اوین در اعتراضات؛ روایتی از پرونده‌سازی نهادهای امنیتی

0 12


  • علیرضا مشتاق
  • کنشگر حقوق بشر

تصویر بازسازی شده بند 240 زندان اوین

منبع تصویر، Sasan amiri

مجموعه «ناظران می‌گویند» بیانگر نظر نویسندگان آن است. بی‌بی‌سی فارسی می‌کوشد در این مجموعه، با انعکاس دیدگاه‌ها و افکار طیف‌های گوناگون، چشم‌انداز متنوع و متوازنی از موضوعات مختلف ارائه دهد. انتشار این آرا و نقطه‌نظرها، به معنای تایید بی‌بی‌سی نیست.

نویسنده در این گزارش با تکیه بر روایت‌ بازداشت‌شدگان اعتراض‌های سراسری ایران ۱۴۰۱، به ابعاد مداخله نهادهای امنیتی در مراحل قضایی می‌پردازد. روایتی از وضعیت زندان، زندانی و زندانبان. این گزارش بر پایه گفتگو با تعدادی از افرادی تهیه شده است که در اعتراض‌های سراسری ۱۴۰۱ در شهر تهران بازداشت شده‌اند. برای حفظ امنیت این افراد، تجربیات آن‌ها به طور مستقیم بازگو نمی‌شود و تنها تجربه‌ها و الگوهای مشترک و غیرقابل شناسایی موجود در این روایت‌ها نقل خواهد شد.

بخش دوم این گزارش در روزهای آینده منتشر خواهد شد.

این گزارش می‌کوشد از دریچه روایت‌های برخی از بازداشت‌شدگان اعتراض‌های سراسری ۱۴۰۱ به شیوه عملکرد دستگاه اطلاعاتی و قضایی جمهوری اسلامی بپردازد؛ همکاری میان سازمان‌های اطلاعاتی و قضایی، یکی از تاریک‌ترین بخش‌های عملکرد ماشین سرکوب جمهوری اسلامی است؛ فرآیندی که با بازداشت افراد آغاز می‌شود و با صدور حکم قضایی به اتمام می‌رسد. در این فاصله ضابطین قضایی به‌طور غیرشفاف و در مکان‌هایی سربسته و غیرقابل نفوذ معترضین را مورد آزار و شکنجه قرار می‌دهند. این دوران همزمانی که مسیرهای به اصطلاح قانونی مجازات معترضان را طی می‌کند، مدارک و مستنداتی را فراهم می‌کند تا دستگاه تبلیغاتی حکومت روایت خود از دلایل و ماهیت اعتراض‌های سراسری را روایت کند. با توجه به اینکه دسترسی‌ به فرآیند پرونده‌سازی برای معترضان در ساختمان‌های تحت نظارت ضابطین قضایی ممکن نیست، روایت‌های بازداشت‌شدگان از این دوران تنها منبعی‌ست که با مراجعه به آن می‌توان شیوه همکاری دستگاه قضایی و اطلاعاتی را تا حدی شفاف کرد.



Source link

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.