تحریم جشنواره دولتی فیلم فجر از سوی فیلمسازان و بازیگران
در حالی که جشنواره فیلم فجرامسال با تحریم بسیاری از سینماگران ایرانی رو به رو شده، دبیر جشنواره میگوید شرکتکنندگان از عوامل پیشکسوت و بدنه سینما هستند و «خودی و غیرخودی وجود ندارد.»
در ماه های گذشته، همزمان با اعتراضات سراسری، عده زیادی از هنرمندان از جمله بازیگران سینما که با معترضان همراهی کردند بازداشت، احضار یا ممنوع الکار شدهاند.
دبیر جشنواره فجردر اولین نشست با خبرنگاران شرایط را عادی و طبق روال توصیف کرد و گفت تمام شرکت کنندگان در جشنواره از پیشکسوتان سینما هستند و از جای دیگری نیامده اند.
همزمان رونمایی از پوستر بخش بینالملل این جشنواره در حالی انجام شده است که فقط دو روز به برپاییاش باقی مانده، اما هنوزخبری از فیلم های برگزیده نیست.
همراهی سینماگران و هنرمندان ایرانی با اعتراضات سراسری
امسال یکبار دیگر شمار قابل توجهی از چهره های سینمای ایران به جشنواره فجر پشت کردهاند. از علی نصیریان، پیشکسوت تئاتر و سینمای ایران تا فرشته حسینی و باران کوثری.
جمعی از عوامل فیلم «چرا گریه نمیکنی؟» از جمله مانی حقیقی و هانیه توسلی هم جشنواره را تحریم کردهاند. هانیه توسلی، بازیگر ایرانی، درباره حضور این فیلم «چرا گریه نمیکنی» در جشنواره فیلم فجر گفته است که در چند ماه گذشته، برخلاف نام فیلم، خیلی گریه کرده و توان روحی شرکت در جشنواره را ندارد.
کیومرث پوراحمد هم در واکنش به اعلام حضور فیلم «پرونده باز است» در این جشنواره، با خونبار توصیف کردن امسال گفته بود تهیهکننده فیلم، مالک آن است و خودش فقط مىتواند درخواست حضور یا عدم حضور در جشنواره را داشته باشد.
در این میان رضا کیانیان هم که مخالف تحریم بوده، گفته به جشنواره نمی رود. در چنین شرایطی کانون فیلمسازان مستقل ایران خبر از جلوگیری خروج مسعود کیمیایی از کشور دادهاند.
این فیلمساز که بعضی از آثارش در سینمای ایران ماندگار شده، برای نمایش تازه ترین ساختهاش «خائن کشی» راهی جشنواره فیلم روتردام هلند بود.
در ماههای گذشته شماری از چهرههای مطرح جامعه هنرمندان ایران از سوی دستگاه های قضایی و امنیتی احضار و بازداشت شدهاند.
به این ترتیب فهرست ۲۴ فیلم برگزیده داخلی در بخش مسابقه از جشنواره کم رونق حکایت دارد و البته نامهایی کمتر شناخته شده.
بدین ترتیب به گفته منتقدین و بر اساس خبرهایی که درباره فیلمهای تولید شده در سال ۱۴۰۱ منتشر شده است، تعداد فیلمسازان شاخصی که احتمال حضور آثارشان در جشنواره وجود دارد، بسیار اندک است و از سوی دیگر سهم اصلی از جشنواره امسال به فیلمهای تولید شده توسط نهادهایی مانند بنیاد سینمایی فارابی وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان هنری-رسانهای اوج وابسته به سپاه پاسداران و سازمان سینمایی سوره وابسته به حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی میرسد.
در این صورت جشنواره فیلم فجر که از عنوان تا بودجه تا شکل برگزاریاش حکومتی است، به شکل آشکاری به نخستین دورههای این رویداد در دهه ۱۳۶۰ شباهت پیدا میکند؛ با این تفاوت که جامعه ایران دیگر هیچ شباهتی به آن دهه ندارد و اعتراضهای اخیر نشان داد تلاش راس هرم جمهوری اسلامی برای احضار «خدای دهه شصت» در برخورد با مسائل اجتماعی و سیاسی ایران توفیق چندانی نداشته است.