جو بایدن میگوید تصمیم عربستان در اوپک «عواقبی» در پی خواهد داشت
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت و همراهی عربستان با آن، «پیامدهایی» در روابط واشنگتن با ریاض برجا خواهد گذاشت.
اوپک پلاس هفته گذشته اعلام کرد علیرغم مخالفتهای آمریکا تولید نفت خود را کاهش میدهد.
اظهارات رئیس جمهوری آمریکا یک روز پس از آن منتشر شد که باب منندز، سناتور شناخته شده و پر نفوذ دموکرات و رئیس کمیته روابط خارجی سنا، گفت که ایالات متحده باید فورا همه همکاریها با عربستان سعودی، از جمله فروش تسلیحات را متوقف کند.
بایدن اما در مصاحبه ای با شبکه خبری سیانان، درباره گزینههای مورد نظرش برای اقدام علیه عربستان صحبت نکرد.
پیشتر کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید هم گفت واشنگتن در سیاستهای خود در قبال عربستان بازنگری خواهد کرد. او اما هیچ جدول زمانی برای اقدامات مورد نظرشان ارائه نکرد و درباره اینکه چه کسی این بازبینی را انجام خواهد داد نیز اطلاعاتی نداد.
او گفت که آمریکا «در هفته ها و ماه های آینده» وضعیت را از نزدیک زیر نظر خواهد داشت.
هفته گذشته، مهمترین کشورهای صادرکننده نفت در جهان توافق کردند که تولید نفت را دو میلیون بشکه در روز کاهش دهند. اعضای تولیدکننده نفت اوپک پلاس که شامل روسیه هم میشود تلاش میکنند تا بهای نفت را بالا ببرند.
آمریکا از اوپک پلاس خواسته بود که تولید نفت را کاهش ندهد، کاخ سفید این تصمیم اوپک پلاس را «کوتهنظرانه» نامیده است.
در ماه ژوئیه، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به عربستان سعودی، سفر کرد تا از شاهزاده محمد بن سلمان بخواهد تا تولید نفت را افزایش دهد که او نپذیرفت.
بوریس جانسون، نخستوزیر سابق بریتانیا هم از عربستان سعودی و امارات متحده عربی خواسته بود که تولید نفت را افزایش دهند که موفق نشده بود.
آمریکا عربستان سعودی را متهم کرده که در برابر روسیه منفعل است، چرا که این کشور به محدودیت غرب بر روسیه که پس از حمله به اوکراین رخ داد، اعتراض دارد.
رویترز در گزارش خود نوشته بایدن در جریان سفر ماه ژوئیه به جده با محمد بن سلمان بر سر قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار واشنگتن پست در سال ۲۰۱۸ کشمکش داشته است.
پیشتر سازمانهای اطلاعاتی آمریکا دخالت ولیعهد عربستان در عملیاتی دستگیری یا کشتن خاشقجی در استانبول تایید کرده بودند.
به گزارش رویترز، جو بایدن در ماه ژوئیه به ولیعهد عربستان گفته که فکر میکند او در این موضوع مسئول است.
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، گفت که بایدن با کنگره همکاری خواهد کرد تا در آینده روابط با عربستان را مورد بازبینی قرار دهند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز روز سهشنبه گفت که دولت بایدن در این بازنگری، ایران را به عنوان دشمن آمریکا و رقیب سرسخت منطقهای عربستان سعودی نادیده نخواهد گرفت.
پیش از این، آمریکا با در نظر گرفتن تهدید ایران به عربستان سعودی تسلیحات میفروخت.
اکنون ند پرایس گفته است «چالشهای امنیتی وجود دارد که برخی از آنها از ایران سرچشمه میگیرند. مطمئنا ما از تهدیدی که ایران نه تنها برای منطقه، بلکه از برخی جهات فراتر از آن ایجاد میکند چشم برنمیداریم.»