جنگ اوکراین؛ آمریکا میگوید چین ممکن است تسلیحات مرگبار به روسیه بدهد
آمریکا میگوید اطلاعاتی دارد که نشان میدهد چین در حال بررسی دادن تسلیحات مرگبار به روسیه است
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفته که احتمالا چین در حال بررسی تامین سلاح و مهمات مرگبار برای روسیه در جنگ این کشور علیه اوکراین است.
آقای بلینکن در مصاحبه با شبکه خبری سیبیاس گفت شرکتهای چینی پیشتر کمکهایی به روسیه ارائه کرده بودند، اما اطلاعات تازه ما حاکی از آن است که پکن ممکن است سلاح و مهمات مرگبار در اختیار روسیه قرار دهد. او در ادامه نسبت به پیامدهای این اقدام به چین هشدار داد.
اما چین گزارشهای مربوط به درخواست مسکو برای تجهیزات نظامی را رد کرده است.
چین که یکی از متحدان مسکو محسوب میشود، هنوز حمله روسیه به اوکراین را محکوم نکرده و همواره موضع بیطرفانهای در این مورد گرفته و خواهان صلح شده است.
آقای بلینکن کمی پس از دیدار با وانگ یی، دیپلمات ارشد چین در کنفرانس امنیتی مونیخ، گفت که «در این دیدار درباره احتمال تامین چنین کمکهای تسلیحاتی برای روسیه ابراز نگرانی عمیق کرده است.»
به گفته آقای بلینکن، همچنین مقامات اطلاعاتی آمریکا در مورد اظهارات آقای وانگ در کنفرانس مونیخ درباره این که پکن بر روی طرح صلحی برای اوکراین کار می کند، ابراز تردید کردهاند. انتظار میرود این «طرح صلح» در هفته جاری ارائه شود.
وزیر خارجه آمریکا، در مورد اینکه ایالات متحده چه اطلاعاتی در مورد برنامههای بالقوه چین دریافت کرده توضیحی نداده است و تنها به احتمال ارائه تسلیحات سنگین و مرگبار به روسیه اشاره کرد.
یک شرکت چینی به اتهام ارائه تصاویر ماهوارهای از اوکراین به گروه واگنر، گروه مزدور تحت حمایت کرملین، تحت تحریمهای ایالات متحده قرار گرفته است. او با اشاره به عواقب این رفتار به چین هشدار داد که این مسئله در روابط واشنگتن و پکن مشکلات جدی ایجاد خواهد کرد.
آقای بلینکن در مصاحبه با سیبیاس همچنین گفت که «در چین البته هیچ تفاوتی بین شرکتهای خصوصی و دولتی وجود ندارد.»
گروه واگنر از متحدان کلیدی کرملین در جنگ اوکراین است
به گفته ناظران، این هشدار آقای بلینکن در جهت بازداشتن چین از دادن چنین تسلیحاتی به مسکو مطرح شده است.
او همچنین از کمک چین به روسیه برای دور زدن تحریمهایی که غرب به منظور فلج کردن اقتصاد روسیه طراحی کرده است، ابراز نگرانی کرد. رابطه اقتصادی چین و روسیه در سالهای گذشته رو به رشد بوده است. چین یکی از بزرگترین وارد کنندههای نفت، گاز و زغال سنگ روسیه است.
از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، کشورهای عضو ناتو، از جمله ایالات متحده، انواع تسلیحات و مهمات را به اوکراین فرستادهاند. با این حال، آنها هنوز از دادن جتهای جنگنده به کییف خودداری کردهاند. آقای بلینکن در مورد اینکه آیا ایالات متحده به سایر کشورها کمک خواهد کرد تا اینگونه جتها را در اختیار ارتش اوکراین بگذارند، هنوز صحبتی نکرده است. او با اشاره به اینکه ناتو نباید روی هیچ سیستم تسلیحاتی خاصی تمرکز کند، گفت: تمرکز غرب باید بر این باشد که اوکراین تمام نیازهای تسلیحاتی را که برای یک ضد حمله احتمالی به روسیه در ماههای آینده احتیاج است در اختیار داشته باشد.
در حال حاضر جنگ در مناطق شرقی اوکراین به شدت در جریان است و روسیه در تلاش برای پیشروی در این مناطق است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای وانگ دیروز(شنبه ۱۸ فوریه) در مونیخ با اشاره به موضع چین در قبال جنگ اوکراین گفت که ما «نه بیکار نشستهایم و نه بر آتش جنگ میدمیم.» او همچنین اعلام کرد که «ظرف چند روز آینده، پکن سندی را منتشر خواهد کرد که عزم این کشور را در جهت حل و فصل بحران اوکراین نشان میدهد» و اضافه کرد که «این سند به تمامیت ارضی تمام کشورها احترام میگذارد.»
آقای وانگ در ادامه گفت: «پیشنهاد ما این است که همه، بهویژه طرفهای اروپایی، “در عین آرامش” فکر کنند که بهترین راه در جهت پایان دادن به این بحران چیست.» او افزود که «ظاهرا سود بعضیها در این است که مذاکرات صلح به این زودیها به نتیجه نرسد.» اما نگفت که منظورش چه کسانی است.
آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا، هم در واکنشی جداگانه از «یک سخنرانی صلح» توسط شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، در سالگرد حمله روسیه به اوکراین درجمعه آینده(۲۴ فوریه) خبر داد. به گزارش رویترز، آقای تاجانی به رادیو ایتالیا گفت که آقای شی در این سخنرانی «بدون محکومیت روسیه» خواستار صلح خواهد شد.
شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین، از مهمترین متحدان ولادیمیر پوتین است
آقای بلینکن و آقای وانگ در ادامه گفتگوهایشان، همچنین در مورد تشدید اختلاف دو کشور بر سر اشیاء پرندهای که به چین نسبت داده شده بودند و بر فراز ایالات متحده سرنگون شدند، واکنشهای شدیدی داشتند.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت که «ایالات متحده در مقابل هیچ گونه “نقض حاکمیت” کوتاه نخواهد آمد» و اضافه کرد «این اقدام غیرمسئولانه هرگز نباید تکرار شود.»
روابط این دو کشور پس از سرنگونی یک بالون چینی توسط ایالات متحده در اوایل فوریه پر تنش شده بود و هر دو طرف واکنشهای تندی علیه یکدیگر نشان دادند.
آقای بلینکن که با شبکه سیبیاس گفتگو میکرد ابراز داشت که «کشورهای دیگر نیز نگران “برنامه بالونهای جاسوسی چین” در پنج قاره هستند.»
از آن سو، آقای وانگ، این را یک «نمایش مضحک سیاسی» ساخته ایالات متحده خواند و واشنگتن را به «استفاده از تمام ابزارها برای به انزوا کشاندن و بدنام کردن چین» متهم کرد.
پس از این واکنشها، امروز(یکشنبه ۱۹ فوریه)، پکن هشدار داد که ایالات متحده باید مسئولیت «تمام عواقب این رفتار غیر مسئولانه» را در صورت تشدید مجادلات بپذیرد.
به گزارش رویترز، در بیانیه وزارت خارجه چین آمده است: «در صورتی که ایالات متحده بر این موضوع اصرار داشته باشد، چین نیز تا آخر ادامه خواهد داد.»