توافق ایران و آمریکا برای مبادله زندانیان و آزادی شش میلیارد دلار؛ کره جنوبی «اطلاعی ندارد»
در تبلیغات حکومت ایران بر بیاهمیتی اقدامات آمریکا تاکید میشود
کره جنوبی روز جمعه از امیدواری به حل مشکل داراییهای بلوکهشده ایران گفته اما همزمان از گزارشها درباره توافق ایران و آمریکا برای تبادل زندانیان به شرط انتقال شش میلیارد دلار اظهار بیاطلاعی کرده است.
موضوع رفع توقیف از داراییهای ایران در کره جنوبی از سال ۱۳۹۹جزو اولویتهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی بوده و بر روابط تهران و سئول سایه انداخته است.
وزارت خارجه کره جنوبی در بیانیهای گفته: «دولت ما از نزدیک با کشورهایی چون ایران و آمریکا در تماس است تا مساله داراییهای بلوکه را حل کند، و امیدواریم این موضوع به طور دوستانه حل شود.»
خبر بیاطلاعی کره جنوبی از توافق میان ایران و آمریکا یک روز پس از آن اعلام شده که پنج شهروند ایرانی-آمریکایی از زندان اوین به حبس خانگی منتقل شدند. ایران آزادی کامل این افراد و بازگشتشان به آمریکا را به آزادی چند شهروند ایرانی از زندانهای آمریکا و همچنین رفع توقیف داراییهایش در کره جنوبی مشروط کرده است.
سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی سه نفر از پنج زندانی منتقلشده به حبس خانگی هستند. هویت دو نفر دیگر به طور رسمی اعلام نشده است.
برخی گزارشها حاکی از آن است که داراییهای ایران به بانکی در قطر منتقل خواهد شد، اما محمد مرندی، مشاور رسانهای دولت ابراهیم رئیسی، این موضوع را تکذیب کرده است.
آقای مرندی در توییتر، که در ایران فیلتر است، نوشته: «ایران به تمام داراییهایی آزادشده خودش دسترسی کامل و مستقیم دارد و هیچ شرکت قطری در این میان دخیل نیست.»
چه کسانی آزاد خواهند شد؟
بنا به اعلام وزارت خارجه ایران آزادی شهروندان دوتابعیتی و امکان بازگشتشان به آمریکا مشروط به آزادی چند شهروند ایرانی زندانی در آمریکا است.
ایران هویت افراد مورد نظر را اعلام نکرده اما آنها را «زندانیان بیگناه ایرانی» معرفی کرده «که طی سالهای گذشته به طور غیرقانونی و با اتهام واهی دور زدن تحریمهای ظالمانه آمریکا» به زندان افتادهاند.
مشخص نیست منظور از «اتهام واهی دور زدن تحریم» آن است که افراد مورد نظر اقدام به چنین کاری نکردهاند یا آنکه ایران با وجود مباهات مقامهای رسمی به تلاش برای بی اثر کردن تحریم منکر دست داشتن افرادی در دور زدن تحریمها است.
هفت سال پیش هم که توافق هستهای (برجام) اجرا شد، چندین شهروند ایرانی که برای نقض تحریمهای آمریکا به زندان افتاده بودند آزاد شدند.
ایران وعده داده که در ازای آزادی دورزنندگان تحریم و دسترسی به شش میلیارد دلارش پنج شهروند آمریکا را آزاد کند، که تنها هویت سه نفر آنها رسما اعلام شده است.
مراد طاهباز تاجر و فعال محیط زیست ۶۷ ساله ایرانیتبار است که شهروندی آمریکا و بریتانیا را هم دارد.
آقای طاهباز در زمستان۱۳۹۶ به همراه هشت فرد دیگر از همکاران مؤسسهٔ حیات وحش میراث پارسیان دستگیر شد.
با وجود آن که وزارت اطلاعات ایران صراحتا اتهام جاسوسی درباره آقای طاهباز و دیگر فعالان محیط زیست را رد کرده بود، او برای «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» به ده سال حبس محکوم شد.
سیامک نمازی، بازرگان ایرانی-آمریکایی بود که در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی به عنوان یکی از چهرههای جوان مجمع جهانی اقتصاد از طرف«بنیاد نخبگان» به ایران دعوت شد.
آقای نمازی در سال ۱۳۹۴ بازداشت و به ده سال حبس محکوم شد.
پدر او، باقر نمازی در سال ۱۳۹۵ برای دیدن پسرش به ایران رفت و او هم بازداشت شد. باقر نمازی پیش از انقلاب ایران استاندار خوزستان و معاون وزیر کشور بود و بعدها به عنوان نماینده یونیسف در کشورهایی چون سومالی، کنیا و مصر خدمت کرد. باقر نمازی پس از دو سال به مرخصی درمانی رفت، اما ممنوع الخروج بود. او در سال ۱۴۰۱ با وساطت عمان از ایران خارج شد.
عماد شرقی تاجر ۵۸ ساله ایرانی-آمریکایی است که در ایران به جاسوسی متهم شده است.
آقای شرقی در سال ۱۳۹۷ بازداشت و پس از مدتی آزاد، اما گذرنامهاش توقیف شد. او دوباره در سال ۱۳۹۹ بازداشت شد.
عماد شرقی متولد ایران است اما از کودکی در آمریکا بزرگ شده و از دانشگاه مریلند لیسانس اقتصاد و از دانشگاه جورج واشنگتن در واشنگتن دی سی، مدرک فوق لیسانس دارد.
آقای شرقی پیش از سفر به ایران سالها در امارات متحده عربی و در دوبی در یک شرکت فروش هواپیماهای جت خصوصی کار و همکاری میکرده است.
به جز آقایان نمازی، شرقی و طاهباز، که دولت آمریکا خواهان آزادیشان بوده، روزنامه شرق، چاپ تهران، فردی به نام شهاب دلیلی را به عنوان عضو دیگر فهرست زندانیان در تبادل احتمالی گزارش کرد.
سه روز پیش هم روزنامه خراسان از بازداشت یک زن ایرانی-آمریکایی خبر داد و گفت مقامهای آمریکایی خواهان آزادی او شدهاند.