اولین تلاش برای فرود بخش خصوصی بر ماه احتمالا ناکام مانده است
عکس آی اسپیس از ماه و زمین
یک شرکت ژاپنی که امیدوار بود اولین فرود بر ماه توسط بخش خصوصی را انجام دهد میگوید که این ماموریت احتمالا شکست خورده است.
ارتباط رادیویی با واحد فرود «هاکوتو-آر» پیش از آنکه بر ماه بنشیند قطع شد.
مهندسان درحال تحقیق درباره علت این موضوع هستند.
«هاکوتو-آر» متعلق به شرکت ژاپنی «آی اسپِیس» قرار بود یک ماه نورد را برای اکتشاف رها کند. همچنین قرار بود یک روبات کوچک به اندازه توپ تنیس که یک شرکت اسباب سازی تولید کرده هم رها شود.
این کاوشگر در ماه دسامبر با یک راکت شرکت «اسپیس اکس» پرتاب شده بود و پنج ماه طول کشید تا به مدار این قمر برسد.
سیستم پیشران این کاوشگر بهعمد ضعیف طراحی شده تا سوخت کمی مصرف کند و کم هزینه باشد، به همین دلیل سفرش به مدار ماه پنج ماه طول کشید.
تاکِشی هاکامادا مدیر «آی اسپِیس» حدود ۲۵ دقیقه بعد از موعد مقرر فرود گفت: «ما تماس با واحد فرود را تایید نکردهایم.»
او افزود: «فرض ما این است که مراحل فرود بر سطح ماه کامل نشده.»
فرود قرار بود روز سهشنبه در حدود ساعت ۱۶:۴۰ به وقت گرینویچ انجام شود. ارسال داده از نزدیک شدن به ماه تا زمانی که کاوشگر به ۸۹ متری سطح آن رسیده بود همچنان برقرار بود.
ارتفاع واحد فرود کمی بیش از دو متر و وزن آن ۳۴۰ کیلوگرم بود که در مقایسه با کاوشگرهای معمولا ماه کوچک است.
کاوشگر در مداری به ارتفاع صد کیلومتر از سطح ماه با سرعت شش هزار کیلومتر در ساعت در حرکت بود و قرار بود طی مانورهایی یک ساعته روی سطح بنشیند.
هاکوتو-آر قرار بود بعد از فرود در نقطهای در نیمکره شمالی ماه دو ماهنورد را برای تحلیل خاک، زمینشناسی و اتمسفر قمر زمین مستقر کند. یکی از اینها را شرکت اسباببازی سازی «تومی» (TOMY) ساخته است.
آمریکا، روسیه و چین تنها کشورهایی هستند که از طریق سازمانهای فضایی خود توانستهاند روباتهایی را بر سطح ماه فرود آورند.
هدف اصلی این ماموریت بررسی عملی بودن پرتابهای تجاری به سطح ماه بود. این اولین مورد از یک رشته آزمایش است که «آی اسپیس» امیدوار است طی سالهای آینده انجام دهد به طوری که هر بار پیچیدگی بیشتری داشته باشد.
هدف نهایی این شرکت ارائه خدمات تجاری برای حضور قابل دوام انسان بر سطح ماه، مثل ارسال تجهیزات معدنکاری و تولید سوخت موشک به آنجاست.
دکتر آدام بِیکر، مدیر یک شرکت مشاوره فضایی به نام «راکت اینجینیرینگ» که در این پروژه شرکت نداشته گفت که موفقیت این ماموریت میتوانست «گام بزرگی» در حضور بخش خصوصی در اکتشافات فضایی باشد.
او افزود: «اگر نسبتا ارزان و قابل تکرار باشد، راه را برای همه کسانی که میخواهند با پرداخت پول چیزی را بر سطح ماه فرود آورند باز خواهد کرد.»
یک مینی روبات ساخت شرکتی «تومی» ژاپن که قرار بود بر ماه بگردد