امیرعبداللهیان در بیروت: از بازگشت روابط دیپلماتیک ایران و عربستان استقبال میکنیم
حسین امیرعبداللهیان برای سفری یک روزه به بیروت رفته است
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران که به لبنان سفر کرده، روز جمعه گفت که تهران از «بازگشت روابط دیپلماتیک ایران و عربستان و بازگشت سفارتخانههای دو کشور» استقبال میکند.
در پی حمله به نمایندگیهای عربستان در تهران و مشهد در دیماه سال ۹۴، این کشور روابطش را با ایران قطع کرد.
آقای امیرعبداللهیان در یک کنفرانس خبری در بیروت گفت امیدوار است که «نمایندگیهای دیپلماتیک دو کشور در تهران و ریاض در چارچوب مذاکراتی که بین دو کشور جریان دارد» بازگشایی شوند.
او همچنین از سرگیری روابط ترکیه و سوریه را ستایش کرد. وزرای دفاع این دو کشور در ماه گذشته ملاقات کردند و قرار است به زودی وزرای خارجه آنها نیز با هم دیدار کنند.
ایران و عربستان در جریان جنگ داخلی سوریه از دو جبهه مخالف حمایت میکنند.
این دو کشور در لبنان نیز از دو جریان سیاسی که با یکدیگر در رقابت هستند حمایت میکنند.
عراق از فروردین ماه سال ۱۴۰۰، یک سری از مذاکرات میان نمایندگان تهران و ریاض را میزبانی کرد. اما این مذاکرات به نتیجه نرسید و از فروردین ۱۴۰۱ تاکنون، مذاکراتی به شکل علنی و رسمی برگزار نشده است.
آقای امیرعبداللهیان پیش از رسیدن به پست وزارت خارجه، معاون امور عربی و آفریقای این وزارتخانه بوده و به همین دلیل بارها پیش از این نیز با میشل عون دیدار کرده است
آقای امیرعبداللهیان در روز جمعه با میشل عون رئیسجمهوری، نجیب میقاتی سرپرست کابینه، عبدالله بوحبیب وزیر خارجه لبنان و نبیه بری، رئیس مجلس لبنان دیدار کرد.
او همچنین به دیدار حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان رفت و کمی بعد با زیاد نخاله، دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین نیز ملاقات کرد.
بر اساس آنچه دفتر حزبالله لبنان از دیدار وزیر خارجه ایران و حسن نصرالله منتشر کرده، دو طرف درباره «تهدیدهای ناشی از شکلگیری یک دولت تندرو و فاسد در اسرائیل» گفتوگو کردند.
اخیرا بنیامین نتانیاهو در اسرائیل دولتی تشکیل داده که تندروترین و مذهبیترین دولت تاریخ این کشور توصیف شده است.
به نوشته روزنامه دولتی الوطن سوریه، آقای امیرعبداللهیان بعد از لبنان در روز شنبه به دمشق سفر خواهد کرد.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره گرم شدن روابط ترکیه و سوریه گفت: «ما خوشحالیم که بین ترکیه و سوریه مذاکرات در جریان است. ما معتقدیم که این مذاکرات، آثار مثبتی برای هر دو کشور خواهد داشت.»
ترکیه در فاصله کوتاهی بعد از آغاز کشتار معترضان توسط حکومت بشار اسد در سال ۲۰۱۱، به جمع کشورهایی پیوست که خواستار برکناری اسد از قدرت بودند.
تصویری از دیدار روز جمعه امیرعبداللهیان و حسن نصرالله که توسط خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) منتشر شده
ترکیه همچنین از شبهنظامیانی حمایت کرد که با حکومت اسد در جنگ بودند.
این حمایتها تا امروز ادامه یافته است.
اما بعد از گذشت بیش از یک دهه از جنگ داخلی در سوریه و ماندن اسد در قدرت که با حمایت روسیه و ایران محقق شد، از ماه گذشته میلادی، روند از سرگیری روابط آنکارا و دمشق آغاز شد.
اسد در روز پنجشنبه گفت که امیدوار است از سرگیری روابط دو کشور موجب شود تا ترکیه به اشغال بخشی از خاک سوریه پایان دهد.
مذاکرات ترکیه و سوریه با میانجیگری روسیه آغاز شده و چنانکه مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در روز پنجشنبه گفت، در جریان ملاقات او با وزیر خارجه سوریه، همتای روس آنها نیز حضور خواهد داشت.
این مذاکرات با مخالفت و ابراز نگرانی گروههای مخالف اسد همراه شده که بخشیشان هماکنون در قالب سازمانهای شبهنظامی، در مناطق تحت اشغال ترکیه در اطراف حلب به سر میبرند.