امینه محمد: عبور طالبان از قرن سیزدهم به قرن ۲۱ یکشبه اتفاق نخواهد افتاد
امینه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل پس از بازگشت از سفر چهار روزهاش به افغانستان و دیدار با رهبران طالبان گفت که «تا آخرین حد ممکن» باید روی طالبان فشار آورده شود تا سیاستهای خود را نسبت به زنان تغییر دهند.
خانم محمد گفت که در دیدار با رهبران طالبان در شهرهای مختلف به آنها گفته است که او خود یک مسلمان سنی است اما در زمینه ممانعت زنان از تحصیل و حقوق با آنها موافق نیست و این که «داور نهایی خداوند خواهد بود».
امینه محمد همچنین گفت برداشتی که پس از صحبتی تند در یک «محیط محافظهکارانه» از واکنشهایی که دریافت کرده این بوده که طالبان به او گویا گوشزد میکنند که «آنها به من لطف روا داشتهاند وگرنه حضور و صحبت با آنها هم برای من حرام است…شما میدانید که بسیاری از این افراد محافظهکار حتی مستقیماً به شما (به دلیل زن بودن تان) نگاه نمی کنند».
خانم محمد اما افزود که مهم اما این بود که فرصت صحبت با آنها را داشته و مسایل مهمی را مطرح کرده است.
«همهجا و همهوقت بحث به رسمیت شناختن را مطرح میکردند»
معاون دبیرکل سازمان ملل گفت که حتی برای محافظهکارترین رهبران طالبان بحث به رسمیت شناختهشدن مهم بوده است و به او گفتهاند که نماینده کنونی افغانستان در سازمان ملل نماینده آنها نیست. او گفت که مقامهای طالبان «در همه جا و همه وقت» از به رسمیت شناخته شدن صحبت میکردند که این میتواند یک «اهرم فشار» باشد.
او گفت هرچند افرادی در میان رهبران طالبان هستند که باورمند به رفتن به جلو و تعامل با جهان هستند اما در نهایت همه وفادار به «امیر خود» (هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان) هستند.
خانم امینه هرچند به قندهار سفر کرد اما موفق به دیدار با رهبر طالبان نشد.
امینه محمد گفت حد اقل ۳۰ درصد از نیروی کار سازمانهای بینالمللی غیردولتی زنانی بودند که برای زنان خدمات ارائه میکردند و پس از دستور طالبان این نیرو از کار افتاده و عملاً خدمات «زنان برای زنان» از میان برداشته شده است.
او گفت هرچند طالبان در زمینههای کار زنان را به طور استثنایی اجازه دادهاند اما این که فرمانی را لغو کرده باشند درتاریخ طالبان پیشینه ندارد.
او افزود:«ما امیدواریم اگر به آنها فشار بیاوریم، تا این احکام را تا حدی آسانتر کنند که زنان و دختران را به محل کار بازگردانیم.»
امینه محمد میگوید که به طالبان گفته است که شاهد پیشرفتهایی در زمینه حقوق زنان در عربستان بوده است و از این که آنها (طالبان) با سعودی همفکر هستند میخواستم در مورد آن بحث کنم که چرا چنین تفاوتی وجود دارد اما طالبان سریع گفتند که «شیوه و برداشتهای ما (طالبان با سعودی) از هم فرق دارند».
امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان و امینه محمد در کابل
عبور دادن طالبان «از قرن ۱۳ به ۲۱»
او همچنین گفت که به طالبان از خدیجه، همسر پیامبر اسلام یادآوری کرده است که یک تاجر بوده که دین اسلام از سوی او حمایت مالی شده است. یا هم در مورد اولین کلمه در قرآن که «اقرأ» (بخوان) است به آنها یاد آوری کرده است.
خانم محمد گفت اسلام « دین روشنایی است. این یک دین زنده است و من فکر میکنم که مهمترین چیزی که باید درباره آن راه حلی پیدا کنیم این است که چگونه طالبان را از قرن سیزدهم به قرن بیست عبور دهیم و این یک سفر طولانی است که یک شبه اتفاق نمیافتد.»
خانم محمد گفت طالبان تاکید دارند که زنان را از «ارزشهای غربی» محافظت میکنند. او افزود که طالبان «حق آموزش و کار» برای زنان را انکار نمیکنند ولی میگویند که محیط و شرایط، نوع کار و نوع آموزش به شیوه آنها باشد. او اما تصریح کرد که ما مخالف این رویکرد طالبان هستیم چون اگر شرایط خاص خود را داشتند چرا از اول ممنوعیت را اعمال کردند.
« از آنها بپرسید که به شما خواهند گفت که بله، ما (به زنان) اهمیت قایل هستیم چرا که میخواهیم از زنان خود در برابر ارزشها و حقوقی محافظت کنیم که متعلق به ما نیست. ولی ما (سازمان ملل) با آن مخالفیم. ما به شدت مخالف این هستیم که حقوق و ارزشهایی را که آنها دیکته می کنند تبلیغ می کند.»
معاون دبیرکل سازمان ملل گفت هرچند طالبان متعهد به پابند بودن به برخی از قوانین در حمایت زنان شدهاند، مثل «حق میراث در اسلام» و ندادن زنها به عنوان خونبهای یک فرد «بدل»، اما تاکید کرد تنها زمانی آن را باور میکند که در صحنه عمل ببیند.
مارتین گریفیتس، معاون دبیر کل سازمان ملل در امور بشردوستانه و رئیس بخش امدادرسانی این سازمان نیز روز گذشته (۵ دلو/بهمن) گفت که با رهبران طالبان در حال مذاکره است تا معافیتهای بیشتر و دستورالعملهای مکتوب برای گرفتن مجوز کار زنان در سازمانهای غیردولتی بدست آورند.
پس از ممنوعیت اشتغال زنان در سازمانهای غیردولتی از سوی حکومت طالبان، روند کمکرسانی بینالمللی به افراد نیازمند در افغانستان مختل شده است. برخی نهادها گفتهاند بدون امدادگران زن قادر به ادامه فعالیت نیستند. با وجود فشارهای بینالمللی طالبان تاکنون تغییر اساسی در موضع خود نیاوردهاند. هرچند به برخی از نهادهای بینالمللی به طور استثنایی و محدود اجازه داده شده از کارمندان زن در ارائه خدمات استفاده کنند.