بورل میگوید بعد از پاسخ ایران خوشبینی برای رسیدن به توافقی سریع کمتر شده
جوزپ بورل هماهنگکننده مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا برای احیای برجام است
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا میگوید بعد از دریافت پاسخ اخیر ایران در جریان مذاکرات احیای برجام، خوشبینی او برای رسیدن به توافقی سریع کمرنگ شده است.
جوزپ بورل که هماهنگکننده مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا است، در بروکسل به خبرنگاران گفت «متاسفم که بگویم نسبت به قبل اطمینان کمتری به چشمانداز رسیدن به یک توافق سریع دارم».
آقای بورل گفت اگر هدف ما رسیدن به توافق سریع باشد آخرین پاسخی که از ایران دریافت کرده «کمکی به این موضوع نمیکند».
او گفت در حال رایزنی با تمام طرفهای حاضر در برجام و «به ویژه آمریکا» است، چون به گفته او ایالات متحده قرار است خواستههای مطرحشده را برآورده کند.
وزارت امور خارجه ایران روز اول شهریور (۱۰ سپتامبر) نظرات خود درباره پاسخی که از آمریکا دریافت کرده بود را برای اتحادیه اروپا فرستاد.
مبنای مکاتبات تهران و واشنگتن که با میانجیگری اتحادیه اروپا انجام میشود، متنی است که جوزپ بورل روز هشت اوت به عنوان پیشنویس «نهایی» توافق در اختیار دو طرف قرار داد.
با وجود تاکید اروپا بر غیر قابل تغییر بودن متن، ایران روز ۱۵ اوت اصلاحات مورد نظر خود را از طریق اروپا به آمریکا اعلام کرد و بعد از چند روز آمریکا پاسخ داد. ایران روز ده سپتامبر مواضعش را درباره پاسخ آمریکا برای اتحادیه اروپا فرستاد که اکنون آقای بورل درباره آن ابراز بدبینی کرده است.
از زمان ارائه پیشنویس اروپا، این اولین بار است که هماهنگکننده مذاکرات با چنین لحنی درباره چشمانداز توافق صحبت میکند.
او دور اول جوابهای دو طرف را معقول توصیف کرده بود.
اظهار نظر تازه آقای بورل تا حدی تایید موضع آمریکاییهاست که بعد از دریافت درخواستهای ایران آن را غیر سازنده و گامی به عقب در مذاکرات دانستند.
واشنگتن میگوید ایران نباید توافق برای احیای برجام را به بسته شدن پرونده تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره آثار اورانیوم در تاسیسات هستهای اعلام نشده آن کشور مشروط کند.
این پرونده که با عنوان «پرونده پادمانی» شناخته میشود به یکی از مهمترین موانع توافق تبدیل شده است.
منظور از مسائل پادمانی، آثار اورانیومی است که بازرسان آژانس در سه مکانی کشف کردند که ایران به عنوان سایت هستهای اعلام نکرده بود. پرسشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این باره، از جمله موارد اختلافبرانگیز در توافق هستهای است.
ایران چه میگوید؟
رئیس جمهور ایران گفته است که همه مسائل پادمانی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید پیش از توافق احیای برجام حل شود
ایران میگوید این پرونده را «سیاسی» میداند و هشدار میدهد که در صورت باز ماندن آن هیچ توافقی در نهایت قابل اجرا نخواهد بود.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران در نشست خبری اخیر خود گفت که همه مسائل پادمانی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از توافق احیای برجام باید حل شود.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران هم روز دوشنبه ۱۴ شهریور گفت که بسته شدن پرونده پادمانی «برای ایران مهم است».
آقای کنعانی اتهامات مربوط به «ابعاد احتمالی نظامی» در برنامه هستهای جمهوری اسلامی را ادعاهای اسرائیل خواند و رد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران گرفتن «تضمین» برای حفظ و اجرای توافق احتمالی را هم از خواستههای اصلی ایران دانست و گفت «هر توافقی و اتفاقی شکل بگیرد اگر تضمینی وجود نداشته باشد، امکان دارد مجددا نقض شود.»
او گفت که ایران میخواهد در زمینه لغو تحریمها و برخورداری از منافع اقتصادی آن و همین طور «دور کردن آژانس انرژی اتمی از رفتار سیاسی» تضمین دریافت کند.