تکرار وعدههای رئیسی درباره مسکن و اشتغال
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، در جریان سفری به خوزستان وعدههای خود درباره بهبود وضعیت مسکن و اشتغال در ایران را تکرار کرده، بدون آنکه توضیحی درباره وضعیت وخیم اقتصادی جاری بدهد.
او از جمله مضمون ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال را تکرار کرده، هرچند به نظر میرسد در پی تعدیل موضعش در این زمینه بوده است.
آقای رئیسی گفته: «باید در هر سال یک میلیون مسکن ایجاد میشد، در همه سالها، در مجلس هم قانون شد. دولتهای گذشته باید یک میلیون مسکن را ایجاد میکردند، اگر میکردند امروز بحران مسکن نداشتیم.»
ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی جزو وعدههای ابراهیم رئیسی در زمان به قدرت رسیدن بود و مجلس اصولگرا هم قانون جهش تولید مسکن را در مهر ۱۴۰۰ تصویب کرد، یعنی برخلاف گفته آقای رئیسی دولتهای قبلی وظیفه قانونی برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی نداشتند.
این وعده یک میلیونی از آغاز با تردید اقتصاددانان و دیگر کارشناسان روبرو بوده و در عمل هم با گذشت دو سال از ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی نشانهای از تحقق آن به چشم نمیخورد.
آقای رئیسی بدون ارائه توضیحی درباره شکست دولتش در اجرای وعده تحویل یک میلیون واحد مسکونی در هر سال، در سخنرانی خود در شادگان گفت: «ظرفیتهای خوبی برای رفع مشکل مسکن از جمله زمین کافی داریم که باید از این ظرفیتها به شکل مناسب استفاده شود.»
روز گذشته هم او مضمون مشابهی را در اندیمشک تکرار کرد و گفت باید «واگذاری زمین و پرداخت تسهیلات به متقاضیان مسکن در اسرع وقت انجام شود.»
سیاست واگذاری زمین برای رشد عرضه مسکن پیش از این هم در ایران اجرا شده و از جمله محمود احمدینژاد، رئیس جمهور اسبق، با طرح «مسکن مهر» برنامه مشابهی را پیش برد که منتقدان فراوانی داشت.
پروژههای مسکن مهر مشکلات فراوانی داشتهاند
آقای رئیسی وعده داده که دولتش «مهار تورم را از راه رشد تولید دنبال خواهد کرد»، اما سیاستگذاریهای مشخص خود برای رشد تولید را اعلام نکرده است.
او به طور مشابهی گفته موضوع اشتغال اهمیت دارد و دولتش برای رفع مشکل بیکاری «هر گونه حمایت لازم را انجام خواهد داد».
ابراهیم رئیسی با تاکید بر موضوع اشتغال گفته: «برای رفع مشکلات خوزستان، اگر لازم باشد ۷۰ بار دیگر در این استان حضور مییابم.»
آقای رئیسی به جز تاکید کلی درباره اشتغال و وعده دهها بار سفر شخصی به خوزستان، برنامه مشخصی برای مواجهه با بحران بیکاری ارائه نکرده است.
او شب پنجشنبه در جلسهای با روحانیون و چهرههایی از عشایر و طوایف خوزستان گفته: «کمبودها و کاستیها در استان خوزستان مربوط به امروز نیست، اما دولت خود را موظف به جبران آنها میداند.»
با وجود آنکه خوزستان مرکز برخی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی ایران، از استخراج و پالایش نفت و گاز، پتروشیمی یا صنعت فولاد گرفته تا کشاورزی صنعتی است، این استان با نرخ ۱۱/۴ درصد بیکاری جزو پنج استان با بالاترین سطح بیکاری در ایران است.