بوریس جانسون میگوید پوتین او را به حمله موشکی تهدید کرده است
بوریس جانسون، نخست وزیر سابق بریتانیا، در یک برنامه مستند که از شبکه بیبیسی انگلیسی پخش شد، گفته است که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در یک تماس تلفنی در آستانه حمله آن کشور به اوکراین، او را به حمله موشکی تهدید کرده است.
آقای جانسون گفت این اظهار نظر پس از آن صورت گرفت که او به آقای پوتین هشدار داد که حمله به اوکراین یک «فاجعه مطلق» خواهد بود.
سخنگوی کرملین گفت که این یک «دروغ» است. آقای جانسون به پوتین هشدار داد که حمله به اوکراین منجر به تحریمهای غرب و افزایش نیروهای ناتو در مرزهای روسیه خواهد شد.
او همچنین افزود بوریس جانسون در تلاش برای جلوگیری از اقدام نظامی روسیه به پوتین گفته که اوکراین «در آینده قابل پیشبینی» به ناتو نخواهد پیوست. اما آقای جانسون گفت: «پوتین در یک لحظه مرا تهدید کرد و گفته نمیخواهد به من صدمه بزند، اما با یک موشک، فقط یک دقیقه طول میکشد.»
او همچنین گفته که با توجه به «لحن بسیار آرام پوتین، او فقط سعی میکرد با تلاشهای من برای وادار کردن او به مذاکره بازی کند.» آقای جانسون گفت که پوتین در طول آنچه «مذاکرات فوقالعاده» نامیده، «بسیار آشنا» بوده است.
آقای جانسون گفته که نمی توان گفت که تهدید پوتین واقعی بوده است یا خیر. با این حال، با توجه به حملات قبلی روسیه به بریتانیا – سال ۲۰۱۸ در سالزبری – هر تهدیدی از سوی پوتین مطرح میشد، هر چند کم اهمیت، احتمالاً چاره ای جز جدی گرفتنش نداشته است.
سخنگوی کرملین در پاسخ به گفته های جانسون گفته این «ادعا» یا «دروغ عمدی» است که در این صورت باید از جانسون بپرسید چرا دروغ گفته است، یا اینکه این یک «دروغ عمدی» نبوده و دلیلش متوجه نشدن سخنان پوتین بوده است.
آنچه رهبر کرملین اشاره کرده بود این نکته بوده که «اگر اوکراین به ناتو بپیوندد، استقرار بالقوه موشک های ناتو یا آمریکا در نزدیکی مرز روسیه به این معنی است که هر موشکی می تواند ظرف چند دقیقه به مسکو برسد».
از آغاز جنگ اوکراین، آقای پوتین به کشورهایی که ممکن است «مداخله کنند»، هشدار داده که واکنش روسیه فوری خواهد بود، حتی به «استفاده از سلاح های هسته ای» هم اشاره کرده است.
۹ روز پس از گفتگوی آقای جانسون با رئیس جمهور روسیه، در ۱۱ فوریه، وزیر دفاع بریتانیا برای دیدار با همتای روسی خود، سرگئی شویگو، به مسکو رفت. مستند «پوتین علیه غرب»، نشان میدهد که بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا با اطمینان خاطراز این موضوع بوده که روسیه به اوکراین حمله نمیکند، اما او گفت که هر دو طرف میدانستند که این یک دروغ است.
آقای والاس گفت که این «دروغ نسبتاً ترسناک، اما مستقیم» ظن او نسبت به حمله روسیه به اوکراین را تأیید کرده است. او گفت رئیس ستاد کل روسیه به او گفته «دیگر هرگز تحقیر نخواهیم شد».
یکی دیگر از برخوردهای مهم در ماه های منتهی به حمله روسیه به اوکراین با ویلیام برنز، رئیس سیا بود که در۲ نوامبر ۲۰۲۱ به مسکو رفت، اما موفق به دیدار پوتین نشد، چرا که او به دلیل افزایش آمار مبتلایان به کووید در آن زمان، در شهر سوچی در جنوب روسیه به سرمیبرده است.
ویلیام برنز در تماسی تلفنی، پیام رِییس جمهور آمریکا را به آقای پوتین رسانده که ایالات متحده میداند روسیه در حال انجام چه کاری است و اگر چنین تهاجمی را انجام دهد، بهای سنگینی را خواهد پرداخت.
او گفت که رئیس جمهور روسیه انجام برنامه ریزی را انکار نکرد و نارضایتی هایش را در مورد اوکراین و غرب فهرست کرد. آقای برنز گفت که قبل از رسیدن به مسکو نگران بوده و بعد از سفر، نگرانیاش بیشتر هم شده بود.
کمتر از دو هفته پس از اینکه وزیر دفاع بریتانیا مسکو را ترک کرد ودر پی عبور تانک های روسیه از مرز در ۲۴ فوریه، آقای جانسون در نیمه های شب تماسی از ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، دریافت کرد.
آقای جانسون یادآور شد: «زلنسکی بسیار بسیار آرام است».
او میگوید که پیشنهاد کمک به انتقال زلنسکی را به مکان امن داده است. اما رئیس جمهوری اوکراین این پیشنهاد را نپذیرفته است.