با میانجیگری دولت آمريکا از اعتصاب سراسری کارگران راه آهن جلوگيری شد
در پی توافق روز پنجشنبه ۲۴ شهریور بين اتحاديه های کارگری و شرکتهای بزرگ راه آهن که با میانجیگری دولت آمریکا صورت گرفت از اعتصاب سراسری کارگران که میتوانست نقل و انتقال کالاهای اساسی از جمله مواد غذایی و سوخت را متوقف کند، جلوگيری شد.
جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا این توافق را پیروزی بزرگی برای آمریکا و دهها هزار کارگر شرکتهای راه آهن توصیف کرد. او ضمن قدردانی از شرکتها و اتحاديههای کارگری گفت در آینده توافق های بیشتری نظیر این صورت خواهد گرفت.
رییس جمهوری آمریکا افزود:«من کاملا خوشبین هستم که این کار را می توانیم در عرصه های دیگر هم انجام دهیم. اتحادیه های کارگری و مدیریت شرکت های خصوصی در راستای منفعت همگانی می توانند با یکدیگر همکاری کنند.»
براساس این توافق دستمزد ها که سالها ثابت مانده است با اعداد دو رقمی افزایش خواهد یافت و کارگران از حق مرخصی درمانی بدون هراس از تنبيه و یا اخراج بهره مند می شوند. به گفته رهبران اتحادیه های کارگری متوسط افزایش حقوق حدود ۱۴ درصد خواهد بود.
اعضای اتحادیههای کارگری بخش راه آهن که تمامی پیشنهادات قبلی را رد کرده بودند قرار است به زودی در مورد این توافق رای گیری کنند. حتی اگر تمامی اعضای اتحادیه ها رای مثبت ندهند این توافق از اعتصاب گسترده ای که قرار بود روز جمعه شروع شود، جلوگیری کرد.
مذاکرات بین اتحادیه ها که نماینده حدود ۱۱۵ هزار کارگر هستند با مدیریت شرکت های راه آهن خصوصی آمریکا با حضور وزیر کار برگزار شد و حدود ۲۰ ساعت بدون وقفه ادامه داشت. درصورت عدم توافق بین دو طرف، اتحادیه های کارگری طبق قانون حق داشتند اعتصاب سراسری را آغاز کنند.
کارشناسان تخمین می زنند که اعتصاب حمل و نقل بیش از ۳۰ درصد از کالاها در آمریکا را متوقف می کرد و هر روز حداقل دو میلیارد دلار به اقتصاد کشور لطمه می زد.
در پی اعلام این توافق ارزش سهام اکثر شرکتهای راه آهن بین دو تا ۲.۵ درصد افزایش یافت. بهای سوختهای فسیلی از جمله نفت، بنزین و گازوئیل نیز که به دلیل احتمال وقوع اعتصاب در روزهای اخیر افزایش یافته بود تا حدی کاهش یافت.
وقوع اعتصاب حتی روی تجارت خارجی آمریکا نیز تاثیر می گذاشت. حجم قابل ملاحظه ای از واردات و صادرات کالا از کانادا و مکزیک و بخش اعظم صادرات و واردات در بنادر آمریکا به حمل و نقل از طریق شبکه راه آهن وابسته است.
مذاکرات اتحادیه ها و شرکتهای راه آهن از حدود دو سال پیش شروع شد و به نتیجه ای نرسیده بود. جو بایدن برای حل این بن بست در ماه ژوئیه یک هیئت ویژه تشکیل داد. رییس جمهوری آمریکا غروب چهارشنبه شخصا با وزیر کار و نمایندگان اتحادیه ها و شرکتهای راه آهن تلفنی گفتگو کرد و از آنها خواست برای پیشگیری از لطمهای که تعطیلی شبکه راه آهن به اقتصاد آمریکا خواهد زد به توافق برسند.
به گفته کارشناسان دلیل برنامه ریزی اعتصاب خشم کارگران از تصمیم شرکتهای راه آهن طی یک دهه اخیر بود. به عنوان نمونه طی شش سال اخیر و به رغم افزایش درآمد و سودآوری این شرکت ها، حدود ۳۰ درصد از نیروی کار اخراج شده و حقوقها کاهش یافته است.
طبق آمارهای اداره کار آمریکا به دلیل استفاده از فناوری های جدید و اقدامات شرکتهای خصوصی برای کاهش هزینه خود تعداد کارگران بخش راه آهن آمریکا که در دهه هفتاد میلادی بیش از ۶۰۰ هزار نفر بود اکنون به حدود ۱۵۰ هزار نفر کاهش یافته است.
هیئت ویژهای که از سوی رییس جمهوری آمریکا برای حل بن بست در مذاکرات تعیین شده بود توصیه کرد که حقوق کارگران طی پنج سال آینده ۲۴ درصد افزایش یابد و علاوه بر این در همين دوره هر سال هزار دلار به صورت پاداش به تک تک کارگران پرداخت شود.
هر چند تمامی جزییات توافق روز پنجشنبه منتشر نشده است ولی به نظر می رسد که در این توافق بخش مهمی از توصیه های هیئت ویژه حل اختلاف در نظر گرفته شده است.