بررسی سازمان ملل: فرمان منع کار زنان ۸۶ درصد فعالیت سازمانهای غیردولتی را از کار انداخته است
بخش زنان سازمان ملل
بخش زنان سازمان ملل متحد اعلام کرده است که در یک نظرسنجی دریافته است که از ۱۵۱ سازمان غیردولتی فعال کمک کننده در افغانستان، ۸۶ در صد فعالیت سازمانهایی که تحت مدیریت زنان و یا تمرکز بر خدمات برای زنان دارند، فعالیتهای خود را در واکنش به تصمیم طالبان مبنی بر ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیر دولتی، متوقف و یا بسیار محدود کردهاند.
این نهاد خلاصهای از بررسی خود را در یک رشته توییت منتشر کرده است.
در گزارش آمده که «یک هفته پس از ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیردولتی در افغانستان، ما از ۱۵۱ سازمان ارائه دهنده کمکهای بشردوستانه، که اکثر آنها تحت رهبری یا متمرکز بر زنان بودند، پرسیدیم که این ممنوعیت چگونه بر توانایی آنها برای ارائه خدمات نجات بخش تأثیر میگذارد.»
به گفته بخش زنان سازمان ملل متحد، کارمندان زن که نمیتوانند سر کار بروند، تأثیر فوری و قابل توجهی را بر محدودیت ارائه کمکهای بشردوستانه در افغانستان، به نیازمندان داشته است.
این نهاد نوشته است که توانایی زنان در دستیابی به ارایه خدمات را ظرف یک هفته گذشته ارزیابی کرده است و دریافته که نیازهای زنان و نظارت بر رضایت آنها از کمکهای بشردوستانه، به یک چالش حیاتی مبدل شده است.
به قول بخش زنان سازمان ملل متحد، بررسیها نشان داده است که از هر ۳ سازمان تحت رهبری و تمرکز زنان که یک نهاد مجبور شده است بیش از ۷۰ درصد از فعالیتهای خود را به دلیل این ممنوعیت حکومت طالبان متوقف کند.
۳۱ درصد از این سازمانهای غیردولتی گفتهاند که پس از منع کار زنان تمام فعالیتهای خود را متوقف کردهاند.
مارکوس پوتزل، معاون نمایندگی سازمان ملل در کابل در اولین روز سال جدید با عبدالسلام حنفی، معاون نخست وزیر طالبان درباره منع کار زنان در موسسات بینالمللی گفتگو کرد
در همین حال، امروز مارکوس پوتزل، معاون و سرپرست دفتر نمایندگی سازمان ملل در کابل (یوناما) با عبدالسلام حنفی، معاون اداری نخست وزیر طالبان دیدار و در مورد منع کار زنان در نهادهای کمکرسانی و مدارس و دانشگاهها گفتگو کرده است.
به قول سازمان ملل متحد، این ممنوعیت به میلیونها نفر در افغانستان آسیب میزند و مانع دسترسی و ارائه کمکهای حیاتی به زنان و کودکان افغانستان میشود.
این درحالیست که روز گذشته خبری نشر شد که خلیل الرحمن حقانی، وزیر مهاجرین طالبان در دیدار با نمایندگان سازمان ملل و برخی از سازمانهای غیردولتی به توافق رسیدهاند که شماری از کارمندان زن با حضور محرم مرد به کارشان ادامه دهند.
خلیلرحمان حقانی وزیر امور مهاجرین طالبان براساس خبرنامه وبسایت این وزارت در دیدار با نمایندگان ملل متحد، کمیساریای عالی پناهندگان و برخی از سازمانهای غیر دولتی گفته است که به ادامه فعالیت زنان در سازمانهایی که حضور محرم، حجاب و جداسازی محل کار برای کارمندان زن را مراعات کنند، توافق شده است.
این وزارت همچنین گفته بود نمایندگان سازمانهای غیردولتی داشتن محرم برای کارمندان زن را که اجباریست، پذیرفتهاند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان پیشتر در واکنش به نگرانیهای سازمانهای خارجی به بیبیسی گفت که فرمان ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیردولتی داخلی و خارجی در افغانستان برای «حفظ عزت و عفت» زنان صادر شده و این فرمان بر تمام نهادهای غیردولتی تطبیق میشود.
آقای مجاهد اخیرا در پاسخ به سوال بی بی سی گفت که «به هر صورت هر جاییکه کارمندان زن زیر کنترل نباشند و زنانی که در یک اداره، مختلط با مردان کار میکنند، بخش کاری آنها باید جدا باشد و (در یکجا با یکدیگر) کار نکنند چون این مطابق شریعت است و این اصول باید عملی شود.»
برخی از زنان میگویند که در بسیاری از نقاط افغانستان کسی به حمایت از زنان صدا بلند نکرد
هفته گذشته، وزارت اقتصاد حکومت طالبان با صدور مکتوبی، کار زنان در تمام موسسات غیردولتی داخلی و خارجی را ممنوع اعلام کرد و این تصمیم طالبان واکنشهای گسترده را به دنبال داشت.
در پی این تصمیم سازمان ملل حالا میگوید که نیمی از نهادهای کمکرسان، فعالیتهای خود را در افغانستان بسیار محدود و تعلیق کردهاند.
آقای مجاهد تاکید کرده است مؤسساتی که در افغانستان کمکهای بشری را توزیع میکنند، «اگر آنها اصول و ارزشها را در نظر نمیگیرند، پس افغانها نیازی به چنین کمکها ندارند.»
این در حالی است به قول سازمان ملل متحد بیش از بیست میلیون از جمعیت افغانستان در نبود یک دولت به رسمیت شناخته شده در معرض گرسنگی و قحطی قرار دارند و اکثر بیمارستانهای دولتی در این کشور با کمک موسسات امداد رسان فعال اند.
از سوی دیگر سعود نرخ بیکاری، بلایای طبیعی و خشکسالیهای پیهم میلیونها افغان را واداشته است تا کشورشان را ترک کنند.
برخی از فعالان زن به بیبیسی گفتهاند که حتی حضور زنان کارمند با شرط همراهی محرم شرعی برای بسیاری از خانوادهها ناممکن است چون آنها در بیست سال گذشته مردان نانآور خود را در اثر حملات انتحاری و یا رویدادهای جنگ از دست دادهاند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد ممنوعیت اشتغال و تحصیل زنان به وسیله طالبان در افغانستان را محکوم کرده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خواهان لغو محدودیتهای اعمال شده علیه زنان در افغانستان شده و افزوده که «این محدودیتها فاقد توجیه و ناقض حقوق بشر هستند».