با وجود اعتراض اوکراین، روسیه رئیس دورهای شورای امنیت سازمان ملل متحد شد
محل برگزاری جلسات شورای امنیت سازمان ملل متحد
علیرغم تلاشهای اوکراین، روسیه ریاست دورهای شورای امنیت سازمان ملل را بر عهده گرفت.
کییف از اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته بود تا مانع ریاست مسکو بر این نهاد مهم شوند.
هر یک از ۱۵ عضو شورای امنیت به صورت چرخشی به مدت یک ماه ریاست آن را بر عهده میگیرند.
آخرین باری که روسیه به ریاست شورای امنیت رسید در فوریه ۲۰۲۲ بود، که تهاجم تمام عیار خود به اوکراین را آغاز کرد.
با ریاست روسیه بر شورای امنیت، این شورا اکنون توسط کشوری مدیریت خواهد شد که رئیس جمهور آن به دلیل ارتکاب جرایم جنگی مشمول حکم بازداشت بینالمللی شده است.
دادگاه کیفری بینالمللی که یک نهاد زیر مجموعه سازمان ملل به حساب نمیآید، ماه گذشته حکم بازداشت ولادیمیر پوتین را صادر کرد.
علیرغم نارضایتی اوکراین نسبت به ریاست روسیه، ایالات متحده اعلام کرد که نمیتواند آن کشور را که یکی از اعضای دائم شورای امنیت است، از تصدی ریاست منع کند.
سایر اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد کشورهای بریتانیا، آمریکا، فرانسه و چین هستند.
ریاست بر شورای امنیت بیشتر رویهای اداری است، اما واسیلی نبنزیا، سفیر مسکو در سازمان ملل به خبرگزاری روسی تاس گفته که این کشور قصد دارد چندین جلسه، از جمله یکی در مورد کنترل تسلیحات را در دوران ریاست بر شورای امنیت برگزار کند.
یک تانک روسی در شهر اشغال شده ماریوپل اوکراین
دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین ریاست روسیه بر شورای امنیت را «بدترین شوخی روز اول آوریل تا به امروز» خواند و گفت «این مسئله به وضوح یادآور آن است که نحوه عملکرد ساختار امنیت بینالملل ایراد دارد».
سال گذشته ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین خواستار اصلاح یا «انحلال کامل شورای امنیت» شد و این شورا را متهم کرد که اقدام کافی برای جلوگیری از تهاجم روسیه انجام نداده است.
او همچنین خواستار حذف روسیه از عضویت دائم در این شورا شده بود.
کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید این هفته در یک نشست خبری گفت: «متأسفانه روسیه عضو دائمی شورای امنیت است و هیچ راه قانونی بینالمللی امکانپذیری برای تغییر این واقعیت وجود ندارد.»
وی افزود که آمریکا انتظار دارد مسکو «با استفاده از کرسی خود در شورا برای انتشار اطلاعات نادرست» و توجیه اقدامات خود در اوکراین استفاده نکند.
براساس منشور سازمان ملل متحد، شورای امنیت این سازمان، یک نهاد بینالمللی و مسئول حفظ صلح است.
پنج کشوری که عضویت دائم در شورای امنیت دارند، منعکس کننده ساختار قدرت پس از جنگ جهانی دوم هستند.
اعضای ثابت شورای امنیت در کنار ۱۰ عضو غیردائم، تشکیل جلسه میدهند.
حضور روسیه به عنوان عضو دائمی در شورای امنیت به این معنی است که میتواند قطعنامهها را وتو کند.
برای تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت، باید ۹ رای موافق به آن داده شود و هیچ یک از پنج عضو دائمی به آن رای منفی نداده باشند.
در فوریه سال گذشته، روسیه قطعنامهای را وتو کرد که هدف آن پایان دادن به تهاجم روسیه به اوکراین بود، در آن زمان سایر اعضای شورای امنیت مانند چین، هند و امارات متحده عربی همگی به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
روسیه در ماه سپتامبر سال گذشته هم قطعنامهای را که خواستار لغو الحاق غیرقانونی چهار منطقه اوکراین به این کشور بود را وتو کرد.