حق و هویت زن در افغانستان؛ سوژه‌ سیاسی یا واقعیت کتمان‌ناپذیر؟

0 12


اعتراضات زنان افغانستان

منبع تصویر، Getty Images

با رویکردِ سرکوب‌گرانه طالبان در قبال نقش اجتماعیِ زنان، در واکنش جامعه جهانی برخوردش با رژیم طالبان را بیش‌تر بر محور تغییر در سیاست‌های آن در این زمینه مشروط ساخته است. در نتیجه، تصویرِ “قربانی” و گاهی “قهرمان” از زن افغانستان بار دیگر به ابزاری برای سیاست‌ و رسانه‌های جمعی تبدیل شده است، که دور از عواقب منفی نیست.

در نخست، شاید بسیاری‌ زنان اهل افغانستان تصویر ساده‌تری از خود را ترجیح بدهند که به عنوان انسان‌های عادی در داخل و بیرون از کشور با آن‌ها رفتار شود، به جای تصویری که بر ابزار قرار گرفتن آن‌‌ها در سیاست متمرکز است.

توضیح تصویر،

مجموعه «ناظران می‌گویند» بیانگر نظر نویسندگان آن است. بی‌بی‌سی فارسی می‌کوشد در این مجموعه، با انعکاس دیدگاه‌ها و افکار طیف‌های گوناگون، چشم‌اندازی متنوع و متوازن از موضوعات مختلف ارائه کند. انتشار این آرا و نقطه‌نظرها، به معنای تایید آن‌ها از طرف بی‌بی‌سی نیست.

نقدهایی بر مظلوم‌نمایی پی‌هم و شاید ابزاریِ زن وارد است که می‌تواند به پیش‌فرض‌هایِ منجر شود که نمی‌گذارد یک زن افغانستانی از تصویر قربانی یا قهرمانِ ستم‌دیده عبور کند. اگر ذهنیت طالبی زن را در خانه محصور می‌کند، ذهنیت مدافع زن نیز مستعد آن است که کرامت انسانیِ زن را در بندِ چنین حصارتی نگه‌بدارد. به‌جای شناخته‌شدن با ظرفیت فردی‌، یک زن زاده افغانستان ناگزیر با بارِ معناییِ “زن افغان” هم درگیر است – شخصی که نمادهای سرکوب مثل چادری، شلاق و خانه‌نشینی را تداعی می‌کند.

این رویکرد رفتار با زن افغانستان را به‌جای درنظرداشت پیچید‌گیِ شخصیتیِ یک فرد، تقلیل می‌دهد به حسِ هم‌دردیِ مملو با ترحم با شخصی که احتمالا با سرکوب جنسیتی مواجه بوده است. این رویکرد با آن‌که ظاهرا نیت‌اش نیک است، می‌تواند خود به نوعی تبعیض دامن بزند و از کرامت انسانیِ زن افغانستان بکاهد.



Source link

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.