انتقاد دبیرکل سازمان ملل از طرح تهدید کاربرد سلاح اتمی توسط پوتین
در پی سخنان اخیر رئیس جمهور روسیه در مورد توان کشورش برای کاربرد سلاح هستهای، دبیرکل سازمان ملل متحد، این گونه تهدیدها را نکوهش کرد و آن را امری «کاملا غیر قابل قبول» نامید.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، روز پنجشنبه، ۳۱ شهریور، در نشست شورای امنیت این سازمان گفت تصور یک درگیری با استفاده از احتمال سلاح هستهای که زمانی غیر قابل تصور بود، اکنون به یک موضوع مورد بحث تبدیل شده است.
ولادیمیر پوتین در هفته جاری هنگام اعلام «بسیج محدود» مردم روسیه برای شرکت در جبهههای جنگ اوکراین و در شرایطی که روسیه در دوره اخیر متحمل ناکامیهای زیادی شده، به صراحت تهدید استفاده از سلاح هستهای را مطرح کرد.
روسیه که در آغاز یورش نظامیاش به اوکراین، در واکنش به حمایت کشورهای غربی از مدافعان اوکراینی، به طور تلویحی احتمال توسل به جنگافزار «تاکتیکی» را مطرح کرده بود، در هفتههای اخیر پیاپی تاکید داشت که غرب در مورد این امر «اغراق» کرده و کشورش قصدی در این زمینه ندارد.
آقای پوتین اما روز ۳۰ شهریور به تهدید بیپرده سلاح هستهای در صورتی که «تمامیت ارضی» کشورش با خطر روبهرو شود متوسل شد.
به نظر میرسد که ولادیمیر پوتین پیشرفتهای اوکراین در عملیات میدانی را در بازپسگیری مناطقی وسیع از نظامیان روسیه و احتمال ورود نیروهای اوکراین به سرزمینهای مورد حمایت روسیه در اوکراین یا مرزهای روسیه را «به مخاطره افتادن تمامیت ارضی» تلقی میکند.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، تهدید ولادیمیر پوتین را «گستاخانه» نامیده و به او هشدار داده که این کار را نکند، زیرا صحنه را کاملا تغییر خواهد داد و آمریکا متناسب با آن، واکنش نشان خواهد داد.
کارشناسان نظامی در غرب در آغاز این هفته و پیش از بیان ارعاب از سوی ولادیمیر پوتین گفتند که شواهدی در دست است که نشان میدهد روسیه کاربرد سلاح کشتار همگانی، از نوع اتمی و شیمیایی، را در بمبهای کوچکی که «تاکتیکی» یا «کثیف» نامیده میشود، در دستور کار احتمالی خود، در صورت ادامه شکستهای ارضی، قرار داده است.
شمار سلاحهای «تاکتیکی» روسیه معلوم نیست اما این کشور ۶۶۰۰ کلاهک اتمی دارد که ظاهرا تا اوایل بهار ۱۵۰۰ کلاهک به دلایل فنی از رده خارج شده اما بقیه آن میتواند مورد استفاده باشد.
بر اساس گزارشهای اطلاعاتی عمومی و در دسترس، دستکم ۱۲۰۰ کلاهک هستهای روسیه به روی موشکها سوار و آماده است و ۶۰۰ کلاهک دیگر نیز هر لحظه قابل پرتاب از جنگندهها هستند.
تهدیدهای واضح این هفته رهبر روسیه در جریان مباحثات روز پنجشنبه شورای امنیت، که با ریاست وزیر خارجه فرانسه برگزار شد، به طور گسترده محکوم شد.
وانگ یی، وزیر خارجه چین، نیز که از سخنرانان نشست بود، هیچ نوع حمایت لفظی از روسیه، که تصور میرفت چین آن را متحد خود بداند، بیان نکرد.
ولادیمیر پوتین هفته گذشته در اجلاس شانگهای در ازبکستان تایید کرد که رئیس جمهوری چین در باره جنگ روسیه در اوکراین «سوالها و نگرانیهایی» دارد. آن سخنان رئیس جمهوری روسیه به وجود شکاف میان مسکو و پکن بر سر جنگ روسیه در اوکراین تعبیر شد.
چین و همچنین هند، که آن کشور نیز دارای روابط حسنه با مسکو بود، از ارسال تجهیزات نظامی به روسیه خودداری کردهاند.