تشدید بحران در لبنان درپی شکست رای‌گیری برای انتخاب رئیس‌جمهور جدید

0 22



حزب‌الله لبنان و متحدانش روز چهارشنبه ۲۴ خرداد تلاش گروه‌های سیاسی رقیب برای انتخاب جهاد أزعور، مدیر ارشد صندوق بین‌المللی پول به مقام ریاست جمهوری لبنان را ناکام گذاشتند.

این رویداد علاوه بر تشدید تنش‌های سیاسی و فرقه‌ای، اقدامات برای جلوگیری از سقوط کامل اقتصاد و نظام حکومتی لبنان را به‌خطر میاندازد.

چهار سال پس از ورشکستگی اقتصاد لبنان که شدیدترین بحران این کشور پس از پایان جنگ داخلی در سال ۱۹۹۰ است، پارلمان لبنان برای دوازدهمین بار نتوانست در مورد نامزد مقام ریاست جمهوری به توافق برسد که براساس تقسیم قدرت بين پيروان مذاهب گوناگون به یک مسیحی مارونی تعلق می گیرد.

این تقابل مرزبندی‌های جدیدی در رقابت‌های فرقه‌ای ایجاد کرده و حزب‌الله لبنان را در برابر گروه‌های مسیحی از جمله فراکسیون پارلمانی به رهبری جبران باسیل قرار داده است که در سال‌های اخیر متحد حزب‌الله بود.

در رای‌گیری روز چهارشنبه جهاد أزعور، مدیر سابق بخش خاورمیانه در صندوق بینالمللی پول و وزیر سابق دارایی لبنان و سلیمان فرنجیه، نامزد مورد حمایت حزب الله نتوانستند ۸۶ رای، حدنصاب لازم برای پیروزی در دور اول رای گیری را به دست بیاورند. از مجموع ۱۲۸ نماینده پارلمان لبنان آقای أزعور ۵۹ و آقای فرنجیه ۵۱ رای به دست آورد.

پس از اعلام نتایج، نمایندگان حزب‌الله لبنان و متحدانش جلسه را ترک کردند. به این ترتیب تعداد حاضران در جلسه به زیر حد نصاب لازم رسید که دو سوم نمایندگان است. طبق مقررات، در دور دوم رای گیری کسب ۶۵ رای مثبت برای تصویب نامزد مقام ریاست جمهوری کافی است.

نبیه بری، رییس پارلمان لبنان که سیاستمداری شیعه و متحد حزب‌الله است، زمان تشکیل جلسه بعدی را اعلام نکرد. به این ترتیب معلوم نیست لبنان چه زمانی صاحب یک رییس‌جمهوری جدید خواهد شد. این مقام از ماه اکتبر و در پی پایان دوره ریاست جمهوری میشل عون که از متحدان حزبالله بود خالی مانده است.

جهاد أزعور ضمن تشکر از نمایندگانی که از نامزدی او حمایت کردند ابراز امیدواری کرد که «نظر اکثریت نمایندگان» محترم شمرده شود.

یکی از نمایندگان پارلمانی حزب‌الله گفت این گروه برای گفت‌وگو آماده است ولی کماکان بر نامزدی سلیمان فرنجیه تاکید خواهد کرد. بسیاری از کارشناسان معتقدند که آقای فرنجیه دوست بشار اسد، رییس جمهوری سوریه است.

یک نماینده مسیحی از حزب «نیروهای لبنان» که مخالف حزب‌الله است رای گیری روز چهارشنبه را یک «پیروزی بزرگ» توصیف کرد چون تعداد آرای جهاد أزعور به حد نصاب لازم که ۶۵ رای است نزدیک شده است.

با توجه به اختلاف شدید بین جناح‌های رقیب در پارلمان کارشناسان یادآوری می‌کنند که حل این معضل مثل بحران‌های بزرگ سیاسی قبلی در گرو دخالت و تاثیرگذاری خارجی است، نظیر توافق سال ۱۹۸۹ در عربستان سعودی که به جنگ داخلی پایان داد.

برخی از منابع سیاسی در لبنان امیدوار بودند که عادی شدن روابط تهران و ریاض به حل بحران لبنان نیز کمک کند ولی آنها می‌گويند که برخلاف تاثیر این رویداد بر جنگ یمن تاکنون تاثیر آن بر فضای سیاست لبنان مشاهده نشده‌است.

فرستاده جدید دولت فرانسه در امور لبنان هفته آینده برای میانجیگری بین جناح‌های رقیب به بیروت سفر می کند.

کارشناسان سیاست لبنان هشدار می‌دهند که این وضعیت نمی‌تواند ادامه پیدا کند و یکی از تصمیم‌های عاجل حکومت جایگزین کردن رییس فعلی بانک مرکزی است.

ریاض توفیق سلامه، رییس بانک مرکزی با اتهام فساد مالی روبرو است ولی اين اتهام را تکذیب کرده است. دوره ریاست او بر این نهاد در ماه ژوئیه به پایان می‌رسد.

از زمان انتخابات سراسری سال گذشته کابینه جدید لبنان نتوانسته است کار خود را آغاز کند.

جهاد أزعور، ۵۷ ساله، اعلام کرده است که برنامه اصلی او در مقام رییس جمهوری لبنان وحدت ملی و اصلاحات خواهد بود.

او بین سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ وزیر دارایی بود. لبنان در این سال‌ها نیز با یک بحران سیاسی شدید و کشمکش دولت مورد حمایت غرب و عربستان سعودی با گروه حزب‌الله و متحدانش روبرو بود. این بحران در سال ۲۰۰۸ به اوج خود رسید و حزب‌الله توانست بخش قابل‌توجهی از شهر بیروت را تحت کنترل بگیرد.

بحران اقتصادی فعلی لبنان محصول فساد مالی و اداری و ولخرجی‌های سیاستمداران حاکم برای تثبیت موقعیت جناح خویش و نیروهای وابسته به آن است.

کابینه لبنان به رغم مخالفت وزرای حزب‌الله در ماه مه ۲۰۲۰ طرح احیا اقتصادی را تصویب کرد ولی صندوق بین‌المللی پول بارها از کندی روند اجرای این اصلاحات انتقاد کرده‌ است.



Source link

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.