ایران از سفر مقام چینی مرتبط با قرارداد ۲۵ ساله به تهران خبر داد
جمهوری اسلامی ایران تلاش دارد روابط خود با چین را «ویژه» و به گفته مقام های تهران «استراتژیک» بنامد
ایران از سفر یک مقام چینی به تهران خبر داده که مسئول مذاکره درباره قرارداد همکاری ۲۵ ساله با این کشور است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، در یک نشست خبری در تهران درباره قرارداد بلندمدت همکاری ایران و چین گفته است «اخیرا مقام عالیرتبه چین و مسئول مذاکره این برنامه سفری به تهران داشت و ملاقات در سطح عالی بین هیأتهای دو کشور انجام و گفتوگوهای خوبی صورت گرفت».
آقای کنعانی گفته در جریان این سفر «توافقات ۱۶ گانهای در این رابطه صورت گرفت» و «اجرای این برنامه مورد تأکید دو کشور است».
درباره «توافق ۱۶ گانه» پیش از این از سوی دولت ایران اطلاع رسانی نشده بود و آقای کنعانی هم توضیح نداده که ۱۶ مورد شامل چه مواردی است و احتمالا طرفین زیر بار چه تعهداتی رفتهاند.
گفتههای طرف ایرانی درباره قراردادهمکاری ۲۵ ساله با چین، یک ماه پس از سفر شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، به عربستان سعودی است که طی آن در دو بیانیه، اولا خواستار همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی شده و دوما در اقدامی که برای ایران ناباوارنه بود، خواستار حل و فصل اختلاف با امارات متحده عربی بر سر جزایر سه گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک شد.
اجرای قرارداد ۲۵ ساله با چین بدون اطلاع افکار عمومی و بدون تصویب مجلس
رئیس جمهور چین در سفر به عربستان بیانیه هایی را امضا کرد که موجب انتقاد جمهوری اسلامی ایران شد
مقامهای جمهوری اسلامی ایران با انتقاد از بیانیههای مشترکی که رئیس جمهور چین در آن سفر صادر کرده بود، خواستار «جبران» آن شده بودند.
در حالی که اصطلاح متداول در رساندن اعتراض رسمی به سفرا در ایران «احضار» است، مقام های جمهوری اسلامی ایران گفته بودند در «دیدار» سفیر چین با مقام های وزارت خارجه، درباره سفر رئیس جمهور چین و بیانیه های صادر شده، گفتوگو کردهاند.
ایران در سال های اخیر چین را شریک خود در برابر ایالات متحده و کشورهای اروپایی می داند.
پس از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام که چین هم یکی از شرکای آن بود، ایران تلاش کرده است تا از طریق این کشور، تحریم های اعمال شده از سوی آمریکا را دور بزند.
گفته می شود یکی از مشتریان اصلی نفت تحریم شده ایران از سوی آمریکا، پالایشگاه های چینی هستند که این محصول را زیر قیمت بازار از ایران میخرند.
قرارداد ۲۵ ساله همکاری ایران و چین پس از خروج آمریکا از توافق هستهای امضا شد. این توافق پس از ماه ها کشمکش دولت ایران با افکار عمومی، در فروردین ۱۴۰۰ در آخرین ماه های دولت حسن روحانی میان وزرای خارجه ایران و چین در تهران به امضا رسید.
آیتالله علی خامنهای که از دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد به روی سیاست «گردش به شرق» و افزایش همکاری با روسیه و چین تاکید داشته، در دیدار با رئیس جمهور چین خواستار امضای این توافق شده بود.
دولت ایران اعلام کرده است که به خواست چین، مفاد این قرارداد را محرمانه نگه داشته است. با اینکه مطابق قانون اساسی، قراردادهای خارجی باید برای اجرا به تصویب مجلس برسد، دولت ابراهیم رئیسی یک سال پیش اعلام کرد که اجرای توافق را شروع کرده و نیازی هم به تصویب مجلس ندارد.
نسخهای از پیشنویس این قرارداد، سال گذشته در رسانه های ایران درز کرد که نشان می داد ایران در برابر چین تعهدات متعددی به مدت ۲۵ سال پذیرفته و به چین اجازه داده در ساخت و گسترش و نگهداری تاسیسات زیربنایی کشور از جمله فرودگاه ها، بنادر، شبکه های مخابراتی و صنایع نفت و گاز بعضا به صورت انحصاری وارد شود.
طی این مدت، جمهوری اسلامی ایران به چین اجازه داده در بندرعباس کنسولگری تاسیس کند.
جمهوری اسلامی ایران تلاش دارد روابط خود با چین را «ویژه» و به گفته مقام های تهران «استراتژیک» بنامد اما مقام های چینی از چنین عباراتی درباره روابط با ایران استفاده نمیکنند.
بیشتر بخوانید: