بانک مرکزی افغانستان «وابسته به طالبان است و مسئولان آن در فهرست تحریم هستند»
بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) در تازهترین گزارش خود به کنگره آمریکا گفته است که بانک مرکزی افغانستان مستقل از اداره طالبان نیست و فاقد «تدابیر کافی» در برابر پولشویی و «تامین مالی تروریسم» است.
گزارش سه ماهه «سیگار» از مشکلات در مدیریت بانک مرکزی افغانستان پرده برداشته است و به سه مقام طالبان اشاره دارد که در رأس این بانک قرار دارند و در فهرست تحریمهای آمریکا و سازمان ملل متحد هستند.
این نهاد گفته است: «ارزیابی بانک مرکزی افغانستان با حمایت مالی آمریکا نشان داد که این بانک از استقلال و تدابیر کافی در برابر پولشویی و تامین مالی تروریسم برخوردار نیست.
رویترز ماه گذشته گزارش داد که این ارزیابی، که نتایج آن در آن زمان علنی نشده بود، نتوانست حمایت واشنگتن را برای بازگرداندن داراییهای بانک مرکزی که در یک صندوق سرمایه گذاری ۳.۵ میلیارد دلاری مستقر در سوئیس نگهداری میشود، جلب کند.
این ارزیابی از سوی یک نهاد مستقل و با حمایت مالی آژانس توسعه بینالمللی آمریکا انجام شده است.
یافتهها مبنی بر عدم استقلال بانک مرکزی افغانستان از طالبان، که پس از خروج نیروهای آمریکا در آگوست/اوت ۲۰۲۱ به قدرت بازگشتند، ظاهراً به سه مقام طالبان اشاره دارد که بر این بانک نظارت دارند و تحت تحریمهای آمریکا و سازمان ملل هستند.
نگرانی در آمریکا و سایر کشورها در مورد رهبری این بانک و تدابیر مبارزه با پولشویی در محور مناقشه بر سر درخواست طالبان برای بازگرداندن پول نقد مسدود شده افغانستان در کشورهای دیگر از زمان تصرف آنها قرار دارد.
نیمی از حدود ۷ میلیارد دلار منجمد شده در فدرال رزرو بانک نیویورک در یک «صندوق امانی» مستقر در سوئیس قرار گرفته است.
یک مقام وزارت خزانهداری آمریکا ماه گذشته به شرط ناشناس ماندن به رویترز گفت که واشنگتن از بازگرداندن داراییهای صندوق امانی مستقر در سوئیس به بانک مرکزی حمایت نخواهد کرد تا زمانی که این بانک نشان دهد که «از نفوذ و مداخله سیاسی طالبان عاری است».
این مقام گفت، این بانک همچنین باید کنترلهای «کافی» را علیه پولشویی و تامین مالی تروریسم نشان دهد.
ادامه «دخالت طالبان» در روند کمک رسانی
در همین حال گزارش جدید سیگار میگوید که مداخله طالبان در امور سازمانهای غیردولتی روند کمکهای بشردوستانه در افغانستان را مختل کرده است.
این در حالی است که دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل نیز گفته است که سیاستهای طالبان روند کمکرسانی را بیش از هر زمان دیگر با چالش مواجه کرده است.
این در حالی است که به گفته این نهاد افغانستان با بحران بزرگ بشری مواجه است و در سه ماه اول سال روان شمار افراد نیازمند به کمکهای بشردوستانه در این کشور افزایش یافته است.
طالبان پیش از این دخالت در امور توزیع کمکهای بشر دوستانه را رد کرده بود.