ایران از «مذاکره هشت کشور حاشیه خلیج فارس» در نیویورک خبر داد
تصویری ماهوارهای از کشورهای منطقه خلیج فارس
ایران میگوید هشت کشور حاشیه خلیج فارس در شهریور ماه (سپتامبر) مذاکراتی مشترک در نیویورک خواهند داشت.
علی باقریکنی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران، گفته است که این مذاکرات در سطح وزیران امور خارجه و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد برگزار خواهد شد.
صحبتهای او کمی پس از ملاقاتهای وزیران خارجه ایران و عربستان با یکدیگر و همچنین دیدار جداگانه ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران با وزیر خارجه سعودی و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، با وزیر خارجه ایران بیان شده است.
آقای باقریکنی ابراز امیدواری کرده که این نشست زمینهساز «خروج نرم بیگانگان» از منطقه شود.
بنا به گزارشهای پیشین، این نشست هشتجانبه با ابتکار عمل چین و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل ترتیب داده شده است.
پنج ماه پیش، در ماه مارس و کمی پس از توافق ایران و عربستان برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک، روزنامه والاستریت ژورنال برگزاری نشست کشورهای حاشیه خلیج فارس را نشانه آن دانست که که چین «خود را به چشم قدرت صاحبنفوذ و تعیینکننده در خارومیانه میبیند؛ منطقهای راهبردی که آمریکا دههها موثرترین بازیگر خارجی در آن بود.»
به تفسیر والاستریتژورنال «چین دیگر تنها بر جریان انرژی و روابط تجاری متمرکز نیست و شتابش به سیاست منطقهای نشانهای از فصل جدید رقابت پکن و واشنگتن است.»
معاون وزیر خارجه ایران به شبکه خبر تلویزیون این کشور درباره این نشست گفت: «آمریکاییها میخواستند این نشست را با محوریت خودشان شکل بدهند. اما حالا در چهارچوب سیاست همسایگی جمهوری اسلامی صورت میگیرد و این زیرساخت خروج نرم بیگانگان را از منطقه فراهم میکند.»
او گفته چنین مذاکرات منطقهای پیشتر و از جمله در جریان گفتوگوهای برجام از طرف آمریکا پیگیری میشد، اما موضع تهران مخالف آن بود.
آقای باقری کنی گفته آیتالله علی خامنهای تاکید کرده که «بیگانگان حضور نداشته باشند و منطقه مال اهالی منطقه باشد» و اقتصاد منطقه هم «درونزا» باشد.
او در صحبتهایش به حضور فزاینده چین در منطقه و نقش کلیدی آن در میانجیگری بین ایران و عربستان اشارهای نکرده است.
«اغتشاشات پارسال آمریکاییها را منحرف کرد»
باقری کنی (راست) «سیاست همسایگی» را ستود
آقای باقری کنی در بخش دیگری از صحبتهایش، «تعامل جدی، موثر و هدفمند در عرصههای سیاسی، اقتصادی و سیاسی» با همسایگان ایران را ستوده و گفته دولت ایران به همین واسطه موفق به آزادسازی داراییهای بلوکهشده خود شده است.
او مدعی شده که ایران دیگر هیچ دارایی مسدودشدهای ندارد.
معاون وزیر خارجه گفته: «پولهایی در جاهای دیگر دنیا داریم که به جهت مبادلاتی که داشتیم توسط خودمان در آن کشورها مانده است. ما از سود این پولها استفاده میکنیم و در تعاملات با کشورها از آن استفاده میکنیم و حتی به دیگر نقاط برای خریدهایمان انتقال میدهیم.»
او البته افزوده: «غیر از کره جنوبی فقط در عراق است که پولهایمان دچار مشکل است. در تفاهمی که با آمریکاییها شد پولهای عراق هم مطرح شد و روند آزادسازی آن هم آغاز شده است.»
این دیپلمات ارشد ایران گفته است که اعتراضات گسترده پارسال باعث تاخیر در آزادسازی داراییهای ایران شد.
او گفت: «مذاکرات انجام شد، اما اغتشاشات سال گذشته آمریکاییها را به دلیل اشتباه محاسباتیشان از مسیر منحرف کرد، اما بهسرعت به مذاکرات بازگشتند و مسیر ادامه پیدا کرد. البته آمریکاییها در اجرا تعلل میکردند اما به هر حال مجبور شدند از خواستههای خود عقبنشینی کنند و پیش از توافق رفع تحریمها برای آزادی پولهای ایران اقدام کنند.»