بشکههای اورانیومهای «مفقود» شده در لیبی در نزدیکی مرز چاد «پیدا» شد
- نویسنده, بتانی بل
- شغل, گزارشگر بیبیسی – وین
پس از آن که آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد دو و نیم تن اورانیوم از یک سایت اتمی در جنوب لیبی ناپدید شده، نیروهای نظامی که کنترل شرق این کشور را در دست دارند گزارش کردند که این بشکههای اورانیوم را در نزدیکی مرز لیبی با چاد و کمی آن طرفتر از مکان اولیه آنها پیدا کردهاند.
بازرسان آژانس اوایل هفته جاری در بازدید از این سایت متوجه ناپدید شدن این مواد شدند و زنگ خطر را به صدا درآوردند و اکنون به نظر میرسد جستجو طی چند روز گذشته به نتیجه رسیده و آن طور که نیروهای نظامی در لیبی میگویند بشکههای حاوی سنگ اورنیوم شناسایی شده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی هنوز این ادعای نظامیان در شرق لیبی را تایید نکرده است.
به گفته آژانس، یک هفته پیش بازرسان دریافتند که ۱۰ بشکه حاوی سنگ معدن اورانیوم ناپدید شده است و نگران آن هستند که ممکن است این ماده باعث آسیب رادیولوژیکی شود و نگرانیهایی را هم در مورد «امنیت هستهای» ابراز داشتهاند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته بود این سایت اتمی در کنترل دولت نبوده است.
به گفته اسکات روکر، عضو سازمان ابتکار تهدید هستهای که در زمینه امنیت اتمی جهان کار میکند، این ماده از یک سایت دورافتاده در جنوب لیبی ناپدید شده که در آن مناطق خارج از کنترل متعددی وجود دارد.
اکنون، چند روز بعد از گزارش نگرانکننده آژانس، ژنرال خالد محجوب، سخنگوی نیروهای نظامی که خود را «ارتش ملی لیبی» مینامند و کنترل شرق این کشور را در دست دارند طی بیانیهای گفته بشکههای اورانیومی که گمان میرفت مفقود شدهاند در «فاصلهای کمتراز ۵ کیلومتر از محل اولیه خود» قرار داشتند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی توضیح داده که دسترسی به این سایت در سالهای اخیر دشوار بوده است.
بازرسان سال گذشته میخواستند از این مکان بازدید کنند، اما به دلیل درگیری بین شبهنظامیان رقیب، این سفر به تعویق افتاد.
در دسامبر ۲۰۰۳، لیبی رسما برنامه سلاحهای هسته ای، بیولوژیکی و شیمیایی را کنار گذاشت و پذیرفت که برنامه موشکی خود را به موشکهای بالستیک با برد زیر ۳۰۰ کیلومتر محدود کند.
اما از زمانی که سرهنگ معمر قذافی، رهبر سابق لیبی در سال ۲۰۱۱ برکنار شد، این کشور به دو جناح سیاسی و نظامی رقیب تقسیم شده است.
اکنون لیبی بین دولت موقت مستقر در تریپولی، پایتخت، و دیگری در شرق به رهبری ژنرال خلیفه حفتر تقسیم شده است.
هیچیک بر منطقه جنوبی که اورانیوم از آنجا برده شده تسلط ندارد.
از زمانی که نیروهای به رهبری ناتو سرهنگ قذافی را سرنگون کردند، بسیاری از دولتها و گروه های خارجی برای نفوذ در لیبی با یکدیگر رقابت میکنند که از جمله شامل گروه مزدوران شرکت روسی واگنر و شبهنظامیان دولت اسلامی – داعش – هستند.
این کشور نفت خیز در حال حاضر عملا یک کشور بیقانون است و به آن «بازار اسلحه» نام دادهاند.