تداوم حملات موشکی به کییف همزمان با سفر هیئت صلح آفریقایی
همزمان با حضور یک هیئت از مقامات ارشد آفریقایی، شامل رئیسجمهور آفریقای جنوبی و نخستوزیر مصر، در اوکراین در چارچوب تلاش برای میانجیگری صلح بین این کشور و روسیه، شهر کییف روز جمعه ۲۶ خرداد، هدف حملات موشکی روسیه قرار گرفت.
به گزارش رادیو اروپای آزاد و خبرگزاریها، روسیه با ۱۲ فروند موشک، شامل شش موشک مافوق صوت از نوع «کینژال» و شش موشک هدایتشونده از مدل «کالیبر» به کییف حمله کرد.
سرهی پوپکو، رئیس اداره نظامی کییف، در کانال تلگرامی نوشت که حملات موشکی با پرواز پهپاد همراه بود اما پدافند هوایی اوکراین آنها را رهگیری کرد.
فرمانده پلیس کییف از زخمی شدن دو کودک و یک زن سالخورده و آسیب دیدن بیش از ۳۰ خانه خبر داد.
در ساعت طنین صدای آژیر خطر حملات موشکی در آسمان کییف، هیئت آفریقایی در حال بازدید از بوچا در شمال غربی کییف بود؛ منطقهای که اوکراین سال گذشته روسیه را به «قتل عام» غیرنظامیان اوکراینی در آن متهم کرد.
هیئت صلح رهبران آفریقایی که قرار بود در بازگشت از بوچا به کییف با ولودمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، دیدار و گفتوگو کند، اعلام کرد که با وجود حملات موشکی، مأموریت صلحجویانه خود را ادامه خواهد داد.
وزیر خارجه اوکراین روز جمعه توییت کرد که حملات هوایی روسیه به کییف «پیامی» به هیئت آفریقایی بود که روسیه در مورد مذاکرات صلح، «جدی نیست».
دمیترو کولهبا در توییت خود به کنایه نوشت «(ولادیمیر) پوتین با انجام بزرگترین حمله موشکی علیه کییف در هفتههای اخیر، دقیقا در اوج سفر رهبران آفریقا به پایتخت ما، میخواهد “اعتماد ایجاد کند”؛ موشکها این پیام را به آفریقا میدهد که روسیه در سودای تشدید جنگ است نه صلح».
به گزارش رادیو اروپای آزاد، فرماندار دونتسک نیز روز جمعه اعلام کرد که ۱۰ غیرنظامی در تازهترین گلولهبارانهای روسیه زخمی شدهاند. همچنین مقامات محلی در استان دنیپروپتروفسک و شهر خارکیف از وارد شدن خسارات به زیرساختهای غیرنظامی در سلسله حملات روز جمعه خبر دادند.
همزمان ارتش اوکراین گزارش داد که ۲۰ فروند پهپاد دیگر را که روسیه به سوی سایر نقاط اوکراین، از جمله در آسمان شهر میکلایف به پرواز درآورده بود، «سرنگون» کرده است.
از چند روز پیش که رئیسجمهور اوکراین آغاز ضد حمله کشورش علیه روسیه را تأیید کرد، حملات موشکی و پهپادی روسیه به اوکراین گسترش یافته است.
سیریل رامافوزا، رئیسجمهور آفریقای جنوبی همراه با نخستوزیر مصر و رهبران سنگال، زامبیا، کنگو و جزایر کومور (قمر) روز جمعه برای وساطت بین کییف و مسکو، وارد منطقه شدند.
قرار است هیئت اعزامی از قاره سیاه بعد از اوکراین به سنپترزبورگ رفته و با ولادیمیر پوتین که برای حضور در اجلاس اقتصادی روسیه در این شهر روسیه حضور دارد، دیدار کند.
تا پیش از لشکرکشی روسیه به اوکراین در ۱۶ ماه پیش، کشورهای آفریقایی برای تأمین برخی از نیازهای اساسی مردم خود، بهویژه غلات، به اوکراین و روسیه وابسته بودند.
افزایش بهای غلات در نتیجه جنگ اوکراین که پنجمین تولیدکننده و صادرکننده گندم دنیا بود، مردم بسیاری از کشورهای آفریقایی را از دولت خود ناراضی کرده است.
از سوی دیگر، وزیر خارجه روسیه روز جمعه گفت توافق مربوط به صادرات غلات از دریای سیاه «ناکارآمد است» و او «اطمینانی به تمدید این توافق ندارد». اشاره سرگئی لاوروف به توافقی است که سال گذشته با میانجیگری رئیسجمهور ترکیه بهدست آمد.
سفر هیئت رهبران آفریقا به اوکراین و روسیه برای میانجیگری در شرایطی آغاز شده که اوکراین در هفتههای اخیر آفریقای جنوبی را به حمایت تسلیحاتی از روسیه از طریق اعزام کشتیهای حامل سازوبرگ نظامی متهم کرد.
جناح مخالفین دولت سیریل رامافوزا گزارشهایی را در پارلمان آفریقای جنوبی در زمینه تأمین نظامی روسیه با حمایت دولت مطرح کرد. آمریکا نیز با استناد به گزارشهای سیاستمداران آفریقای جنوبی، در این زمینه از دولت پرتوریا انتقاد کرد.
سیریل رامافوزا «متعهد» شده بود در خصوص بارگیری تسلیحاتی کشتی روسی در بندری در آفریقای جنوبی «تحقیق» کند، اما او گفته است که دولت او و سایر کشورهای آفریقایی دیگر نمیخواهند مانند دوران جنگ سرد، سنگ زیرآسیاب در بحران بین شرق و غرب باشند.
ولودیمیر زلنسکی و ولادیمیر پوتین ماه گذشته به سیریل رامافوزا گفته بودند آماده شنیدن ابتکار صلح کشورهای آفریقایی میان کییف و مسکو هستند.
اوکراین و روسیه در ماههای گذشته پیشنهادهای مشابه برای صلح را که از سوی کشورهایی مانند برزیل ارائه شد، رد کردند. چین نیز پیشنهاد صلح خود را به طرفین ارائه کرد، که با انتقادهایی از سوی آمریکا و اوکراین روبهرو شد زیرا به لزوم عقبنشینی کامل نیروهای روس از مناطق اشغال شده اوکراین اشاره صریح نداشت.