جن خانگی و سوسک ولگرد؛ زنان جوان چینی چگونه با نارضایتی از محیط کار کنار میآیند؟
منبع تصویر، Miss Zhu
خانم ژو یکی از جوانان چینی است که یک شخصیت آنلاین خیالی ساخته است تا سرخوردگی خود را از کار منعکس کند
- نویسنده, سیلویا چانگ
- شغل, بیبیسی
لاک یک زن جوان چینی است که خودش را جادوگر محل کار میپندارد، و این حق را برای خودش قائل است که خواستههای نامعقول را رد کند. او که یک طراح تبلیغاتی ۲۷ ساله است (و نامش را برای پنهان کردن هویتش تغییر دادهایم) یکی از جوانان بیشمار چینی است که برای نشان دادن استیصال و نارضایتی از شغل و حرفهشان، عکسها و طرحها و شخصیتهای عجیب و غریبی را در فضای آنلاین پست میکنند.
لاک توضیح میدهد که «این شیوهای برای حفاظت از خود و راهی برای به تمسخر گرفتن محیط کار است.»
جادوگر درون: لاک

منبع تصویر، Getty Images
جوانان در چین از رسانههای اجتماعی برای به اشتراک گذاشتن هویت خیالی خود با دیگران استفاده میکنند
لاک بازیگوش است، از کاری که از او میخواهند انجام دهد سر باز میزند و یواشکی برای دخالت در مسائلی که ربطی به او ندارد، نقشه میکشد.
امیدهای او برای این که بتواند پلههای ترقی را در صنعت رقابتی کالاهای مصرفی طی کند، با وضعیت نابسامان اقتصادی و فرصتهای اندک برای پیشرفت کاری، بر باد رفته است. انگیزه و تحرک شروع کار جای خود را به سرخوردگی و ناامیدی داده است.
بعد از تعطیلی تعداد زیادی از شرکتهای تبلیغاتی در جریان همهگیری کرونا، او الان احساس میکند که در بنبست شغلی گرفتار شده است.
منبع تصویر، Lak / Xiao Hongshu
لاک، با نام مستعار جادوگر، با یک نمایه ناشناس در شیاو هونگشو که ۶۹۱۰۰ لایک دریافت کرده است
تغییر برخورد با کار
لاک میگوید: «کارم را هر روز مثل ساعت، بدون هیچ اشتیاقی انجام میدهم و در حالی به محل کارم میروم که واقعا نمیدانم دارم چه کار میکنم.» بعد از همهگیری کوید بسیاری از شرکتهای چینی از استخدام افراد بالای ۳۵ سال خودداری میکنند.
شرکتها معتقدند که افراد تازه فارغالتحصیل روحیه رقابتی بیشتری دارند. کارمندان و کارگران به این قضیه به عنوان «نفرین ۳۵ سالگی» اشاره میکنند.
این وضعیت باعث شد که لاک شیوهای نامتعارف برای کنار آمدن با «خواستههای نامعقول» در پیش بگیرد؛ این که خود را در قالب یک جادوگر تصور کند.
بهبود وضعیت بعد از دوره همهگیری
با وجود آن که شرکتی که لاک در آن کار میکند توانست از سختیهای دوره کرونا جان سالم به در ببرد، اما همچنان با مشکلات زیادی روبرو است.
مدیرش وسواس عجیبی روی جزئیات دارد و نگران است که مشکلات کوچک برایش دردسرهای بزرگ ایجاد کند. این نگاه مدیریت برای لاک به معنای اضافهکاری بدون پرداخت بیشتر است.

منبع تصویر، Xiao Hongshu
آواتارها در پلتفرم رسانههای اجتماعی چینی شیائو هونگ شو پست شدهاند
در پایان یک روز کاری رئیسش از او خواست که رنگ پسزمینه یک پوستر را از زرد به آبی تغییر دهد. جادوگر درون لاک از این کار سر باز زد و به شوخی و تمسخر به رئیسش گفت که رنگ آبی برای شرکت شگون ندارد. کار شجاعانهای بود. سرپیچی از رئیس میتوانست به قیمت اخراج او تمام شود. اما خوشبختانه، رئیس لاک بیخیال شد.
یک بار دیگر هم رئیسش ساعت ۱۱ شب جلسه گذاشت. جادوگر درون لاک تن به جلسه رفتن نداد با این استدلال که زمانی از ماه بود که طبق سنتها باید در آن ارواح نیاکان را نیایش میکردند. او گفت که بیرون بودن در آن وقت شب در چنین زمانی، عملی ممنوع به حساب میآید. اما این بار تلاش او ناکام ماند چون مشتری اصرار داشت که جلسه در همان ساعت برگزار شود.
روی شبکه اجتماعی شیاهانگشو در چین بسیاری از جوانان مانند لاک یک «شخصیت کاری» برای خودشان درست کردهاند.
تحلیل دادههای نرمافزار نیورنک نشان میدهد که از زمان شروع این جریان در ماه ژوئیه سال ۲۰۲۲ حدود ۲۰ میلیون پست و کامنت با این موضوع منتشر شده است. سال ۲۰۲۳ بین ماههای مه و سپتامبر که زمان ورود فارغالتحصیلان جدید به بازار کار است، این موضوع به شدت در فضای مجازی ترند شد.
خانم ژو: دابی، جن خدمتکار
منبع تصویر، Miss Zhu
خانم ژو ۲۲ ساله قبل از شروع کارش تصور می کرد که یک کارمند حرفهای خوشپوش خواهد بود
«خانم ژو» ۲۲ سال دارد و نام «دابی» را برای خود انتخاب کرده که یک «جن خانگی» شجاع و وفادار و سختکوش در داستان هری پاتر است و جادوگران سیاه با او مثل یک برده رفتار میکنند.
با رفتن در قالب دابی، کنار آمدن با مشکلات کار برای خانم ژو آسانتر میشود و با این خیال که «دست کم کسی در دنیای جادویی هست که با او ارتباط برقرار کند» خودش را تسکین میدهد.
او قبلا فکر میکرد که قرار است یک کارمند موفق و پرافتخار شود. اما همین که وارد نیروی کار شد، دابی درونش هم ظاهر شد.

منبع تصویر، Warner Brothers
خانم ژو از دابی («جن خانه» در فیلم های هری پاتر) به عنوان آواتار خود در سایت رسانه اجتماعی شیائو هانگشو استفاده میکند
بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاه، مشاورش ده شرکت را برای کار کردن به او پیشنهاد کرد. اما بیشتر این شرکتها در عرض دو سال گذشته تعطیل شدند. در نهایت مجبور شد کاری را قبول کند که در آن پستهای شبکه اجتماعی یک تئاتر دولتی را منتشر میکند و حداقل دستمزد ممکن را میگیرد.
خانم ژو میگوید: «دست کم میتوانم بدون درخواست پول از پدر و مادرم، زندگی خودم را بچرخانم.»
دابی یک جن خدمتکار در داستان های هری پاتر است که مدلی از آن در ویترین فروشگاه هری پاتر لندن وجود دارد
در جستوجوی آرامش در دنیای جادویی
خانم ژو انگیزه کافی ندارد که انرژی بیشتری برای شغل تماموقت خود بگذارد، چون ترفیع و پیشرفت شغلی در شرکتهای دولتی سالها طول میکشد.
با وجود این اضافهکاری کردن عادی شده است. قبل از تعطیلات روز ملی اول اکتبر رئیسش از او خواست که محتوای مربوط به بلیتهای تئاتر را آماده کند و قبل از تعطیلی هفت روزه برنامهریزیهای لازم را انجام دهد. این به معنای بیداری ماندنهای شبانه بود.

منبع تصویر، Royal Mail / PA Media
تصویر دابی روی این تمبر پستی بریتانیا که به تازگی منتشر شده است
دابی یک «جن خانگی» خدمتگزار در داستانهای هری پاتر است که تصویر او روی تمبری نقش بسته که به تازگی در بریتانیا چاپ شده است.
خانم ژو هم مانند دابی در داستان هری پاتر، خودش را به صورت سوم شخص خطاب میکند و مثلا میگوید: «رئیس گفت که دابی دیگر میتواند برود، پس دابی میتواند برود خانه؟ دابی الان دستش خالی است؟»
او میگوید: «انگار به خودم و کارهایم شک میکنم، چون وقتی برمیگردم خانه و موبایلم را چک میکنم، بیشتر اوقات کلی کار هست که باید هنوز انجام دهم.»
لین: سوسک ولگرد
منبع تصویر، Lin
لین به دلیل خطر دائمی از دست دادن شغل، یک شخصیت را برای آرامش خاطر انتخاب کرده
لین ۲۳ ساله یک سوسک ولگرد را به عنوان تصویر و تجسم خود در شبکههای اجتماعی انتخاب کرده است.
این نوع سوسک بالهای کوتاهی دارد و میخزد. اگر کسی مزاحمش شود، شکمش را مثل یک عقرب بالا میدهد.
لین این رفتار را بازتابی از وضعیت خودش میداند: بدون این که توجه کسی را جلب کند کارش را انجام میدهد اما وقتی سر به سرش میگذارند حالت دفاعی به خودش میگیرد.

منبع تصویر، Getty Images
سوسک غواصی در اطراف سطوح میچرخد اما در صورت ناراحتی، شکم خود را بالا میبرد
او در کسب و کار اینترنتی فعال است که در چین شغلی بسیار رقابتی است و مقررات دولتی دست و پا گیری دارد.
این وضعیت باعث شده که کارکنان این حوزه مرتب شغل عوض کنند. لین از این که یک شخصیت خیالی برای خودش دست و پا کند، احساس آرامش بیشتری میکند، چون این واقعیت که هر لحظه ممکن است کارش را از دست بدهد او را وحشتزده میکند.
منبع تصویر، Nagano / Doga Kobo
لین یک سوسک کاوشگر را به عنوان آواتار خود در شبکههای اجتماعی انتخاب کرده که هزاران بازدیدکننده دارد
لین میگوید: «با هر تغییر شغلی میتوانم در قالب یک شخصیت تازه فرو بروم؛ راهی آسان برای سر و کله زدن با روابط پیچیده فضای کار.»
مسائل جنسیتی
لین با انتخاب سوسک ولگرد میتواند از بحثهای مربوط به مسائل جنسیتی هم شانه خالی کند.
او میگوید مردها در سطوح یکسان شغلی فرصتهای بیشتر و حقوق بالاتری از زنان دارند. اما او میترسد درباره این نابرابریها صحبت کند.

منبع تصویر، Xiao Hongshu
آواتارها در پلتفرم رسانههای اجتماعی چینی شیائو هونگ شو
در چین آزادانه صحبت کردن درباره تبعیضهای جنسیتی میتواند خطرناک باشد، مخصوصا برای زنان که ممکن است هدف داکسینگ (انتشار اطلاعات شخصی مایه شرمساری در شبکههای اجتماعی) یا تهدیدهای آنلاین قرار بگیرند.
لین میگوید که احساس میکند گیر افتاده است. به عنوان زنی که سابقهاش در علوم اجتماعی است، او پیشرفت معناداری در آینده کاریاش نمیبیند.
«ما نسبت به درد کرخت شدهایم. به همین دلیل است که خودمان را در قالبهایی تصور میکنیم که انگار از یک دنیای کمدی بیرون آمده است.»