جهان خودرو؛ رویارویی بنز و بامو در نمایشگاه مونیخ
«کلاس جدید» بامو
این هفته در جهان خودرو: رونمایی از کانسپتی که نسل جدید کوچکترین مدلهای بنز را نمایش میدهد، کانسپت بامو که قرار است نگاه مردم به این کارخانه را تغییر دهد و مدل جدید تسلا که برای رقابت در بازار چین مجهز شده است.
بنز و بامو در برابر تسلا
مرسدس-بنز و بامو در آستانه برگزاری نمایشگاه خودروی مونیخ با رونمایی از دو کانسپت از تولید سری جدیدی از ماشینهای الکتریکی خبر دادند. این ماشینها از سال ۲۰۲۵ به بازار عرضه خواهند شد و جدیترین تلاش دو خودروساز آلمانی برای رقابت با تسلا، بزرگترین خودروساز الکتریکی جهان است.
بنز یک روز پیش از آغاز نمایشگاه مونیخ کانسپتی از نسل جدید CLA رونمایی کرد. ماشینی که براساس این کانسپت ساخته میشود، کوچکترین مدل بنز خواهد بود و به گفته کارخانه با هر بار شارژ میتواند تا ۷۵۰ کیلومتر حرکت کند.
چراغهای نسل جدید CLA نیمدایره است که یک ستاره بنز در وسط دارد
نسل جدید CLA فرم مدل کنونی را حفظ کرده، اما با خطوطی سادهتر طراحی شده است. بزرگترین تغییر در جلوی ماشین دیده میشود. جلوپنجره ماشین با الهام از بنزهای اسپرت دهه شصت میلادی طراحی شده و در واقع پنلی است که تجهیزات سیستم خودران پشت آن قرار دارد. این پنل در کانپست با ستارههای نورانی بنز تزیین شده و یک آرم بزرگ بنز در وسط آن است. چراغها هم نیمدایرهای از لامپ الئیدی است که یک ستاره بنز در وسط دارد.
پلتفرم نسل جدید CLA براساس خودرویی آزمایشی به نام EQXX ساخته شده که بنز با آن توانست با یک بار شارژ ۱۰۰۰ کیلومتر حرکت کند. این پلتفرم از اساس برای ماشینهای الکتریکی ساخته شده، اما بنز میگوید میتوان از آن برای ساخت ماشینهای بنزینی هم استفاده کرد. بنز میخواهد علاوه بر مدل سدان CLA، یک مدل استیشن و دو شاسیبلند هم روی این پلتفرم بسازد.
باتریهای CLA را میتوان با سرعت زیادی شارژ کرد. به گفته کارخانه با ۱۵ دقیقه شارژ ، باتریها برای ۴۰۰ کیلومتر نیرو ذخیره میکنند.
نسل جدید CLA کوچکترین مدل مرسدس-بنز خواهد بود
بنز در ساخت نسل جدید CLA به نرمافزار ماشین توجه زیادی کرده است. مشکلات در نرمافزار محصولات کنونی بنز، پاشنه آشیل این کارخانه در رقابت با تسلا و شرکتهای نوپایی است که ماشینهای الکتریکی تولید میکنند. بنز با CLA سیستم عامل کاملا جدیدی در محصولاتش ارائه خواهد کرد که با یک نمایشگر سرتاسری روی داشبورد کنترل میشود.
بنز میگوید نرمافزار ماشین علاوه بر سیستم خودران سطح ۲، برای سیستم خودران سطح ۳ هم آماده است. در سطح ۲، راننده باید تمام مدت حواسش به جاده باشد. اما در سطح ۳ راننده میتواند رانندگی در مسیرهای مشخص را به طور کامل به ماشین بسپارد.
مرسدس-بنز یک سیستم عامل کاملا جدید برای مدیریت نسل جدید CLA طراحی کرده است
بنز در سالهای گذشته استراتژی خود را تغییر داده و بر ساخت مدلهای لوکس تمرکز کرده است. سود مدلهای کوچک بنز کمتر است و با الکتریکیشدن ماشینها هزینه ساخت افزایش یافته است. با این حال ماشینهای ارزانتر مشتریان جوان را جلب میکند و بنز امیدوار است آنها در آینده هم مشتری کارخانه بمانند.
بنز در CLA میخواهد با ارائه فنآوریهای جدید توجه جوانان و علاقهمندان به تکنولوژی را که مشتاق خرید محصولات تسلا هستند به خود جلب کند.
«کلاس جدید» بامو
کانسپت بامو مبنایی برای ساخت یک مدل کاملا جدید خواهد بود
بامو در مونیخ، کانسپتی از یک مدل جدید الکتریکی نمایش داد که به گفته اولیور زیپسه، مدیر بامو نگاه مردم به این کارخانه را تغییر خواهد داد.
نام این کانسپت «نویه کلاس» یا به آلمانی «کلاس جدید» است. این نام از ماشینهایی گرفته شده که بامو در اوایل دهه شصت میلادی به بازار عرضه کرد و باعث شد تا از شرکتی در آستانه ورشکستگی به خودروسازی موفق تبدیل شود.
اولیور زیپسه، در حاشیه رونمایی کانسپت به خبرنگاران گفت: «ما ریشههای خود را فراموش نکردهایم، اما [در این مدل] خود را از قید و بندهای گذشته رها کردهایم و شجاعت آن را داشتیم تا با یک گام چند پله بالا برویم.»
بامو میگوید کانسپت به مدلی که قرار است تولید شود بسیار شبیه است
بامو نمونهای از این کانسپت را سال گذشته در نمایشگاه لوازم الکترونیکی در شهر لاسوگاس نمایش داد. اما آقای زیپسه میگوید کانپست جدید به ماشینی که قرار است در سال ۲۰۲۵ به بازار بیاید بسیار نزدیکتر است.
در طراحی ماشین از مدلهای گذشته بامو الهام گرفته شده، اما «نویه کلاس» شبیه هیچکدام از مدلهای دیگر کارخانه نیست. به نظر میرسد طراحان بامو تلاش کردهاند تا ظاهر ماشین تا حد ممکن با تسلا مدل ۳ و ماشینهای الکتریکی لوکس چینی فرق داشته باشد.
بخشی از اتاق با استفاده از مواد بازیافتی ساخته میشود
اطلاعات بر نواری روی شیشه جلو نمایش داده میشود
مهمترین تغییر نسبت به مدلهای کنونی بامو، جلوپنجره ماشین است که به دو پنل تبدیل شده و با لامپهای الئیدی تزیین شده است. چراغهای عقب هم با همین الگو طراحی شده و سرتاسر عقب ماشین را پوشانده است.
اتاق ماشین نمایشی از فنآوریهایی است که در مدلهای آینده بامو ارائه خواهد شد. از جمله سیستمی به نام «پانورامیک ویژن» که اطلاعات را روی نواری بر شیشه جلو نشان میدهد.
بامو اعلام کرده که برای حفظ محیط زیست در ساخت اتاق از کروم و چرم کمتری استفاده میکند. «نویه کلاس» همچنین در کارخانهای تولید خواهد شد که بامو میگوید در آن از سوختهای فسیلی استفاده نمیشود.
این کارخانه در مجارستان تاسیس شده است. علاوه بر مجارستان، مدل جدید بامو در کارخانههایی در آلمان و مکزیک هم تولید خواهد شد.
«نویه کلاس» بر روی پلتفرمی کاملا جدید ساخته خواهد شد. بامو میگوید برای ساخت این پلتفرم بیشترین سرمایهگذاری تاریخ کارخانه انجام شده و با آن شش مدل جدید تولید خواهد شد. به گفته کارخانه فنآوریهای جدید در ساخت باتری و موتورهای الکتریکی باعث شده بهرهوری ماشینها با این پلتفرم ۲۵ درصد از محصولات کنونی بیشتر شود.
مدل جدید تسلا
رقابت تسلا با مدلهای الکتریکی چینی سختتر شده است
تسلا مدل بهروز شدهای از سدان پرفروش خود، «مدل ۳» به بازار عرضه میکند. خودروساز آمریکایی میگوید در این بهروزآوری پنجاه درصد قطعات ماشین عوض شده و کیفیت و عملکرد ماشین بهتر شده است.
تسلا مدل ۳ را در سال ۲۰۱۹ به بازار عرضه کرد و تا کنون بدون تغییر تولید آن را ادامه داده است. استقبال از ماشین در سالهای اول بینظیر بود، اما اکنون با رقابتی سخت به ویژه در بازار چین روبرو شده است.
تسلا برای حفظ موقعیتش در چین ناگزیر شده محصولاتش را با تخفیف بفروشد و از سودی سرشار چشمپوشی کند. بهروز کردن مدل ۳ این فرصت را به تسلا میدهد تا بتواند فروش محصولاتش با قیمت بالاتر را توجیه کند و همزمان خریدارانی که بسیار به فنآوریهای جدید علاقهمندند را راضی نگه دارد.
تسلا میگوید پنجاه درصد قطعات را در بهروزآوری مدل ۳ عوض کرده است
اتاق تسلا مدل ۳ بیصداتر شده است
نمای کناری ماشین در بهروزآوری تغییر نکرده، اما چراغهای جلو و عقب و طراحی سپر جلو عوض شده است. بیشترین تغییر در اتاق دیده میشود. کیفیت نمایشگر ماشین بهتر شده، داشبورد، درها و کنسول ماشین تغییر کرده و کنترلهای بیشتری به فرمان منتقل شده است. همچنین با نصب شیشههای دوجداره در عقب و استفاده از لاستیکهای جدید اتاق بیصداتر شده است. تسلا فنربندی ماشین را هم تغییر داده تا سواری راحتتر شود.
قوای محرکه ماشین تغییری نکرده، اما تسلا میگوید با تغییر در طراحی ماشین و کاهش مقاومتش در برابر هوا، عملکرد ماشین بهتر شده است. به گفته کارخانه مسافت حرکت ماشین با هر بار شارژ در مدلی که یک موتور الکتریکی دارد از ۴۹۱ کیلومتر به ۵۱۳ کیلومتر افزایش یافته است. مسافت حرکت مدلی که دو موتور الکتریکی دارد هم از ۶۰۲ کیلومتر به ۶۲۹ کیلومتر افزایش یافته است.
قیمت مدل ۳ که یک موتور الکتریکی دارد در آلمان ۴۲ هزار و ۹۹۰ یورو (۴۶ هزار و ۵۰۰ دلار) است. قیمت مدل ۳ با دو موتور الکتریکی ۵۱ هزار و ۹۹۰ یورو ( ۵۶ هزار دلار) است. پیشفروش مدل جدید در اروپا، چین و خاورمیانه آغاز شده و اولین سری در پاییز به مشتری تحویل داده میشود. این مدل فعلا در آمریکا فروخته نمیشود.