ایران، القاعده و طالبان: نزدیکی بنیادگراهای شیعه و سنی؛ راهبردی یا مصلحتی؟

0 7


ایمن الظواهری، رهبر القاعده که سال گذشته در کابل کشته شد در کنار اسامه بن لادن بنیانگذار گروه

منبع تصویر، Getty Images

توضیح تصویر،

ایمن الظواهری، رهبر القاعده که سال گذشته در کابل کشته شد در کنار اسامه بن لادن بنیانگذار گروه

  • نویسنده, رحمت‌الله نبیل
  • شغل, رئیس پیشین اداره امنیت ملی افغانستان
  • Twitter,

مجموعه «ناظران می‌گویند» بیانگر نظر نویسندگان آن است. بی‌بی‌سی فارسی می‌کوشد در این مجموعه، با انعکاس دیدگاه‌ها و افکار طیف‌های گوناگون، چشم‌اندازی متنوع و متوازن از موضوعات مختلف ارائه کند. انتشار این آرا و نقطه‌نظرها، به معنای تایید آن‌ها از طرف بی‌بی‌سی نیست.

رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین اداره امنیت ملی افغانستان (۲۰۱۰ – ۲۰۱۵) در این مطلب که به ناظران فرستاده،‌ رابطه جمهوری اسلامی ایران، طالبان و شبکه القاعده را بررسی کرده است.

تعیین دو تن از افسران برجسته و با تجربه سپاه پاسداران با پیشینه روابط عمیق با طالبان به عنوان سفیر و معاون سفیر در افغانستان و تحویل دادن سفارت افغانستان در تهران به طالبان، عده‌ای از شهروندان و بعضی از سیاستمدران افغانستان را که جمهوری اسلامی ایران را در جاذبه های احساسات و عواطف فرهنگی، زبانی و مذهبی به اصطلاح «یار غار» می‌پنداشتند و این نزدیکی قریب به شیفتگی را با نقش و همکاری‌های ایران در زمان جهاد و مقاومت گره می‌زدند، متعجب، سرخورده و برآشفته کرده است. کنش‌ها و واکنش‌های ملت‌ها باید بر محور منافع‌شان در قید زمانی شکل بگیرد، نه بر مبنای دوستی‌ها و دشمنی‌های عاطفی و احساسی.

با درنظر داشت وضعیت کنونی منطقه و موضع‌گیری‌های جناح های درگیر، می‌توان گفت که نزدیکی دو رژیم استبدادی ـ مذهبی، با وجود داشتن دو قرائت و روایت دینی متفاوت، باید بر محور منافع و ناگزیری‌های همچون مثلث نفرت از آمریکا، داعش (شاخه خراسان) به عنوان دشمن مشترک، حیات خلوت بدیل یا اتکای بدیل، دور زدن تحریم ها و حق‌آبه رودخانه هیرمند صورت گرفته باشد.





Source link

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.