بازداشت خبرنگار والاستریتژورنال در روسیه
ایوان گرشکویچ برای مسکو تایمز و خبرگزاری فرانسه هم کار کرده است
دستگاه اطلاعاتی روسیه اعلام کرده یک خبرنگار آمریکایی را که برای روزنامه والاستریتژورنال کار میکرد، به ظن «جاسوسی» بازداشت کرده است.
ایوان گرشکویچ، روزنامهنگار باسابقه در حوزه روسیه، در زمان بازداشت در شهر یکاترینبورگ مشغول به کار بود.
با اعلام این خبر، والاستریتژورنال گفته است که برای امنیت این همکارش «عمیقا نگران است».
افاسبی، سازمان امنیتی فدرال روسیه، گفته که با بازداشت این روزنامهنگار، جلوی «فعالیتهای غیرقانونی» را گرفته و او را متهم کرده که «بر اساس دستورات ایالات متحده عمل کرده» و به «جمعآوری اسرار دولتی درباره فعالیتهای یک شرکت دفاعی» پرداخته است.
آقای گرشکویچ در آخرین مطلبش که همین هفته منتشر شد، از اقتصاد رو به زوال روسیه و چگونگی مقابله کرملین با «هزینههای نظامی سر به فلک کشیده» در عین ادامه هزینهها برای تامین اجتماعی خبر داد.
روسیه تأیید کرده که این روزنامهنگار از وزارت خارجه اجازه کار داشته است اما گفته که او در یکاترینبورگ مشغول بوده که ۱۸۰۰ کیلومتر از مسکو فاصله دارد.
والاستریتژورنال گفته اتهامات مطرح شده از طرف روسیه درباره این روزنامهنگار را «قاطعانه رد میکند» و خواستار آزادی فوری اوست.
فعالیت خبری از داخل روسیه حتی قبل از تهاجم تمامعیار این کشور به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ هم کار دشواری شده بود و به طور فزاینده دشوارتر هم میشد.
دولت روسیه در این سالها بارها به روزنامهنگاران مستقل برچسب «عوامل خارجی» میزده و از جمله سارا رینزفورد، خبرنگار بیبیسی در روسیه، را اخراج کرد.
با شروع جنگ، روسیه گزارشکردن «اخبار جعلی» یا «بیاعتبار کردن ارتش» را یک جرم جنایی تعریف کرد و بر اساس آن دهها شهروند روسیه به دلیل انتقاد از تهاجم این کشور به اوکراین در رسانههای اجتماعی، دادگاهی و محکوم شدهاند.
تقریباً همه رسانههای مستقل از جمله اصلیترین آنها تلویزیون رین، رادیو پژواک مسکو و روزنامه نوایا گازتا، تعطیل یا مسدود شدهاند. خیلی از رسانههای غربی هم تصمیم گرفتند روسیه را ترک کنند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفته است فعالیت ایوان گرشکویچ، «ربطی به روزنامهنگاری ندارد» و این اولین بار نیست که کسی از عنوان خبرنگار خارجی «به عنوان پوششی برای فعالیتهایی که روزنامهنگاری نیستند» استفاده میکند.
تاتیانا استانوایا، کارشناس مسایل سیاسی روسیه، میگوید از دیدگاه سازمان اطلاعاتی فدرال روسیه، صرفاً گردآوری نظرات کارشناسان میتواند «جمع آوری اطلاعات» برای جاسوسی تلقی شود و منظور این سازمان از «عمل به دستورات ایالات متحده» میتواند صرفا رجوع به دبیرانش در روزنامه والاستریتژورنال بوده باشد.