بایدن تصمیم اوپک-پلاس برای کاهش سهمیههای تولید را «کوته بینانه» توصیف کرد
بایدن از تصمیم اوپک-پلاس «سرخورده» شده و آن را «کوتهبینانه» دانسته است
جو بایدن، رییس جمهور آمریکا، تصمیم گروه اوپک-پلاس برای کاهش تولید نفت خام را مورد انتقاد قرارد داده و «کوته بینانه» توصیف کرده است.
روز گذشته، کشورهای عضو این گروه – متشکل از اعضای اوپک، روسیه و چند کشور دیگر – اعلام کردند که در نظر دارند تولید کل خود را از ۴۳.۸ میلیون بشکه در روز به ۴۱.۸ میلیون بشکه کاهش دهند.
این تصمیم در حالی اتخاذ شده که پس از افزایش سریع بهای نفت خام در بازارهای جهانی در واکنش به بحران انرژی ناشی از جنگ اوکراین، اخیرا بهای نفت کاهش یافته بود. به عنوان مثال، بهای نفت برنت که در ماه مه به نزدیک ۱۲۳ دلار در بشکه رسیده بود در هفته گذشته به زیر ۹۰ دلار کاهش یافت اما با اعلام تصمیم اوپک-پلاس، حدود ۳ دلار بالا رفته است.
برخی منابع کاهش تولید را حاصل تصمیمی سیاسی توصیف کرده و گفتهاند که روسیه مایل است با این اقدام، فشار بیشتری بر کشورهای غربی وارد شود. همچنین این تصمیم میتواند به افزایش بهای بنزین در ایالات متحده در آستانه انتخابات میاندورهای و در نتیجه، رویگردانی رایدهنگان از حزب دموکرات منجر شود.
در پی اعلام تصمیم اوپک-پلاس، رییس جمهور آمریکا دستور داد ده میلیون بشکه دیگر از ذخایر نفتی آن کشور جهت تثبیت بهای نفت آزاد شود.
افزایش بهای بنزین در آمریکا میتواند بر نتیجه انتخابات میاندورهای ماه آینده تاثیر بگذارد
در حال حاضر، حزب دموکرات – حزب جو بایدن – از اکثریت در مجلس نمایندگان برخوردار است اما تعداد کرسیهای دو حزب در سنای آمریکا مساوی است. انتظار میرود نامزدهای حزب جمهوریخواه مسئولیت افزایش بهای بنزین را که در آمریکا از حساسیت سیاسی قابل توجهی برخوردار است متوجه دولت کنند.
عربستان سعودی، در کنار روسیه رهبری اوپک-پلاس را برعهده دارد و در ماه ژوئن ، آقای بایدن برای جلب موافقت دولت آن کشور برای افزایش تولید به عربستان سفر کرد. این سفر نتیجهای نداشت. بعضی از ناظران با توجه به مواضع منفی جو بایدن نسبت به رهبری سعودی، آن کشور را به سیاستکاری در قیمتگذاری نفت متهم کردهاند.
در مقابل، برخی دیگر از ناظران تصمیم به کاهش تولید را صرفا ناشی از تمایل عربستان و سایر کشورهای عضو گروه برای ثبات در بازار نفت و جلوگیری از نوسان شدید آن دانستهاند. چشمانداز کاهش رشد اقتصاد جهانی به معنی کاهش تقاضا برای نفت خام و احتمال کاهش سریعتر بهای نفت است.
تصمیم ۲۳ کشور عضو اوپک-پلاس در نشستی در وین اتخاذ و اعلام شد و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در بیانیهای گفته است که جو بایدن از تصمیم کوتهبینانه اوپک پلاس برای کاهش سهمیههای در حالیکه اقتصاد جهان با آثار منفی حمله روسیه به اوکراین مواجه است سرخورده شده است.
این بیانیه میافزاید «در زمانی که تثبیت عرضه جهانی انرژی اهمیت فراوانی دارد، این تصمیم بیشترین زیان را بر کشورهای با درآمد پایین و متوسط وارد خواهد کرد در حالیکه این کشورها در حال حاضر هم با فشار ناشی از افزایش بهای انرژی دست به گریبان هستند».