اینستاگرام در ایران فیلتر شد
گزارشهای رسیده حاکی است که دسترسی به اینستاگرام در ایران دچار اختلالات گستردهای شده است.
در حالی که کاربران از ایران از فیلتر شدن اینستاگرام خبر میدهند، نتبلاکس، یک گروه مستقر در لندن که قطعی و اختلال در اینترنت جهانی را رصد میکند، نیز روز چهارشنبه ۳۰ شهریور گزارش داد که دسترسی به این شبکه اجتماعی در ایران، در میانه اعتراضات به مرگ مهسا امینی، محدود شده است.
نتبلاکس میگوید نمودارها حاکی از اختلال در دسترسی به اینستاگرام توسط همه شرکتهای ارائه خدمات اینترنتی است و ارتباط اینترنتیِ کشوریِ ایران نیز به سطح ۷۹ درصد سطح عادی تنزل کرده است.
آسوشیتدپرس نیز از قول کاربران داخل ایران که به دلیل نگرانیهای امنیتی و به شرط ناشناس ماندن با این خبرگزاری گفتوگو کردهاند میگوید که آنها نمیتوانند با استفاده از تلفن همراه یا خط خانگی وارد اینترنت شوند.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران هنوز در مورد اختلال در اینستاگرام واکنش نشان ندادهاند اما خبرگزاری ایسنا مدعی شده که دلیل اختلالات موجود، «قطعی یکی از شبکههای فیبر نوری» است.
این در حالی است که در یک هفته اخیر، اینترنت ثابت و همراه در بسیاری از مناطق تهران و برخی مناطق کشور دچار اختلال زیادی شده است.
جمهوری اسلامی ایران تا پیش از این، فیسبوک، تلگرام، توئیتر و یوتیوب را هم مسدود کرده بود، هرچند خود مسئولان جمهوری اسلامی از این شبکههای اجتماعی آزادانه استفاده میکنند.
فیلتر اینستاگرام که تنها شبکه اجتماعی مهم در دسترس کاربران ایرانی بود، در حالی صورت میگیرد که اعتراضات ضد حکومتی در کشور وارد پنجمین روز خود شده است.
جرقه این اعتراضات با جانباختن مهسا امینی، دختر ۲۲ سالهای که در بازداشت گشت ارشاد جان باخت آغاز شد و با گسترش اعتراضات به بیش از ۴۰ شهر ایران فراخوانهایی در شبکههای اجتماعی برای گستردهتر کردن اعتراضها هم دست به دست میشود.
معترضان که خواهان حذف حجاب اجباری از قوانین ایران و بهبود حقوق مدنی زنان هستند در عین حال کلیت حکومت جمهوری اسلامی را نیز در شعارهای خود نشانه رفتهاند.
جمهوری اسلامی بهطور مشخص پس از اعتراضات انتخاباتی سال ۱۳۸۸ و در پی دستور رهبر جمهوری اسلامی، با ایجاد «گردانهای سایبری» زیر نظر بسیج و سپاه پاسداران و صرف هزینه بسیار برای اجرای طرحهای علنی از جمله «اینترنت ملی» و «صیانت» و نیز برنامههای امنیتی بهطور گسترده برای کنترل شبکههای اجتماعی در ایران تلاش میکند.
در سال ۸۸ و پس از آنکه خبرنگاران خارجی از ايران اخراج شدند، روزنامهها و خبرگزاریها بهدليل سانسور قادر به خبررسانی نبودند و وبسايتهای خبری از فعاليت منع شدند، شهروند-خبرنگاران به تنها منبع موجود در مورد رخدادهای خیابانهای ایران تبدیل شدند و در آن میان استفاده از شبکه اجتماعی توئیتر نقش مهمی ایفا کرد.
پس از آن در اعتراضات سراسری در ایران در دی و بهمن ۱۳۹۶، گردش سریع اطلاعات از طریق شبکه تلگرام باعث شد که این پیامرسان نقشی مهم در گردش اطلاعات خبری در میان ایرانیان ایفا کند، به گونهای که دولت جمهوری اسلامی به روشهای مختلف سعی در کنترل محتوای آن داشت.
این شبکه اجتماعی نیز در همان سال فیلتر شد.