حمله نیروهای امنیتی به مراسم خاکسپاری آیلار حقی در تبریز؛ پلیس علت مرگ او را هم سقوط از بلندی اعلام کرد
مراسم خاکسپاری آیلار حقی، دانشجوی سال چهارم پزشکی امروز جمعه با حضور جمعیت انبوهی در شهر تبریز برگزار شد. آیلار حقی روز چهارشنبه گذشته، همزمان با اعتصاب و اعتراضات در تبریز جان باخته است.
مراسم خاکسپاری او روز جمعه ۲۷ آبان، با حضور گسترده مردم در آرامستان «وادی رحمت» شهر تبریز برگزار شد.
یکی از مخاطبان بیبیسی که در محل حضور داشت میگوید: «نیروهای امنیتی کنترل مراسم خاکسپاری را در دست داشتند و تنها برای چند لحظه به مادر آیلار اجازه بغل کردن جسد دخترش را دادند. مردم هم شعارهای اعتراضی دادهاند و نیروهای امنیتی به افراد شرکت کننده در ختم او حمله کردهاند».
در تصاویری که از شرکت کنندگان در مراسم خاکسپاری آیلار حقی منتشر شده است، شعارهایی چون: «ما همه آیلار هستیم بجنگ تا بجنگیم»، «تسلیت، تسلیت»، «حقوق برای مزدور، مزدور برای کشتن» و «آذربایجان میلتی چکمز بو ذیلتی» (مردم آذربایجان این ذلت را تحمل نمیکند) شنیده میشود.
پس از مراسم خاکسپاری، نیروهای موتورسوار با یورش به سوی جمعیت حاضر در مراسم تشییع و خاکسپاری با باتوم سعی در متفرق کردن آنها داشتند.
پیشتر «شورای صنفی دانشجویان کشور» اعلام کرد خانم حقی دانشجوی پزشکی دانشگاه آزاد بوده و ماموران امنیتی او را که به ساختمانی پناه برده بود به پایین پرت کردند اما پلیس ایران مرگ او را حادثه و علت آن را سقوط از بلندی اعلام کرد.
دیروز ابراهیم محمودی، رئیس پلیس آگاهی استان آذربایجان شرقی مرگ این دانشجو را «حادثه در محل گودبرداری جنب برج شهران تبریز» اعلام کرد.
پلیس آگاهی تبریز همچنین از شناسایی و بازداشت۳ نفر در رابطه با کشته شدن خانم حقی خبر داده است.
اما رادیو فردا به نقل از یکی از نزدیکان آیلار حقی میگوید که او در تظاهرات روز چهارشنبه ۲۵ آبان «از پشت سر تیر» خورده است و برخی گزارشها حاکی است که خانواده او برای اعلام روایت پلیس «تحت فشار هستند.»
سایت «ایران گیت» به نقل ازمحمود جعفری، «دایی» آیلار حقی گزارش سقوط او را رد کرد و میگوید که او «روز چهارشنبه ۲۵ آبان در تظاهرات شرکت کرده بود و از فاصله نزدیک و از پشت سر با تفنگ ساچمه ای به او شلیک کردند و مرگ او در اثر تیراندازی مستقیم بوده است.»
آقای جعفری هم در این مصاحبه از فشار بر خانواده و حتی «بازداشت» پدر او خبر داده است.
گفته شده که آیلار حقی در توییتر فعال بوده است و در آخرین توییتی که عصر روز چهارشنبه ۲۵ آبان ماه، همزمان با اعتصاب و اعتراضات سراسری در ایران و تبریز منتشر کرده بود، نوشته: «تو تبریز همههه مغازهها بسته بود بجز لارا!!!! »
علی عراقی، از دیگر کشته شدگان اعتراضات تبریز؛ حکومت ایران علت مرگ او را هم سقوط از بلندی اعلام کرد
علی عراقی در اعتراضات شهر تبریز شرکت داشته و با ضربات باتوم کشته شده است اما روایت رسمی میگوید که او هم از بلندی سقوط کرده است
چهارشنبه شب یک شهروند دیگر اهل تبریز به نام علی عراقی در جریان اعتراضات روز چهارشنبه ۲۵ آبان و ضربات باتوم ماموران کشته شد.
یک منبع نزدیک به خانواده عراقی به بیبیسی گفت: «علی عراقی ساکن کانادا بوده است که در ایران زندگی می کرده است. بعد از مراسم نیروهای امنیتی به افراد شرکت کننده در ختم او حمله کردهاند و از گاز اشکآور استفاده کردهاند. مردم هم شعار مرگ بر دیکتاتور دادهاند و به خانههای اطراف پناه بردهاند.»
« شاهدان میگویند که در جریان ضرب و شتم مردم، بین نیروهای امنیتی اختلاف افتاده بوده است و با یکدیگر درگیر شده بودند.»
در حالی که اعضای خانواده عراقی میگویند او در جریان اعتراضات کشته شده، ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت نوشته «بر اساس گزارش اورژانس آذربایجان شرقی این جوان به نام علی عراقی شامگاه بیست و چهارم آبان بر اثر سقوط از ساختمان در تبریز جان باخته است.»
از شروع اعتراضات جاری در ایران که در پی مرگ مهسا امینی دختر ۲۲ ساله اهل سقز در بازداشت گشت ارشاد در ۲۵شهریور در تهران آغاز شد، صدها تن از معترضان در سراسر ایران کشته شدند.
هرانا، ارگان خبری فعالان حقوق بشر ایران گفته است که از فاصله ۲۶ شهریور تا ۲۱ آبان ماه حدود ۳۳۹ نفر کشته شدند که ۵۲ نفرشان کودک بودند.
مقامات رسمی جمهوری اسلامی از پذیرش مسئولیت کشتن این افراد خودداری کرده و برای مرگ این افراد دلایلی چون بیماریهای زمینهای، خودکشی، سقوط از بلندی، مسمومیت در اثر دارو و حتی مواد مخدرعنوان کرده است.
به شهادت تعدادی از خانوادهها و نزدیکان کشته شدگان اعتراضات اخیر و همچنین طی سالهای گذشته جمهوری اسلامی خانواده و نزدیکان کشته شدگان را تحت فشار میگذارد و با بازداشت و ارعاب آنها سعی دارد آنها را ودار به سکوت کند.
شماری از کارشناسان سازمان ملل متحد خواهان برگزاری یک نشست فوری در رابطه با نقض حقوق بشر در ایران شدند. آنها خواهان تشکیل یک مکانیسم تحقیقاتی بین المللی شدند تا مقامات جمهوری اسلامی را در رابطه با سرکوب و کشتار معترضان وادار به پاسخگویی کند.