امیرخان متقی: پاکستان در مورد حمله پیشاور تحقیق کند و انگشت اتهام به سمت افغانستان دراز نکند
دو روز پس از حمله مرگبار در مسجدی در پیشاور، امیرخان متقی، وزیر خارجه حکومت طالبان میگوید که پاکستان باید در این زمینه تحقیقات جامعی انجام دهد و انگشت اتهام را به سمت افغانستان دراز نکند.
او در یک سخنرانی تازه در کابل گفته: «این منطقه با جنگ و باروت و انفجار آشنا هستند. امکان ندارد که یک واسکت/جلیقه (انتحاری) یا بشکه بمب این همه تخریب در پی داشته باشد…در بیست سال گذشته، چنین جلیقهای ندیدیم که سقف مسجد را بردارد و این همه کشته در پی داشته باشد.»
در پی انفجار روز دوشنبه در مسجدی پیشاور بیش از ۱۰۰ نفر کشته شدند. طالبان پاکستان (تیتیپی) پس از ادعای اولیه یکی از فرماندهانش، دست داشتن در این حمله را رد کرد. حکومت طالبان در افغانستان هم آن را محکوم کرد.
وزیر خارجه طالبان اکنون خطاب به پاکستان گفته است: «از وزرای محترم پاکستان میخواهم که برف خود را بر بام دیگران نریزند. دلیل مشکلات خود را در کشور خود جستجو کنند.»
آقای متقی میگوید:«اگر کسی میگوید که افغانستان مرکز تروریسم است، به اصطلاح آنها وقتی میگویی که تروریسم مرز هم ندارد. اگر این تروریسم در افغانستان میبود، به چین هم میرفت، به تاجیکستان و ازبکستان و ایران هم سرایت میکرد. اما آنها در امن هستند و افغانستان هم امن است…بنابراین با یکدیگر همکاری کنیم و دست برادری بدهیم و اتهام نبندیم و تخم دشمنی نکاریم.»
پیش از این خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان در مورد حمله پیشاور به پارلمان این کشور گفته بود که چنین حملاتی کار افرادی است که از افغانستان وارد پاکستان شدهاند.
مقامات پاکستان تاکید دارند که طالبان پاکستانی در افغانستان پناه گرفتهاند و بارها از حکومت طالبان در افغانستان خواستهاند که به آنها پناه ندهند.
«بازداشت۲۳ نفر از جمله چند مقام پلیس»
در همین حال خبرگزاری فرانسه گزارش داده که یک مقام ارشد پاکستانی که نخواسته نامش فاش شود، گفته که پلیس پاکستان ۲۳ نفر را در ارتباط با این انفجار بازداشت کرده است.
او گفته مقامات همچنین در حال بررسی این احتمال هستند که افراد داخل محوطه به هماهنگ کردن حمله کمک کرده باشند.
او افزود:«ما افرادی را از میان پلیس بازداشت کردهایم تا بفهمیم مواد منفجره چگونه وارد شده و ببینیم آیا مقامات پلیس نیز در این حمله دست داشتهاند یا خیر. مهاجم و تسهیلکنندهها ممکن است ارتباطهایی با خارج از پاکستان داشته باشند».
او گفت که برخی از ۲۳ نفر بازداشت شده نیز از شهر و مناطق قبیله ای سابق که هم مرز با افغانستان است بودند.»
مقامات در حال بررسی این موضوع هستند که چگونه یک نقض امنیتی بزرگ موجب شده در یکی مناطق شهر با شدیدترین تدابیر امنیتی و محل دفاتر اطلاعات و ضد تروریسم چنین انفجاری بزرگی رخ دهد.
حملات کوچکتر که اغلب ایستهای بازرسی امنیتی را هدف قرار می دهند، از زمانی که طالبان کنترل افغانستان را در اوت/آگوست ۲۰۲۱ به دست گرفتند، به طور پیوسته در مناطق نزدیک پیشاور که با افغانستان هم مرز است، افزایش یافته است. مسئولیت این حملات را عمدتاً طالبان پاکستانی پاکستانی یا هم شاخه خراسان داعش به عهده میگیرند.