تظاهرات فعالان در چندین شهر اروپا؛ گوترش: بازگشت زنان افغان به کار کلیدی است
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در آستانه برگزاری نشست نمایندگان ویژه کشورها در دوحه برای بررسی تعامل با حکومت طالبان گفته است برگرداندن تمام اقداماتی که حقوق زنان افغانستان در کار را محدود میکند، موضوع «کلیدی» است.
دبیرکل سازمان ملل در توییتی تاکید کرده است: «برای دسترسی به میلیونها نفر در افغانستان که به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند، برگرداندن تمام موانع کار زنان کلیدی است. افغانها به کمکهای فوری نیاز دارند. برای اطمینان از ارائه آن حضور زنان اساسی است.»
طالبان بیشتر از یک ماه پیش کار کارمندان زن افغان در سازمان ملل متحد در افغانستان را منع اعلام کرد. سازمان ملل میگوید کار زنان افغان برای رساندن کمکهای بشردوستانهای که شدیدا مورد نیاز مردم است، ضروری است.
گفته میشود در نشست پیشرو در دوحه خواست روشن سازمان ملل برگشت کارمندان زن این سازمان به کارهایشان است. این در حالی است که دختران بالاتر از سن یازده، برای دومین سال از رفتن به مکتب محروم اند. طالبان در حدود دوسال گذشته حقوق زنان را به طور تدریجی از آنها سلب کرده است.
همزمان گروههای فعالان حقوق زنان امروز در چندین شهر اروپایی تظاهراتی در اعتراض به احتمال گفتگو درباره به رسمیت شناختن حکومت طالبان در دوحه برگزار میکنند.
برپایی تظاهرات در شهرهای آلمان، آمریکا، برزیل، سوئيس، فرانسه و یونان اعلام شده است.
روز شنبه، پس از مدتها شماری از زنان معترض به رفتار طالبان و احتمال گفتگو در مورد به رسمیت شناختن حکومت این گروه در نشست دوحه تظاهراتی را در شهر کابل به راه انداختند و از سازمان ملل میخواهند موضع «روشن، قاطع و پیگیرانه» داشته باشد.
این فعالان در قطعنامهای خود میگویند «طالبان حقوق زنان را در افغانستان گروگان گرفتهاند تا با جامعه بینالمللی برای به دست آوردن مشروعیت معامله کنند».
اگرچه سازمان ملل گفته است از طالبان در نشست دوحه در روزهای دوشنبه و سهشنبه این هفته دعوت نکرده است.
فعالان زن افغانستان در پاکستان؛ «اعتراض به زمینهسازی سازمان ملل برای به رسمیت شناختن طالبان»
شماری از مهاجرین افغانستان مقیم پاکستان با برپایی تجمع و صدور قطعنامهای در مورد آنچه آنها «زمینهسازی سازمان ملل برای به رسمیت شناختن طالبان» میخوانند، اعتراض کردهاند.
در قطعنامه آنها آمده است که «جهانیان به این باور بودند که این گروه تغییر کرده و اصلاح شده ولی چنانچه همه شاهد هستیم، نه تنها که طالبان اصلاح نشده بلکه هولناکترین جنایات بشری را پس از به قدرت رسیدن دوباره در افغانستان مرتکب شدهاند و ارتکاب جنایات بشری از جانب این گروه تروریستی منطقهای و جهانی ادامه دارد.»
فعالان زن در پاکستان
آنها میگویند: «سازمانهای جهانی حقوق بشری به ویژه سازمان ملل متحد مسئولیت اخلاقی داشتند که به صراحت این جنایات را محکوم کنند؛ اما متاسفانه تمامی نهادهای بین الملی از جمله سازمان ملل متحد خاموشی اختیار کردند.
«اینک برخی از کشور های جهان در تلاشاند تا از این گروه سفاک سپیدنمایی کند و راه را برای به رسمیت شناسی این گروه خونخوار هموار بسازند.»
در قطعنامه آنها آمده است: «ما از سازمان ملل متحد قاطعانه و جدی می خواهیم تا از هرنوع بحث در خصوص به رسمیت شناختن گروه تروریستی طالبان به خاطر ارزشهای انسانی مردم افغانستان جدا خودداری کند.»
این در حالی است که سخنگوی سازمان ملل چندین بار تاکید کرده است که موضوع رسمیت طالبان روی میز گفتگوها در نشست روزهای دوشنبه و سهشنبه در دوحه قطر نیست.
زنان افغانستان در فضای بسته تجمع کرده و میگویند: سازمان ملل به خواست مردم افغانستان گوش کنید
اعتراضات و واکنشها از زمانی آغاز شد که امینه محمد، معاون دبیرکل در دانشگاه پرینستون درباره احتمال به رسمیتشناختن طالبان صحبت کرده و گفته بود نشست دوحه «میتواند گامهای کوچکی را بیابد تا ما را به مسیر به رسمیتشناختن برگرداند.»
شورای چهرههای سیاسی دولت پیشین در اعلامیهای گفته است نشست نمایندگان ويژه کشورها در دوحه قطر «در جستجوی مسیر رسمیت» حکومت طالبان نباشد.
«شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان» متشکل از شماری از چهرههای سیاسی دولت پیشین در تبعید از قطعنامه ۲۶۸۱ شورای امنیت سازمان ملل «استقبال» کرده و گفته است: «انتظار میرود نشست قطر، مسیر دستیابی به صلح افغانستان را بدون جستجوی مسیر رسمیت شناسی طالبان طی کند و در این راستا جانب منافع مردم افغانستان و دیدگاه احزاب و جریانهای سیاسی مخالف طالبان را بگیرند».
در اعلامیه آمده است که اظهارات اخیر امینه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد «مبنی بر دستیابی به راههای به رسمیت شناسی گروه طالبان، نه تنها روحیة مردم افغانستان را به شدت خدشهدار کرد که نشان داد، ایشان از وضعیت جاری در افغانستان هیچ اطلاع دقیقی ندارد.»