بحران امدادرسانی به زلزله‌زدگان؛ مسمومیت و گازگرفتگی ۱۴۰ تن از مردم خوی، دو تن جان باختند

0 14



بحران امدادرسانی به مردم آسیب‌دیده از زلزله خوی همچنان ادامه دارد و همچنان نیروهای یگان ویژه در مناطق مختلف این شهر مستقرند. همزمان در نبود چادر و وسایل گرمایشی استاندارد، بیش از ۱۴۰ تن از مردم زلزله‌زده دچار مسمومیت ناشی از استفاده از «زغال» و «والور نفتی» شده و دست‌کم دو تن از آنها جان خود را دست دادند.

احسان ریخته‌گر، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی از موارد متعدد مسمومیت در میان آسیب‌دیدگان زلزله خوی خبر داد و گفت که دست‌کم ۱۱۶ تن از مردم در مناطق مختلف خوی دچار مسمومیت ناشی از گاز منواکسیدکربن شده‌اند و تاکنون دو نفر به دلیل این مسمومیت جان خود را از دست داده‌اند.

به گفته معاون دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی همچنین با اعلام اینکه فقط در بیست و چهار ساعت گذشته ۱۱ نفر از زلزله‌زدگان خوی دچار مسمومیت شده‌اند، تاکید کرد که باید نکات ایمنی در داخل چادرهایی که گرمایش آنها از طریق بخاری‌های نفتی یا گازی تامین می‌شود، رعایت شود.

همزمان فرزین رضازاده، مدیر حوادث و فوریت‌های پزشکی آذربایجان غربی از مسمومیت حدود ۱۴۰ نفر بر اثر گازگرفتگی با گاز منواکسید کربن در چادرهای زلزله‌زدگان خوی از ۹ بهمن ماه تاکنون خبرداد.

رضازاده گفت: «روز شنبه پانزدهم بهمن ماه نیز مادری ۸۲ ساله و پسر ۵۶ ساله او که اهل فیرورق خوی بودند به دلیل استنشاق گاز منوکسید کربن ناشی از احتراق زغال در داخل چادر، جان خود را از دست دادند.»

مدیر حوادث و فوریت‌های پزشکی آذربایجان غربی افزود که این مادر و پسر از «زغال» در داخل چادر با هدف گرمایش استفاده کرده بودند که دچار مسمومیت ناشی از منوکسید کربن شده و جان باختند.

رضازاده از مردم خوی که در چادرهای امدادی اسکان دارند خواست در صورت استفاده از سیستم گرمایشی به جز بخاری‌های برقی حتما از دودکش استفاده کرده و مسائل ایمنی را رعایت کنند.

خبرگزاری مهر در همین ارتباط از مسمومیت تعدادی از کودکان زلزله‌زده در اثر استنشاق گاز منواکسید کربن در چادرها خبر داد و نوشت که دست‌کم سه کودک با دود والور نفتی در چادر مسمومیت شده بودند که از مرگ نجات یافتند.

استقرار گسترده «نيروهای ضد شورش»

همزمان روزنامه اعتماد در شماره یک‌شنبه شانزدهم بهمن ماه در گزارشی میدانی از وضعیت زلزله‌زدگان در خوی، از استقرار گسترده «نيروهای ضد شورش» با «صورت‌های پوشيده و اسلحه به دست» در میادین و مناطق مختلف خوی خبر داد و نوشت:«اينجا مسئولی نيست. بوده‌اند. آمده‌اند. اما سرک كشيده و رفته‌اند. قول‌هایی داده‌اند و رفته‌اند پی كارشان. مردم مي‌گويند هنوز نماینده شهرشان نيامده كه ببيند مردم چه حال و روزی دارند.»

این روزنامه با اشاره به تخریب گسترده منازل مردم در شهر خوی و روستاهای آن، افزود: «در روستای قاشقابلاق خانه‌ها بيشتر از آنكه ريخته باشند، ترک‌های عميق برداشته‌اند. انگار كه چاقوی تیزی آنها را از وسط بريده باشد. اينجا تقريبا همه خانه‌ها قاچ خورده‌اند. دارهای قالی نيمه‌رها شده‌اند و هيچ‌كس از ترس جانش وارد خانه‌ها نمی‌شود.»

در این گزارش همچنین به گستردگی تخریب منازل در خیابان پاسداران شهر خوی اشاره شده و آمده که در این منطقه از شهر «خانه‌ها، كوچه به كوچه بر هم آوار شده‌اند».

اعتماد با اشاره ضمنی به محدودیت ورود کمک‌های امدادی به خوی، افزود: « پلاک بيشتر ماشين‌هایی كه برای كمک آمده‌اند، اگر ۳۷ نباشد كه از خود خوی است، ۳۵ است كه مربوط به تبريز و مرند است.»

این روزنامه همچنین وضعیت امدادرسانی به زلزله‌زدگان خوی را بحرانی توصیف کرد و با اشاره به اینکه بیشتر مردم این شهر زلزله‌زده از وضعیت امدادرسانی ناراضی و خشمگین هستند، نوشت: «در كشوری كه مدام در حال سپری کردن بحران است، مديريت بحران از نگاه مردم زلزله زده تا اين اندازه ضعيف و ناكارآمد است.»

با وجود ناتوانی و ضعف دستگاه‌های حکومتی در امدادرسانی به آسیب‌دیدگان زلزله که تاکنون به چند تجمع اعتراضی مردم مقابل فرمانداری خوی و برخورد خشونت‌آمیز نیروهای یگان ویژه با زلزله‌زدگان منجر شده است، مقام‌های جمهوری اسلامی از ارسال کمک‌های مردمی از داخل و کمک‌های خارجی، از جمله کمک‌های ترکیه و جمهوری آذربایجان، به شهر زلزله‌زده خوی جلوگیری کرده‌اند.

قوه قضائیه حتی حساب‌های بانکی کریم باقری، چهره شناخته‌شده ورزشی، را که برای جمع‌آوری کمک‌های مردمی به زلزله‌زدگان خوی معرفی کرده بود، مسدود کردند و خبرگزاری قوه قضائیه دلیل این اقدام «درخواست هلال احمر جمهوری اسلامی» عنوان کرد.

پیشتر نیز حکومت حساب افراد معروف دیگری همچون علی دایی و موسسه خیریه‌‌ای چون «جمعیت امداد دانشجویی مردمی امام علی» را مسدود کرده بود. دامنه این برخوردها تا آنجا پیش رفت که قوه قضائیه و وزارت کشور در نهایت این موسسه خیریه را که پیشتر به ویژه در بحران‌هایی چون وقوع سیل و زلزله نقش فعالی در رساندن کمک‌های مردمی به آسیب‌دیدگان داشت، منحل کردند.

در سال‌های اخیر و در پی رواج بیشتر بی‌اعتمادی به حکومت، بسیاری از مردم ایران کمک‌های خود به زلزله‌زدگان را به نهادهای غیر حکومتی می‌دهند و کاربران در شبکه‌های اجتماعی اقداماتی چون مسدود کردن حساب کریم باقری را در راستای تلاش حکومت برای جلوگیری از چنین اقدام فراگیری ارزیابی کرده‌اند.



Source link

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.