تنش دیپلماتیک بین تهران و سئول؛ ایران و کره جنوبی سفرای یکدیگر را احضار کردند
به دنبال احضار سفیر کره جنوبی در تهران در روز چهارشنبه، وزارت خارجه کره جنوبی نیز روز پنجشنبه سفیر ایران در سئول را احضار کرد. تنش تازه دیپلماتیک بین ایران تهران و سئول در پی اظهارات اخیر رئیسجمهوری کره جنوبی درباره «تهدید ایران علیه امارات» آغاز شد.
یون سوکیول، رئیس جمهوری کره جنوبی دوشنبه هفته جاری در سفری رسمی به امارات متحده عربی گفت: «دشمن امارات و بزرگترین تهدید برای آن ایران است و دشمن ما کره شمالی است. ما در وضعیت بسیار مشابه با امارات هستیم».
وزارت خارجه ایران روز چهارشنبه با احضار سفیر کره جنوبی به وزارت امور خارجه، اعلام کرد مراتب اعتراض شدید تهران نسبت به این اظهارات «مداخله جویانه» به وی ابلاغ شد.
رضا نجفی معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه ایران در دیدار با سفیر سئول در تهران ضمن تاکید بر «توضیح فوری مقامات کرهای در مورد این اظهارات» خواستار «اصلاح فوری این رویکرد» شد.
این مقام وزارت خارجه ایران همچنین اظهارات اخیر رئیس جمهور کره جنوبی «در مورد امکان ساخت سلاح هستهای را مغایر با نص پیمان منع گسترش سلاح هستهای دانست و خواهان توضیح طرف کرهای در این زمینه شد.»
اظهارات آقای نجفی در حالی است که رئیسجمهوری کره جنوبی در دیدار از امارات گفته بود «سئول برای مقابله با تهدیدات فزاینده کره شمالی، ممکن بود مجبور به استقرار مجدد سلاحهای تاکتیکی آمریکا یا حتی ساخت بمب هستهای خودش باشد. اما به جای آن، بر برنامهریزی مشترک با آمریکا برای افزایش تواناییهای بازدارندگی نظامی تلاش میکند».
چو هیون دونگ معاون وزیر خارجه سئول روز پنجشنبه ۲۹ دیماه با احضار سعید بادامچی شبستری سفیر ایران در این کشور اعلام کرد آقای نجفی ادعای «کاملاً بیاساس» در رابطه با سخنان رئیسجمهور کره جنوبی درباره «ساخت بمب هستهای» داشته است.
همزمان لیم سو سوک، سخنگوی وزارت خارجه کره جنوبی نیز طی نشستی خبری گفت: اظهارات رئیس جمهور ما برای تقویت اثربخشی تواناییهای بازدارندگی گسترده برای مقابله با تهدیدات هستهای و موشکی فزاینده کره شمالی بود، نه ساخت بمب هستهای.
او همچنین گفت اظهارات رئیسجمهور کره جنوبی در امارات برای تشویق نظامیان کرهای مستقر در امارات بود و هیچ ارتباطی با روابط خارجی کره جنوبی و ایران نداشت: اراده دولت ما برای توسعه روابط با ایران بدون تغییر باقی میماند.
بیش از یک دهه است که ۱۵۰ نیروی نظامی کره جنوبی در امارات متحده عربی مستقر هستند و در آموزش ترکیبی نیروهای ویژه و فعالیتهای نظامی مشترک شرکت میکنند.
خبرگزاری رویترز در همین زمینه گزارش داده که اظهارات رئیسجمهور کره جنوبی در رابطه با تهدید ایران، با مخالفتهایی در خود کشور نیز مواجه شده است؛ به طوری که برخی نمایندگان مجلس از احزاب اوپوزیسیون میگویند سخنان او میتواند به یک «فاجعه دیپلماتیک» منجر شود و حتی برخی از اعضای حزب حاکم نیز بر این عقیده هستند که آقای سوکیول باید بیشتر مراقب گفتههای خود باشد.
وزارت خارجه کره جنوبی روز سهشنبه در «تلاش برای خنثی کردن» اظهارات جنجالی رئیس جمهور این کشور، با تاکید بر این که ایران «نیت رئیس جمهور را درک میکند» اعلام کرد که این موضعگیری «ربطی به مناسبات ما با تهران ندارد».
یون سوکیول اولین رهبر از یک کشور خاور دور نیست که به تازگی مواضعی را اتخاذ کردهاند که واکنشهایی در تهران در پی داشته است.
شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، نیز دو ماه پیش در جریان یک دیدار رسمی از عربستان سعودی، بیانیههای مشترک حمایت از جزایر سهگانه در خلیج فارس را امضا کرد، امری که با ناخشنودی رهبران ایران روبهرو شد.
این اظهارات در زمانی رسانهای میشود که جمهوری اسلامی در داخل با اعتراضات گسترده در چهار ماه گذشته مواجه بوده و کشورهای مختلف به شدت از رویکرد این حکومت در داخل انتقاد کردهاند.