داروخانه یافت نمی شود.
مقام های دولتی ایران عمده داروهای مورد نیاز این کشور را تولید داخلی عنوان می کنند و وزارت بهداشت می گوید مشکلی هم در تهیه موارد اولیه دارو وجود ندارد اما درباره وضعیت بحرانی کمبود دارو و افزایش قیمت شدید توضیحی داده نشده.
نگرانی از ناتوانی در خرید محصولات بهداشتی برای بیماران نخاعی
برخی از بیماران و معلولان قطع نخاعی، از افزایش قیمت محصولات بهداشتی و احتمال ناتوانی در خرید آنها از در آینده نزدیک، ابراز نگرانی کردهاند
در روزهای اخیر برخی از بیماران نخاعی با اشاره به احتیاج مبرم و روزانه به محصولات بهداشتی برای حفاظت از بهداشت و سلامت و کرامت فردی برای حضور در بیرون از منزل، گفته بودند که افزایش قیمت برخی از این محصولات، باعث شده توان خرید کافی آن را نداشته باشند و از بابت ادامه فعالیت های اجتماعی خود ابراز نگرانی کرده بودند.
پیش از این مقام های جمهوری اسلامی ایران کمبود دارو را محصول تحریم های ایالان متحده عنوان می کردند اما اتحادیه واردکنندگان دارو به تازگی اعلام کرده که «آمریکا دارو را تحریم نکرده، مکانیزم مالی ما محدود است».
دارو مشمول تحریم های آمریکا نیست اما به گفته مقامهای ایران تحریم های مالی و بانکی، واردات رسمی دارو را عملا غیرممکن کرده.
در سال های اخیر در مواردی داروهایی که از سوی کشورهای خارجی به ایران اهدا شده بود، یا همانند واکسن های کرونای تولید آمریکا و بریتانیا، از سوی وزارت بهداشت پس فرستاده شده است.
آیتالله علی خامنهای نزدیک به دو سال پیش در اوج شیوع بیماری کووید-۱۹ در ایران، ورود واکسن کرونای ساخت آمریکا و بریتانیا را ممنوع کرد.
در مواردی هم به گفته های نهادهای مستقل بهداشتی و فعالان مدنی، اقلام دارویی بیماری های خاص که هدیه خارجی بوده، در بازار آزاد به فروش رفته است.