ایران جمهوری آذربایجان و اسرائیل را به «تشکیل جبهه متحد علیه ایران» متهم کرد
روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در ماه های اخیر تیره شده است
ایران همسایه شمالی خود، جمهوری آذربایجان را متهم کرده که اتحادی با اسرائیل و علیه این کشور شکل داده است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران گفته «تداوم سکوت» جمهوری آذربایجان نسبت به اظهارات وزیر خارجه اسرائیل «مهر تایید ضمنی» سخنان مقام اسرائیلی در اینباره است.
آقای کنعانی در توییتر خود خبر داده که دولت ایران از دولت جمهوری آذربایجان خواسته تا درباره آنچه وزیر خارجه اسرائیل «تشکیل جبهه متحد علیه ایران» خوانده، توضیح دهند.
این مقام جمهوری اسلامی گفته سخنگوی وزارت خارجه جمهوری آذربایجان از پاسخ «طفره رفت و سراغ اتهام زنیهای جدید علیه ایران رفت.»
یک روز پیش از این ایران در واکنش به سخنان وزیر خارجه اسرائیل گفت که آن کشور میخواهد از خاک جمهوری آذربایجان «برای تهدید امنیت ملی» جمهوری اسلامی ایران استفاده کند اما تهران به آنچه که«توطئه» از خاک جمهوری آذربایجان خوانده، بیتفاوت نخواهد ماند.
واکنشهای ایران در خصوص اظهارات الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل است. آقای کوهن گفته بود دو کشور درک مشترکی از تهدیدهای جمهوری اسلامی ایران دارند.
اظهارات این مقام اسرائیلی در میانه یکی از متشنجترین دورههای روابط جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران بیان شده است.
در جریان یک تیراندازی در سفارت آذربایجان در تهران که به کشته شدن یکی از ماموران سفارت منجر شد، دولت این کشور همه کارکنان دیپلماتیک خود را از ایران خارج کرده و فقط در حال حاضر کنسولگری این کشور در تبریز فعالیت دارد.
سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در حال حاضر از کارکنان دیپلماتیک آن کشور خالی شده است
از آن زمان تاکنون مقام های جمهوری آذربایجان اعلام کردهاند که گروهی از «جاسوسان مرتبط با ایران» را دستگیر کرده اند.
اظهارات وزیر خارجه اسرائیل در دیدار با همتایش بیان شده که برای افتتاح سفارت جمهوری آذربایجان در تل آویو، به اسرائیل سفر کرده بود.
مقامهای ایران از دیرباز به توسعه روابط بین جمهوری آذربایجان و اسرائیل حساسیت نشان میدهند.
روح الله متفکرآزاد، نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی در ایران افتتاح سفارت جمهوری آذربایجان در اسرائیل را «خیانت به جهان اسلام و کمک به غاصبها» خوانده است. او گفته «همان قدر که به غصب قرهباغ حساس بوده و هستیم، به همان میزان هم به غصب فلسطین حساس هستیم.»
روابط ایران و جمهوری آذربایجان پس درگیریهای قرهباغ، میان باکو و ایروان تا حد زیادی تیرهوتار شده بود اما پس از حمله به سفارت این کشور در تهران به طور مداوم بحرانی بوده و تیره مانده است.
در هفته گذشته سازمان های اطلاعاتی-امنیتی جمهوری آذربایجان، یک روز بعد از افتتاح سفارت این کشور در اسرائیل اعلام کرده بودند که تحقیقاتی را درباره «حمله تروریستی» به فاضل مصطفی، نماینده مجلس ملی این کشور، که دیدگاههایی علیه حکومت ایران دارد آغاز کردهاند.
در حال حاضر سفارت ایران در جمهوری آذربایجان در سطح سفیر فعالیت دارد.