بشر نورزی، چهره پرنفوذ طالبان «در نتیجه تبادل با شهروند آمریکایی» آزاد شد
جزئیات آزادی بشر نورزی (دست چپ) هنوز مشخص نیست
بشر نورزی، یکی از افراد پر نفوذ طالبان بعد از سپری کردن نزدیک به دو دهه زندان در آمریکا، آزاد شده و به افغانستان بازگشته است.
امیرخان متقی، وزیر امور خارجه طالبان در صحبت با رسانهها گفت که آزادی بشر نورزی در نتیجه تبادل او با مارک فریکس، شهروند آمریکایی صورت گرفته است.
مقامهای طالبان با انتشار عکسی از بشر نورزی با آقای متقی گفته اند که او در کابل به مقامهای طالبان تحویل داده شده است.
تا کنون مقامهای آمریکایی در این زمینه اظهار نظر رسمی نکردهاند.
بشر نورزی بعد از رسیدن به کابل در صحبت با تلویزیون ملی افغانستان گفت که« بعد از ۱۷ سال و ۵ ماه آزاد شدهام. امیدوارم که آزادی من باعث بهبود روابط با آمریکا شود.»
فریکس، مهندس عمران و پیمانکار از ایلینوی آمریکا، در ژانویه/ جنوری ۲۰۲۰ در کابل، پایتخت افغانستان ربوده شد. گفته میشد که او در اسارت «شبکه حقانی» قرار دارد.
در ماه جنوری سال جاری، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا از طالبان خواست تا مارک فریکس را آزاد کنند. او گفت «طالبان باید فوراً مارک را آزاد کند، قبل از اینکه بتواند به آرزوهای خود برای مشروعیت فکر کند. این {آزادی مارک} قابل مذاکره نیست.»
بشر نورزی، از چهرههای پرنفوذ قبیله نورزی قندهار است و قبلاً یکی از افراد نزدیک به ملا محمد عمر، بنیانگذار گروه طالبان بود. گفته میشود او با حمایت مالی از گروه طالبان در دهه نود میلادی بود، نقشی عمده در ادامه فعالیت این گروه داشت.
مقامهای امنیت داخلی آمریکا، آقای نورزی را در سال ۲۰۰۵ به اتهام «قاچاق مواد مخدر به ارزش پنجاه میلیون دلار» در نیویورک بازداشت کردند. آن زمان مقامهای آمریکایی از آقای نورزی به عنوان «قاچاقچی بزرگ» یاد کردند و بازداشت او را پيروزی بزرگی عليه مبارزه با تجارت مواد مخدر توسط قاچاقچيان افغان خواندند.
آزادی بشر نورزی، یکی از شرایط مهم گفتوگوهای صلح آمریکا و طالبان در قطر نیز بوده است. عدالغنی برادر، معاون نخست وزیر طالبان در مورد آزادی آقای نورزی، با مایک پومپئو، وزیر خارجه وقت آمریکا تلفنی صحبت کرد، اما با وجود تلاش زیاد طالبان، او آزاد نشد.
بشر نورزی، یکی از تاجران ثروتمند و قدرتمند در جنوب افغانستان است. او از شمار نخستین افرادی بود که در دهه نود میلادی به گروه تازه ایجاد طالبان پیوست.
گفته میشود بعد از سرنگونی حاکمیت اول طالبان در سال ۲۰۰۱ میلادی، آقای نورزی برای مدت سه سال با ائتلاف به رهبری آمریکا در افغانستان همکاری داشت.
در سال ۲۰۰۴، جورج دبلیو بوش، رئیس جمهوری وقت آمریکا آقای نورزی را يکی از مهمترين افراد در فهرست تحت تعقيب مقامات پليس آمريکا اعلام کرد.
گفته میشد که آقای نورزی در دهه نود میلادی در قاچاق مواد مخدر، کنترل مزارع خشخاش و لابراتوارهای توليد هروئين در افغانستان و پاکستان فعاليت داشت.
وکلای مدافع آقای نورزی، در جریان روند دادگاه وی در آمریکا مدعی شدند که اتهام قاچاق مواد مخدر بر موکل آنها درست نیست.
لحظه رسیدن آقای نورزی به میدان هوایی در کابل
تبادل زندانیان قدرتمند و با نفوذ طالبان بیپیشینه نیست. حدود سه سال پیش، به دستور آمریکا، دولت وقت افغانستان انس حقانی، برادر سراجالدین حقانی، رهبر شبکه حقانی و وزیر داخله کنونی طالبان را همراه با دو فرد دیگردر عوض دو استاد دانشگاه که یکی شهروند آمریکا و دیگری شهروند آسترالیا بود، آزاد کرد.
آزدای انس حقانی را محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری وقت افغانستان منظور کرد و گفت که برای تسهیل گفتوگوهای صلح میان دولت وقت افغانستان و طالبان این آزادی انجام شده است.