بخشی از بدهیهای عراق به ایران به عمان منتقل میشود
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه دوم مرداد تایید کرد که بخشی از پولهای بلوکهشده جمهوری اسلامی که در بانکهای عراق نگهداری میشود، به عمان منتقل خواهد شد، اما این وجوه صرفا برای فعالیتهای غیرتحریمی قابل استفاده است.
متیو میلر در پاسخ به پرسشی در خصوص اظهارات سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره انتقال بدهی بغداد به تهران به عمان گفت: «میتوانم تایید کنم که عمان تمایل خود را برای انتقال بخشی از این پول به این کشور نشان داده است و انتظار میرود این انتقال مالی انجام بشود.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد: «این گام مهمی برای خروج این پول از عراق است چرا که ایران از این بدهی به عنوان اهرمی برای اعمال فشار در عراق و علیه همسایهاش استفاده میکند.»
او در ادامه تصریح کرد، پولی که از عراق به عمان منتقل میشود در حسابی در این کشور نگهداری خواهد و ایران تنها می تواند برای موارد غیرتحریمی، از جمله امور بشردوستانه، از آن استفاده کند.
به گفته متیو میلر، تمامی تراکنشها در خصوص این بدهی باید از قبل به تایید وزارت خزانهداری آمریکا برسد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجۀ جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه به «معافیت» هفته گذشته دولت آمریکا در خصوص بدهی بغداد به تهران اشاره کرد و گفت: «دولت آمریکا اخیرا اعلام کرده مجوز لازم را برای انتقال بخشی از مطالبات به خارج از بانک عراقی صادر کرده و ایران پیگیر دریافت این مطالبات است. پیشرفتهایی داشتیم ولی نیازمند وصول مطالبات هستیم.»
آقای کنعانی با این حال مشخص نکرد که این منابع ارزی بلوکهشده به کدام بانک خارج از عراق منتقل خواهد شد.
خبرگزاری رویترز هفته گذشته به نقل از یک مقام آمریکایی اعلام کرد، «معافیت» تازه ایالات متحده به عراق اجازه میدهد بدهی خود را به ایران به بانکهایی جز بانکهای عراق پرداخت کند.
این خبرگزاری نوشته بود، این نخستین بار است که آمریکا اجازه میدهد چنین پولی به حسابهایی در بانکهایی به جز بانکهای عراق پرداخت شود. این مقام آمریکایی همچنین گفته بود که ایالات متحده امیدوار است این معافیت ۱۲۰ روزه، از فشارهای ایران به عراق برای پرداخت بدهیاش بکاهد.
ناصر کنعانی همچنین در ادامه اظهارات روز دوشنبه خود درباره سفر وزیر خارجۀ عمان و وزیر مشاور در امور خارجی دولت قطر به ایران گفت که چنین سفرهایی در جهت «پیشبرد مذاکرات» مربوط به «رفع تحریمها و همچنین رفع انسداد داراییهای جمهوری اسلامی ایران» و برای تبادل زندانیان انجام میشود.
رسانههای داخلی ایران در اواسط خرداد ماه سال جاری از آزاد شدن ۲۴ میلیارد دلار از «منابع ارزی بلوکه شده ایران در عراق و کره جنوبی و حق برداشت ویژه ایران از صندوق بینالمللی پول» خبر داده بودند.
طبق این گزارش، ایران در کره جنوبی هفت میلیارد دلار و در عراق نیز بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار منابع بلوکه شده دارد.
نخستوزیر عراق هم دو هفته پیش گفته بود که عراق بهدلیل محدودیتهایی که آمریکا برای انتقال پول به ایران ایجاد کرده است، نتوانسته بدهیهای خود بابت این واردات را به ایران پرداخت کند.
عراق که بهخاطر جنگ، فساد و سوءمدیریت، تا چند دهه با کمبود برق مواجه بوده است، بهشدت به واردات گاز از ایران متکی است و از این طریق میتواند نیازهای خود به برق را برطرف کند.
کمبود برق عراق در ماههای اخیر، تا اندازهای به خاطر محدودیتهایی پیش آمد که آمریکا برای انتقال پول به ایران ایجاد کرده بود.